Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Vylákal dva mobily
Podezření z podvodu si včera na obvodním oddělení v Děčíně ve zkráceném přípravném řízení vyslechl sedmadvacetiletý muž. V uplynulých dnech totiž provedl dvěma mladíkům přímo na ulici velmi nepěknou věc. Prvnímu z nich sebral mobil poté, co jej vytáhl z kapsy u bundy, aby mu odpověděl na otázku „kolik je hodin?“, druhý mu o pár dní později telefon dobrovolně zapůjčil. Asi není nutné zmiňovat, že jej už nevrátil. Hodnota obou přístrojů se pohybuje kolem osmi tisíc korun. Policisté ho ale nakonec dopadli. Teď mu hrozí až dvouletý pobyt ve vězení.

Látky vydaly svědectví
Obvinění z trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu si včera z úst rumburských kriminalistů vyslechl jednatřicetiletý muž a šestadvacetiletá žena. Jde o dohru případu, kdy policisté vloni v říjnu provedli v Rumburku domovní prohlídku, při které zajistili látku připomínající pervitin a sušené rostliny konopí. Materiál byl posléze podroben odborným expertízám. Oběma hrozí až roční vězení.

Ve sklepě neměl co dělat
Nepříjemné chvilky zažil včera na obvodním oddělení v Rumburku dvacetiletý mladík z Jiříkova. A to za jeho návštěvu sklepních prostor domu, při které sebral DVD přehrávač a prodlužovací kabel v celkové hodnotě zhruba sedmi stovek. Pravda, škoda není nijak závratná, ale problém je v tom, že za majetkovou trestnou činnost byl výtečník ne tak dávno odsouzen. To mění situaci i kvalifikaci. Za krádež mu hrozí až tříleté odnětí svobody.

Přece nastoupila
Policistům se ve Varnsdorfu se včera večer podařilo nalézt pětačtyřicetiletou ženu, která byla v celostátním pátrání kvůli nástupu do výkonu trestu. Tu omezili na osobní svobodě a posléze eskortovali do věznice.

Shrnutí nedělní demonstrace
V neděli 29. Ledna 2012 proběhlo ve Varnsdorfu shromáždění a průvod zorganizovaný DSSS. Zhruba ve 13:15 se na náměstí sešlo přibližně 150 až 200 osob. Následně začal projev, který trval zhruba půl hodiny. Poté se účastníci vydali na plánovaný pochod městem. Na žitavské ulici zapálili svíčky, načež se průvod vydal zpět na náměstí. Zde se účastníci shromáždění a pochodu krátce po 15. Hodině zcela rozešli. Na situaci dohlíželo 350 policistů převážně z krajské pořádkové jednotky a územního odboru Děčín, přítomni byli i členové antikonfliktního týmu. Co se týče techniky, k dispozici byl vrtulník. Celá akce proběhla v klidu, pouze na Kovářské ulici se několik osob pustilo do slovní potyčky, která však záhy skončila. Nikdo nebyl zadržen ani předveden a při příjezdových kontrolách policisté zabavili pouze jednu dřevěnou tyč.

Z jednoho kontrolovaného byli rázem dva
Kuriózním způsobem skončila včera dopoledne jízda pro čtyřiatřicetiletého muže z Děčína. Nejspíše proto, že za volantem neseděl zcela střízlivý a nejel nejpomaleji, nevybral prudkou levotočivou zatáčku, která ho vynesla na travnatou plochu, ze které sjel opět na vozovku a narazil do automobilu, který zde právě kontrolovali policisté. Ti dali výtečníčkovi opakovaně dýchnout. Naměřená hladina oscilovala kolem jedné a půl promile. Musel tedy odevzdat řidičský průkaz a následně si ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky. Za tento přečin nabízí trestní zákoník až tříleté odnětí svobody.

Ostraze utekl, policistům nikoli
DVD přehrávač za více než dva tisíce korun si v sobotu ráno v jednom z děčínských marketů do rukávu uschoval šestačtyřicetiletý muž. Pak prošel pokladnami bez placení, kde jej zastavila ostraha prodejny. Přes to se mu ale podařilo utéci. To už se ale nepovedlo v případě policejní hlídky, která muže zadržela krátce poté. Následovala návštěva obvodního oddělení, kde si ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z krádeže. A protože jde o recidivu, hrozí mu nyní až tříleté vězení.

Doplatili, že platili (předem)
Rumburští a krásnolipští policisté oslavili další úspěch na poli internetové kriminality. Podařilo se jim odhalit jednadvacetiletého filutu z blízkého okolí, který na síti nabízel sportovní výživu, přičemž na svůj účet inkasoval platby, avšak objednané zboží nedodával. Obalamutil tak celkem jedenáct lidí, kterým souhrnně způsobil škodu ve výši přes dvanáct tisíc korun. Koncem týdne si za své jednání vysloužil obvinění z podvodu. Teď mu hrozí až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín