Rubriky
Zprávy

Děti soutěžily v úklidu, vyčistily boletické sídliště

Několik pytlů plných různých odpadků zmizelo v pátek odpoledne z děčínského sídliště Boletice. Odpadky nasbíraly místní děti, které se zúčastnily soutěže s názvem „Chceme čisté okolí“. Soutěž připravili asistenti prevence kriminality ve spolupráci s Městskou policií Děčín. Zájem ze strany dětí byl mimořádný, soutěž se proto bude do konce prázdnin ještě opakovat.

V pátek odpoledne se u kanceláře asistentů v Boleticích sešlo několik desítek dětí, které vyrazily po úvodním seznámení s pravidly do sídliště sbírat poházené odpadky. Během několika desítek minut děti nashromáždily mnoho odpadků, které pak asistenti odnesli do sběrných nádob. „Dětem jsme pak rozdali ceny ve formě různých sladkostí. Účast nás velmi mile překvapila, takže už teď chystáme další kolo soutěže a nebude se týkat jen Boletic,“ řekl vedoucí asistentů Milan Horváth. Ředitel Městské policie Děčín Marcel Horák doplnil, že soutěž byla i nástrojem preventivního působení. Asistenti dětem vysvětlovali, že odhazování odpadků po sídlišti je přestupkem, kdo tyto přestupky řeší, proč je nutné odpadky po sobě uklízet i proč je důležité odpad třídit. „Asistenti přišli s tím, že právě děti jsou často těmi, kdo po sobě neuklízí a kdo po sobě nechává spoustu odpadků v sídlišti. Cestou, jak je začít v tomto směru vychovávat, může být právě tato soutěž,“ doplnil ředitel.

Primátor František Pelant iniciativu asistentů velmi ocenil a vyjádřil dalším podobným akcím podporu. „Je to jedna z mála možností, jak na nejmladší generaci účinně působit. Určitě společně s městskou policií podobné akce podpoříme i v jiných oblastech města, kde se potýkáme s podobnými problémy. Navíc věřím, že děti pak mohou být v mnoha ohledech příkladem i pro své rodiče,“ doplnil primátor František Pelant.

Mgr. Tomáš Pavlík, MBA
Městská policie Děčín