Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Havaroval s autem plným cigaret
Nemalou dopravní nehodu způsobil ve středu dopoledne na Děčínsku pětatřicetiletý řidič z ciziny. V levotočivé zatáčce v obci Huntířov ve směru od České kamenice vyjel se svým Opelem do protisměrného pruhu, kde narazil do levé přední části projíždějící Fabie, kterou odhodil mimo vozovku. Následkem střetu se dostal do rotace a vrátil se na svou stranu vozovky. Bohužel ve chvíli, kdy po ní přijížděl Renault, jehož osádka vůz nestačila zabrzdit. Řidiče Škodovky museli vyprostit hasiči a poté byl převezen záchrannou službou do nemocnice. Dle lékaře utrpěl zlomeninu ruky a bylo zde i podezření na vnitřní zranění. Iniciátor nehody byl zadržen a putoval do cely. V jeho automobilu se totiž ještě našlo přes pět tisíc ne právě řádně označených krabiček cigaret, které bude nadále zkoumat celní úřad. Včera si tedy vyslechl obvinění nejen z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, ale také z přečinu zkrácení daně, poplatku a drobné povinné platby a porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Hrozí mu za to až čtyřleté vězení

To má za parapety
Podezření z krádeže si včera na železničním oddělení policie vyslechl jednadvacetiletý mladík z Děčína. V uplynulém období měl totiž odcizit z budovy jedné z místních středních škol měděný parapet. Další pak poškodil. Po sobě zanechal škodu ve výši přes dva tisíce korun. A vzhledem k tomu, že jde o recidivu, hrozí mu až tříleté vězení.

Kovy nedovezli
Do areálu jedné děčínské firmy včera před polednem vnikli dva pánové ve věku devětačtyřicet a šestapadesát let. Zde je zajímala především železná pásovina a podstavec. Jenže při transportu kořisti do sběrných surovin byli chyceni a záhy putovali na oddělení železniční policie. Zde je strážci zákona vyřešili ve zkráceném přípravném řízení pro krádež vloupáním. Hrozí jim za to až dvouletý pobyt ve vězení. Kovy v hodnotě kolem patnácti set korun se vrátily na své původní místo.

Přistižen při činu
Hlídka policistů z železničního oddělení zadržela včera také čtyřicetiletého muže přímo v plechové hale jedné z místních firem. Dovnitř se dostal tak, že pomocí kovové tyče se popasoval s dřevěným bedněním. Následovalo zadržení a výtečník se odebral do policejní cely. Pokud mu bude sděleno podezření z krádeže vloupáním, čeká ho hrozba až dvouletého odnětí svobody.

Kradl, zatímco mařil
Trestní stíhání pro krádež vloupáním zahájili včera děčínští kriminalisté proti sedmadvacetiletému muži z Litoměřic. Ten se v uplynulém měsíci vloupal na půdu jednoho děčínského domu, odkud odnesl horské kolo, hliníkové ráfky, pneumatiky a kufr. Vše v hodnotě kolem pětadvaceti tisíc korun. Skutku se navíc dopustil v době, kdy si měl odpykávat trest, který nenastoupil. Díky tomu, že jej policisté v lednu vypátrali, se nakonec do nápravného zařízení přece jen odebral. Výše uvedeným obviněním spolu se nedávným, které mu bylo sděleno pro maření výkonu úředního rozhodnutí, svou situaci rozhodně nevylepšil.

Mařil v kradeném
Automobil v hodnotě přibližně dvanáct tisíc korun odcizil začátkem února kdosi na varnsdorfském parkovišti. Policisté se pustili do práce a v těchto dnech se jim podařilo najít jak vozidlo, tak i šestatřicetiletého muže, který jej má mít na svědomí. Následovalo sdělení podezření z krádeže vloupáním a také z maření výkonu úředního rozhodnutí, poněvadž navzdory zákazu svou kořist řídil z místa činu až do sběrny, kde ji prodal. Teď mu hrozí až tříleté vězení. Majitel dostal svého čtyřkolého přítele zpět.

Ani památky nenechají na pokoji
O tom, že některým lidem není opravdu nic svaté, se nedávno přesvědčil muž z Dolního Podluží, na jehož pozemku stojí historická budova Zvoničky. Devatenáctiletý mladík-vandal z ní odtrhl celý měděný hromosvod a jeden plech. Druhý poškodil, ale protože byl vyrušen, nechal plech plechem a byl ten tam. Zůstala po něm jen škoda za necelých deset tisíc korun. Dobře, že jej policisté z obvodního oddělení dopadli. Včera si po kratším pobytu v cele vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody. Ve stejný den si ještě vyslechl z úst kriminalistů obvinění z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s psychotropními látkami a s jedy, protože v uplynulém období měl nejméně čtyřem lidem minimálně v osmnácti případech obstarat pervitin. Nyní mu hrozí až pětiletý žalář.

Přistiženi při činu
Bezprostředně po vniknutí do rekreační chalupy byli v Horním Podluží hlídkou varnsdorfských policistů přistiženi tři výtečníci ve věku osmnáct až dvaadvacet let. Právě se nacházel v dřevníku, přičemž již za sebou měli rozbití okna hráběmi a prohledání objektu. Díky strážcům zákona zůstalo jen u škody způsobené poškozením ve výši asi devatenáct stovek a nebylo nic odcizeno. Dnes již mají všichni tři nadělené podezření z pokusu krádeže vloupáním ve spolupachatelství. Svorně čelí hrozbě až dvouletého pobytu v nápravném zařízení

Dluží
Jednadvacet tisíc korun výživného dluží na své dva syny muž z České Lípy. Dluh se nastřádal za období zhruba půl roku, po které svou povinnost zanedbával. Z úst děčínských kriminalistů si vyslechl obvinění ze zanedbání povinné výživy. Za to může být potrestán až dvouletým odnětím svobody.

Bral rodičům
Podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody si včera na obvodním oddělení ve Varnsdorfu vyslechl dvacetiletý mladík. O to se zasloužil tím, že v bytě svých rodičů v uplynulých dnech odcizil fotoaparát, gola sadu, sadu závitníků, notebook a nakonec zavařeniny. Celková škoda se pohybuje kolem dvaceti tisíc korun. Mladíkovi za jeho neuvážené jednání hrozí trest odnětím svobody ve výši až tří let.

Do kuchyně se nedostal
Podezření z přečinu porušování domovní svobody si na obvodním oddělení ve Varnsdorfu vyslechl v těchto dnech také dvaačtyřicetiletý muž. Ten se chtěl pro změnu dostat do obydlí svého otce. Rozebral tedy vstupní dveře a s akumulátorovou vrtačkou se jal odvrtávat zámek u dveří do kuchyně. Svého záměru ale nedocílil, neboť se mu vybila baterie. Docílil však toho, že mu za jeho skutek hrozí až tříleté odnětí svobody.

Vzal plech, má pech
Železný plech v hodnotě kolem šesti tisíc korun zmizel minulý týden z areálu firmy v Děčíně. Postarat se o něj měl dvacetiletý mladík, jak ukázalo šetření, které prováděli policisté z železničního oddělení. Ti také výtečníčkovi sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu krádeže. Za ten nabízí trestní zákoník až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

Takhle se spory neřeší
Rumburští kriminalisté v těchto dnech dořešili případ incidentu, který se stal nedávno na jedné diskotéce ve Šluknově. Čtyřiadvacetiletý muž zde po slovní rozepři fyzicky napadl osmnáctiletého mladíka, přičemž jej udeřil do hlavy dřevěným předmětem a způsobil drobná poranění. Nyní se zodpovídá z přečinů výtržnictví a ublížení na zdraví. Za to obviněnému hrozí až tříletý žalář.

Třikrát a dost
Děčínským policistům se podařilo dopadnout jednapadesátiletého muže, který měl koncem ledna a začátkem února provést na území Děčína tři nekalé akce. Nejprve vnikl do dvou neuzamčených kanceláří, kde sebral kabelku s doklady a platební kartou a mobilní telefon. O necelé dva týdny později se bez použití násilí dostal do skladu prodejny, odkud si odnesl tři plastové bedny s masem. O pár dní později skončil nevítanou návštěvou opět kanceláře jedné firmy, kde mu padl do oka notebook. Pak už byl odhalen a včera si z úst kriminalistů vyslechl obvinění z krádeže a neoprávněného opatření platební karty. Teď mu hrozí až dvouleté vězení.

Dohra
Ještě jedno trestní stíhání zahájili včera rumburští kriminalisté v záležitosti přepadení, ke kterému došlo po silvestrovské noci na Žitavské ulici. Jedná se o přečin výtržnictví a obviněným je osmnáctiletý místní mladík. Nyní mu hrozí až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

Výtržník má utrum
Na obvodní oddělení ve Velkém Šenově včera ve zkráceném přípravném řízení nadělovali policisté podezření z přečinů nebezpečné vyhrožování a výtržnictví. Zasloužil se o to šestadvacetiletý muž, který nedávno v jedné restauraci v okolní obci fyzicky napadl hosta, který následně musel vyhledat lékařskou pomoc. Navíc mu při tom vyhrožoval zabitím. Teď už ví, kam takové počínání vede. Čelí hrozbě až dvouletého pobytu za mřížemi.

Na cizí zahradě neměl co dělat
Z krádeže vloupáním se v těchto dnech zodpovídá dvacetiletý muž z okolí Rumburku. Ten v uplynulém období vnikl na pozemek zahrady, kde se zmocnil dvou litinových desek, které sloužily jako kryt udírny. Tím způsobil majiteli škodu za více než tři tisíce korun. Na policisty z místného oddělení si ale nepřišel. Ti ho lapili a včera jej pro výše uvedený přečin vyřešili ve zkráceném přípravném řízení. Teď mu hrozí až dvouleté odnětí svobody.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín