Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Spolubydlící jako by nebyl
Trestní stíhání pro trestný čin Podvodu zahájili rumburští kriminalisté proti čtyřiapadesátiletému muži z okolí. Ten se k této velmi nepříjemné skutečnosti dopracoval tím, že jako žadatel o sociální dávku příspěvek na bydlení, měl zamlčet přítomnost v bytě trvale hlášené osoby se stálým příjmem. Díky tomu se na účet státu za necelé tři roky obohatil o více, než třicet tisíc korun. Teď mu za to hrozí až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

…měřič elektřiny také
A nebylo to trestní stíhání jediné, které v pátek rumburští kriminalisté zahájili. Dalším, kdo se musel postavit tváří v tvář hrozbě tentokráte až pětiletého vězení, je čtyřiačtyřicetiletá žena z jedné z přilehlých obcí. Ta měla pomocí neoprávněného zásahu do rozvaděče elektrické energie, při kterém byl vyřazen měřič, odčerpat v průběhu dvou a půl let načerno elektřinu v hodnotě vyšší, než sto tisíc korun.

Když něco nechcete, nechte to v autě
Žně měli o tomto víkendu na Děčínsku automobiloví lapkové. A to také díky lidem, kteří si ještě stále neuvědomují, že vozidlo není žádný trezor, ve kterém ponecháte cenné věci a při návratu je tam opět naleznete. Nenechavci tak ze tří aut v Jiříkově a jednoho v Děčíně získali tři ne právě levné mobilní telefony, několik platebních karet, finanční hotovost, autorádio a doklady. Sečteno a podtrženo – škoda včetně poškozených okének a zámků se vyšplhala do blízkosti stotisícové hranice. Policie důrazně doporučuje neponechávat žádné cenné věci v automobilu, zvláště pak viditelně.

Elektrohacker
Na elektrický rozvod ve společných nebytových prostorách jednoho domu v okolí Velkého Šenova se v uplynulém období napojil čtyřiapadesátiletý filuta. To aby měl energii zcela zdarma. K přístroji se dostal tak, že vymontoval zámek od sklepní kóje, ne však své vlastní. Během dvou měsíců tímto způsobem odsál elektřinu za necelých šest tisíc korun. Pak se na jeho proudovou výhybku přišlo a svérázný elektrikář se musel dostavit na obvodní oddělení policie, kde jej za jeho vynález odměnili podezřením z porušování domovní svobody a krádeže. Může se mu teď stát, že bude až dva roky odebírat elektřinu za branami nápravného zařízení.

Lapka sklepní (abactor cellus)
Do sklepní kóje jednoho varnsdorfského panelového domu se za poklady vydal v noci na včerejšek neznámý chmaták. Zde si přivlastnil horské kolo, stan, reproduktory a batoh. Celková škoda, kterou po sobě zanechal, čítá něco kolem tří a půl tisíc korun. Případu se ujali místní policisté, kteří v případě úspěchu postaví pachatele tváří v tvář hrozbě až dvouletého vězení, což je základní sazba za krádež vloupáním.

Lapka půdní (abactor cenaculus)
Podezřením z porušování domovní svobody odměnili včera policisté z obvodního oddělení v Rumburku třiadvacetiletého mladého muže. O to se přičinil tím, že zhotovil otvor do vchodových dveří jednoho místního rodinného domu, kterým se pak protáhl dovnitř. Moc úspěšný však nebyl, protože záhy jej na půdě polapila hlídka strážců zákona. Vznikla tedy jen škoda na dveřích ve výši něco přes tisíc korun. Výtečníkovi teď hrozí až tříletý pobyt v místech, kde mají dveře poněkud bytelnější.

Konopí u kontejneru
V noci na včerejšek se podařilo policistům z Velkého Šenova zajistit látkový batoh plný nasáčkované sušené marihuany schovaný za kontejnery na tříděný odpad v Lobendavě. Posléze se jim podařilo po kratším pronásledování také zadržet dva muže a jednu ženu, kteří z místa těsně před příchodem policistů kvapně odjeli automobilem. Všichni tři putovali do cely. Na případu nyní pracují rumburští kriminalisté. Je možné, že padnou obvinění z trestného činu Nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Dlouho se neradoval
Do areálu jedné děčínské firmy vnikl včera pod rouškou tmy čtyřiatřicetiletý muž. Musel při tom překonat téměř dva metry vysoké oplocení. Uvnitř odmotal a pilkou na železo odřezal celkem padesát metrů kabelu v hodnotě asi tři a půl tisíce korun. Najednou se ale objevila ostraha objektu a bylo třeba vzít nohy na ramena. Výtečník na nic nečekal a prostory kvapně opustil stejnou cestou, kudy přišel. Z podařeného úniku se neradoval dlouho a na blízkém parkovišti jej odchytili strážníci. Štafetu si posléze převzali policisté z železničního oddělení, kteří výtečníčka ubytovali v cele. Nejspíše se bude v nejbližší budoucnosti zodpovídat z trestného činu krádeže vloupáním.

Kabelka nalákala zloděje
Dámskou kabelku s doklady včera večer sebral neznámý nenechavec z automobilu zaparkovaného v obci Srbská Kamenice. S největší pravděpodobností by se vozidlu vyhnul, kdyby v něm odcizené věci nezůstaly a zloděje nelákaly. Nebylo by rozbité okénko u dveří a nevznikla by ani škoda ve výši šesti tisíc korun. Na případu pracují policisté z obvodního oddělení v české kamenici.

Nic mu není svaté
Barokní pískovcovou kašnu poškodil v uplynulých dnech kvůli několika železným kramlím neznámý nenechavec. Při vytrhávání kovových dílů odlámal části pískovce. Zůstala po něm škoda za přibližně deset tisíc korun. Po pachateli pátrají policisté z Velkého Šenova.

Kradou se i houpačky
O tom, že někteří lapkové neznají hranic, se přesvědčily děti v obci Huntířov – Nová Oleška. Někdo jim totiž z hřiště ukradl houpačku v hodnotě zhruba pětadvaceti tisíc korun. Případ šetří policisté z obvodního oddělení ve Hřensku, a budou-li úspěšní, ocitne se pachatel tváří v tvář hrozbě až dvouletého vězení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín