Rubriky
Sport Zprávy

Nymburk nám uštědřil hodně tvrdý a bolavý knouck out!

ČEZ Basketball Nymburk vs BK Děčín – 73:28 (24:13, 40:16, 58:25)
Kouč Lvů Ron Ginzburg nemohl v utkání počítat se službami nejlepšího obranáře ligy Radka Nečase a kvůli cizinecké kvótě ani s dvojicí Chester Simmons – Eugene Lawrence. Válečníci zase přicestovali na hřiště obhájce titulu bez MPV ligy a svého nejlepšího střelce Pavla Houšky; kromě něj měl zdravotní trable i Luboš Stria, který však nakonec i se sebezapřením do utkání nastoupil.

Skóre utkání sice otevřel dvoubodovým košem právě Lubo Stria, ale to byl na delší čas také poslední příspěvek našeho celku – Nymburští se po šňůře 10:0 korunované trojkou Abramse dostali na začátku 5. minuty do vedení 10:2. Do většího trháku sice svěřenci Pavla Budínského domácí nepustili, přesto si Benda a spol. udržovali stále poklidný náskok. Na konci 7. minuty po smeči Wilsona byl stav 19:9 a úvodní kvartál uzavřela trojka veterána Sokolovského – 24:13.

Ve druhé čtvrtině neodpálili hostitelé žádný ofenzivní ohňostroj, přesto jejich skálopevná defenziva slavila sukces – tři nastřílené body Děčína budiž tím nejlepším důkazem…Na začátku 14. minuty se vyšplhalo vedení Nymburka na sedmnáct bodů zásluhou Bendova koše – 31:14. Tečku za první půlí nakonec udělal již v závěru 19. minuty Wilson, jehož projektil zpoza perimetru znamenal poločasové vedení Středočechů 40:16… A Děčíňáci měli v kabině o čem přemýšlet!

Ani ve třetí periodě se sice zázraky na kurtu neděly, přesto i tak to byla naše nejvydařenější desetiminutovka (9:18 v bodovém vyjádření) v celkově extra nevydařeném představení. O ofenzivu Ginzburgovy družiny se staral primárně nejlepší střelec celého špílu Lamayn Wilson, který na přelomu 23. a 24. minuty prohnal síťkou další trojku a zvýšil na 50:21. Nymburské vedení se postupně blížilo ke třicetibodové hranici, kterou přesáhlo na konci minuty 27. po smeči Naymicka – 54:23. Do konce třetí čtvrtky se již skóre příliš nehnulo a tak po třiceti minutách svítil na tabuli stav 58:25.

V závěrečné čtvrtině vyslal nymburský kormidelník do hry i trio Vyoral, Kříž a Palyza, které se v zápasech příliš často na hřiště nedostane. I přes výrazně pozměněnou sestavu však drželi Nymburští děčínský celek po celou čtvrtinu v šachu. Poslední desetiminutovku odstartovala další trojka Sokolovského, na kterého postupně navázali svými příspěvky Naymick, Křemen, Palyza či Vyoral. Že se mezi střelci neobjevilo žádné děčínské jméno? Ne, není to náhoda (v obou sudých čtvrtinách jsme zaznamenali shodně pouze tři body!). Děčínské ofenzivní soužení trvalo celou tuto čtvrtinu a od nuly na kontě vstřelených bodů nás zachránil až čtyři! vteřiny před závěrečnou sirénou benjamínek Honza Bejček, jehož tříbodová trefa dala pečeť konečnému skóre celého klání, které je pro nás velmi kruté a není to nepovedený aprílový žertík – 73:28…

Základní sestavy:
Nymburk – Lenzly, Abrams, Pumprla, Benda, Wilson
Děčín – Sanders, Stria, Alič, Landa, Jakub Houška

Statistické údaje:

Střelci: Wilson 20, Abrams 9, Benda 8 (+ 8 doskoků a 4 asistence), Naymick 8 (+ 7 doskoků a 3 bloky), Sokolovský 8, Pumprla 7, Křemen 6, Vyoral 4, Palyza 3 – Alič 8, Boyer 4, Soukup 3 (+ 6 doskoků), Bejček 3, Burke 2 (+ 6 doskoků), J. Houška 2 (+ 8 doskoků – z toho 5 útočných!), Sanders, Stria a Pomikálek po 2; TH: 4/4 – 4/3; doskoky: 43:39 (útočné 8:15); chyby: 13:13; ztráty: 8:17; validita: 105:4!

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta