Rubriky
Zprávy

Pískovcové národní parky podepsaly memorandum o spolupráci

Kudowa Zdrój, 25. 4, 2012 – Národní parky České a Saské Švýcarsko spolu s národním parkem Góry Stolowe jako jediné tři pískovcové národní parky Evropy podepsaly při příležitosti mezinárodní konference Sandstone Landscapes v polské Kudově Zdróji memorandum o spolupráci. Memorandum podepsali představitelé správ národních parků Janusz Korybo, Jürgen Phoenix a Pavel Benda. Memorandum konstatuje, že z přírodního hlediska jsou si národní parky velmi podobné, jejich původ leží ve stejném geologickém období. Národní parky spojuje také obdobná kulturní historie.

„Memorandum o spolupráci pískovcových národních parků jsou logickým vyústěním dosavadní spolupráce,“ řekl Pavel Benda, ředitel národního parku České Švýcarsko, a dodal: „Všechny tři národní parky mají mnoho společného, čelí obdobným výzvám i hrozbám. Smyslem memoranda je položit základ ještě užší spolupráci a podpořit vznik společných trilaterárních projektů.“

Účelem memoranda je posílení výměny zkušeností v oblasti ochrany přírody a krajiny, podpora výzkumných aktivit, podpora budování vztahů s místními úřady a komunitami, spolupráce v oblasti práce s veřejností a environmentálního vzdělávání a realizace společných projektů. Tento účel hodlají správy parků naplňovat především prostřednictvím společných workshopů, výzkumných činností a společných aktivit v oblasti práce s veřejností.

Zdroj: www.npcs.cz