Rubriky
Zprávy

Za starými hračkami na zámek

Až do konce února 2012 je na děčínském zámku k vidění výstava historických hraček. Zeptali jsme se jednoho ze sběratelů, pana Michala Widenského:

Co Vás fascinuje na starých hračkách?
Na starých předmětech mě obecně fascinuje možnost seznámit se jejich prostřednictvím s dobou, kdy byly vyrobeny. Hračky například vždy věrně reflektovaly všechny převratné vynálezy – laternu magiku, parní stroj, lokomotivu, vzducholoď nebo automobil. Krásná je také proměna použitého materiálu od dřeva a papíru přes plech, litinu k celuloidu či gumě.

Co Vás vedlo k tomu, že jste se stal sběratelem starých hraček?
Sběratelství jsem zdědil po svých předcích. Začínal jsem s obrázky od žvýkaček, pohledy a známkami. Asi před 18 lety jsem po tatínkovi své ženy získal krabičku s různými kovovými součástkami. Byl mezi nimi i malý roztomilý komínek. Připomínal mi tenkrát pouze kamínka. Asi po dvou letech jsem zjistil, že se jedná o kinematograf od německé firmy G. Bing z roku 1914. Od té doby jsem se snažil hračky nejen sbírat, ale rozbité i opravovat.

Kterého exponátu si na výstavě nejvíce ceníte? Čím je zajímavý a unikátní?
Z hraček na výstavě v Děčíně je pro mě nejcennější československá stavebnice Inventor z let 1920–1922. Je to zřejmě první kovová stavebnice bez šroubků vyráběná v Evropě. Na trhu se ovšem udržela jen krátce, neboť pro děti byl její systém příliš komplikovaný.

Kolik předmětů obsahuje Vaše sbírka? Je možné Vaše exponáty spočítat?
Několik tisíc. Stále přibývají, ale už to není tak rychlé jako v 90. letech. Asi 80 % hraček z mé sbírky pochází z tzv. půdních nálezů. Dnes už je ovšem mnoho starých půd vyklizeno a zrekonstruováno.

Kde vlastně staré hračky sháníte?
Zpočátku na burzách, kde se před lety daly ještě sehnat hračky z půdních nálezů za poměrně nízké ceny. Také jsem objížděl obchody se starožitnostmi a malá vetešnictví. Později mi je začali nabízet i sami starožitníci a vlastníci.

Najde se na výstavě hračka, kterou mohli nalézt pod stromečkem zámecké děti?
Je to určitě zelené plechové autíčko na klíček, který je na plakátu děčínské výstavy. Je z let 1917–1920 a bylo nalezeno asi před 10 lety na půdě vesnického stavení, kde se propadla střecha. Původně patřilo šlechtickému rodu, připravenému v roce 1948 o všechen majetek. Část jejich věcí, včetně tohoto autíčka, byla pečlivě zabalena a uschována na půdě vesnického domu. Světlo světa spatřily tyto věci až po 55 letech. Z dalších hraček by to mohla být třeba měchová zvuková hračka z let 1840–1845 kravičky s telátkem, anebo laterna magika od firmy E. Plank z let 1883–1885.

Hračky jsou na půdách rozbité. Dokážete je i opravit?
Některé z nich se ke mně dostanou ve velmi špatném stavu. Některé dovedeme opravit, jiné poslouží jako náhradní díly. Nedávno jsem například získal na jedné motoburze chladič k závodnímu autíčku od československé firmy Husch z let 1928–1930, který jsem sháněl asi 8 let.

Výstava je vánoční. Proč?
Snažíme se také lidem přiblížit, proč se vlastně slaví Vánoce, proč bychom měli myslet na druhé, snažit se udělat jim radost nebo ho obdarovat. Ale například také to, že Vánoce nekončí rozbalením dárků. Na naší výstavě mohou vidět kromě hraček také vánoční ozdoby a staré betlémy s narozeným Ježíškem – Spasitelem.

[FŠ, MV]