Rubriky
Sport Zprávy

Čtvrtfinálové drama okořeněné prodloužením jsme zvládli a postupujeme do semifinále!

BK Děčín vs Lions Jindřichův Hradec- 87:73 pp (14:12 28:27 52:43 70:70)
Jindřichohradečtí přijeli do ČEZ Sportcentra v okleštěné sestavě, jelikož v kabině řádící viróza si momentálně vybrala svou daň na triu Jan Tomanec, Ondřej Dygrýn a Jiří Kysela. Na děčínské straně stále chyběl kvůli zranění mladý křídelník Jan Jiříček.
Samotné utkání sice odstartoval koš děčínského Tomáše Pomikálka, ale hosté působili již zkraje utkání velmi sebevědomě a hlavně díky produkci exkolínské plejera Romana Zachrly nepustili Děčín do soustavnějšího tlaku – na konci 4. minuty byl po Zachrlově smeči stav 6:6 a o tři minuty později stejný borec dokonce úspěšným nájezdem otočil na 8:10. První čtvrtina spíše než ofenzivní hody připomínala přehlídku neúspěšné palby, kterou však naštěstí pro nás prolomil v poslední sekundě prvního kvartálu i přes těsnou obranu tří hostujících hráčů John Boyer a strhnul tak vedení po první čtvrtce na naši stranu – 14:12.

Bodový účet druhé čtvrtiny sice otevřel „and one“ Pavla Houšky, ale psychicky odolní svěřenci Karla Forejta během dvou minut srovnali na 17:17. V patnácté minutě se sice Děčané dostali zásluhou první trojky v utkání z rukou Aliče do vedení 22:18, které však po Eismaně odplatě stejnou mincí z konce 15. minuty vzalo za své – 22:22. Už už to vypadalo, že do kabin půjdou veselejší hosté, ale koš Sanderse a smeč Jakuba Houšky těsně před koncem půle nakonec překlopili poločasovou misku vah na naši stranu – 28:27.

Po poradě v kabině jako by naskočil v bílých dresech na kurt téměř obměněný celek – hosty jako by zkraje druhé půle nalomila trojka Luba Strii a pevnější děčínská obrana; k těmto faktorům se postupně přidalo i lepší procento střelby a na konci 25. minuty po další Striově trojce jsme vedli již dvouciferným rozdílem – 44:32. Ještě ve 28. minutě bylo naše vedení po dvou šestkách Pavla Houšky čtrnáctibodové – 51:37, ale hosté vydařeným závěrem dokázali manko zkorigovat na devět bodů – po třech čtvrtinách tak svítilo na tabuli skóre 52:43.

Stejně dobře, jak Jihočeši třetí čtvrtinu uzavřeli, tak začali i tu závěrečnou klasické hrací doby – rozjetý Zachrla dvěma trojkami během 32. minuty snížil na 56:61 a děčínský lodivod si vybral oddechový čas. I další důležité situace měli jednoho společného jmenovatele, a to doslova trojkového mága jménem Zachrla – ten se bil za své barvy opravdu jako Lev! Nejprve další trojkou na začátku 36. minuty přiblížil svůj tým na dostřel dvou bodů – 61:59, aby 2,46 minuty před koncem šťastnou trefou o desku zpoza perimetru odstartoval po obratu na 62:64 na jindřichohradecké lavičce vlnu euforie. Závěr zápasu byl opravdu hektický! Posuďte sami: minutu a půl před koncem vedli hosté 66:63, ale Admir Alič vzápětí trojkou srovnal na 66:66. Necelých třináct vteřin před závěrečnou sirénou upravoval Klimeš jedním trestným hodem na 68:70 a s děčínskými akciemi na vítězství to začalo vypadat bledě; po oddechovém čase však sehrál Děčín akci, na jejímž konci byl Pavel Houška, který dokázal 4,2 vteřiny před koncem srovnat na 70:70 a zařídit tak prodloužení! Hosté se ještě u rozhodčích dožadovali platnosti následného Zachrlova koše, ale ten podle jejich skálopevného názoru padl až po konci 40. minuty a nemohl tedy platit…

Do pětiminutového prodlužení vstoupili mnohem lépe Děčané, které nakopli úvodní koše Pavla Houšky a Luba Strii – průběžný stav po nich byl 74:70; když následně další trojka z produkce bombarďáka Strii minutu a dvanáct sekund po začátku prodloužení zvýšila na 77:70, svolal si Karel Forejt své ovečky na bojovou poradu. Jeho užší rotaci hráčů však viditelně docházely síly a naši hráči si tak již v poklidu dokráčeli ke kýženému vítězství, které i svým velmi vydařeným závěrem nakonec vyšponovali až na čtrnáct bodů – 87:73!

Základní sestavy: Děčín – Sanders, Pomikálek, Stria, Landa, P. Houška
Jindřichův Hradec – Eisman, Šustek, Čech, Zachrla, Klimeš

Statistické údaje:
Střelci: P. Houška 23 (+ 9 doskoků, 6 asistencí a 4 získané fauly; validita 31), Alič 18 (trojky 5/4), Stria 17 (trojky 4/3), Sanders 13 (+ 7 asistencí a 6 získaných faulů), Pomikálek 5 (+ 7 doskoků), Soukup 3, Boyer, J. Houška, Bejček a Žampach po 2 – Zachrla 24 (+ 12 doskoků -> double-double; trojky 8/5), Kraus 16, Šustek 10, Eisman 10 (+ 6 ztrát), Klimeš 7 (+ 14 doskoků a 5 získaných faulů), Hron 3, Čech 3 (+ 4 získané fauly, ale i 5 ztrát); střelba 3 b.: 22/7 – 23/10; střelba 2 b.: 52/27 – 34/15; TH: 18/12 – 19/13; doskoky: 38:35 (útočné 10:5); chyby: 21:20; ztráty: 11:21; validita: 104:70; počet diváků: 450.

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (trenér Děčína): „Děkuji za gratulaci a gratuluji Karlovi a jeho svěřencům k výkonu. Myslím, že kdo dnes nepřišel v Děčíně na basket, tak prohloupil, protože jejich heroický a náš ležérní výkon byla kombinace toho, proč se hrálo prodloužení. Někteří naši hráči si asi mysleli, že si síly rozloží na tři dny, protože papírové predikce tomu odpovídaly. Zatímco soupeř neměl co ztratit a hrál nadoraz. Vzhledem k tomu, že my jsme někdy působili až tragikomicky a nedávali jsme i tutové věci, které bychom dávat měli a soupeř naopak přiváděl k úžasu diváky i nás neuvěřitelnou střelbou za tři body (hlavně Roman Zachrla, když vstřelil trojku o desku), tak se z toho samozřejmě stalo drama. V závěru jsme spadli hrobníkovi z lopaty a prodloužení už jsme odehráli tak, že jsme byli fyzicky nahoře. Nemohu být spokojen s dnešním výkonem, protože to bylo skutečně ležérní, nebyli jsme schopní dávat jasné příležitosti, řešili jsme špatně spoustu situací a připadalo mi, že někteří hráči nejedou nadoraz, což my musíme. My neumíme hrát profesorsky. Ale je to výborné poučení a zítra nás čeká utkání – nejlepší příležitost využít tohle varování. S tímhle výkonem zítra totiž nemáme šanci.“

Karel Forejt (trenér Jindřichova Hradce): „Nejprve chci pogratulovat Děčínu k vítězství a k postupu. Já jsem strašně rád za to, co tady předvedli mí kluci. Hlavně že si z toho velkého jména, kterým už dnes Děčín je, nesedli na zadek. Prodali opravdu to, co v nich je, a jsem i rád, že jsme to domácím neusnadnili. To totiž mnohdy bývá, když menší klub přijede k tomu většímu. Myslím, že jsme dlouho Děčín trápili slušnou obranou. Bohužel jsme hráli v nízké rotaci, oproti tomu domácí už během první půle vypustili na hřiště všech dvanáct hráčů. Byla tedy jen otázka času, kdy nás fyzicky přejedou. Hrálo roli i to, že nebyli tak úspěšní, jako bývají v normální soutěži, ale znovu opakuju – jsem moc rád za zápas, jaký jsme tady odehráli a musím před svými hráči smeknout.“

Ladislav Faltin

Zdroj: www.bkdecin.cz