Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Ruka šátralka dostala přes prsty
Nestřeženého okamžiku, kdy obsluha jedné děčínské restaurace spustila z očí nezajištěnou pokladnu, využil osmadvacetiletý host, a vyhmátl z ní finanční hotovost ve výši asi deset tisíc korun. Na to ještě záhadně zmizel karton cigaret. Netrvalo dlouho a na výtečníčka si posvítili policisté z obvodního oddělení. Ten včera navštívil služebnu, odkud si odnesl podezření z krádeže, které mu strážci zákona sdělili ve zkráceném přípravném řízení. Nyní má šanci dostat se do nápravného zařízení až na dva roky.

Lokomotiva má nový kabátek
Fádní tovární vzhled železničních vozidel většinou umělce se sprejem po kapsách neohromí. Asi z toho důvodu jim pak rádi vylepšují design, jako například včera na nádraží v Děčíně. Zatím neznámý výtvarník zde dozdobil jednu z lokomotiv stříbrným nápisem. Je to už ale takový úděl nadaných lidí, že často bývají zneuznaní a jejich díla způsobí spíše nelibost. Zvláště když při popouštění uzdy své fantazii způsobí škodu za patnáct set korun. Malíře nyní hledají policisté z železničního oddělení a rádi by ho odměnili malým honorářem v podobě podezření z přečinu poškození cizí věci, za což může získat až roční dovolenou na státní útraty.

Doma i venku
Pobírat od úřadu práce rodičovský příspěvek a zároveň zamlčet rodinné dávky přiznané a vyplácené v zahraničí může člověka dostat do maléru. Příkladem budiž jednadvacetiletý filuta z Děčína. Policisté jeho případ odevzdali k projednání coby správního deliktu.

Hlavně, že získal víčko
Kvůli víčku od rozdělovače v hodnotě necelých dvě stě korun se neváhal do automobilu zaparkovaného na ulici v Děčíně vloupat šestatřicetiletý muž. Policisté, kteří případ šetřili, jej odevzdali magistrátu jako přestupek proti majetku. Za ten je možné udělit pokutu ve výši až patnáct tisíc korun, čili v tomto případě hrubý nepoměr k získané hodnotě. Naštěstí při vnikání do vozu nezpůsobil žádnou další škodu a neponičil dveře.

Pozor na to, komu platíte
Zálohu šedesát tisíc korun na instalaci krbových kamen vybral od jednoho děčínského občana muž, který se představil, jako zástupce jisté firmy. Práci však do dnešního dne nezahájil a peníze už také nikdo neviděl. Pokud policisté filutu dopadnou, může se zodpovídat z přečinu zpronevěry.

Na smlouvy zapomněl
Podezření z podvodu si včera na obvodním oddělení policie v Rumburku vyslechl třiatřicetiletý muž. O to se zasadil tím, že měl od dvou osob převzít zálohu na nájemné v celkové výši třináct tisíc korun s tím, že jim vystaví nájemní smlouvu. To však neučinil a ani peníze vlastníkovi domu neodevzdal. Teď čelí hrozbě až dvouletého odnětí svobody.

Neplatil a je v cele
S osmi kusy uherského salámu v tašce zastavila včera ostraha jednoho z děčínských marketů za pokladnami dvaatřicetiletého muže. A to proto, že jaksi opomněl u pokladny zaplatit něco přes dvanáct set korun, což je právě cena těch uzenin. Masová pochoutka se odebrala zpět do regálu a pro výtečníčka, který byl v minulosti za obdobný skutek již trestán, si přijeli policisté. Teď sedí v policejní cele a čeká, co bude dál. S největší pravděpodobností to bude sdělení podezření z přečinu krádeže ve zkráceném přípravném řízení.

Vyhýbal se a doplatil na to
Do vězení se velmi nechtělo dvaapadesátiletému muži z Děčína. Pokusil se tedy nástup oddálit zažádáním o odklad. Tomu však soud nevyhověl. Vyřešil to tedy tak, že prostě nenastoupil a povinnosti se vyhýbal dál. Pouze do té doby, než narazil na hlídku policistů, kteří jej zkontrolovali. Následovala eskorta do věznice. Pak za ním do žaláře dorazilo usnesení o zahájení trestního stíhání pro maření výkonu úředního rozhodnutí, čímž si rozhodně nepolepšil.

Mařil v kradeném
Podezření z krádeže a maření výkonu úředního rozhodnutí si včera na obvodním oddělení policie ve Varnsdorfu vykoledoval třicetiletý muž. A sice za to, že před několika dny sebral na návštěvě u jednoho místního obyvatele klíčky od vozidla, se kterým následně odjel i přes to, že má stále platný zákaz řízení motorových vozidel. Teď nad ním i díky recidivě visí hrozba až tříletého pobytu v nápravném zařízení.

Neudržel emoce na uzdě
Trestní stíhání pro přečin výtržnictví zahájili včera rumburští kriminalisté proti devatenáctiletému výtečníkovi z okolí Varnsdorfu. Ten v uplynulém období na veřejnosti fyzicky napadl o rok staršího mladíka. Za své nezvládnuté emoce stanul tváří v tvář hrozbě až dvouletého odnětí svobody.

Dlouho neplatil
Již více než pětašedesát tisíc korun dluží dvaačtyřicetiletý muž na svou dceru žijící ve Varnsdorfu. Úctyhodný deficit se nastřádal během pěti let, po které otec zanedbával platby. Teď z toho má nepříjemnosti v podobě obvinění z trestného činu zanedbání povinné výživy, které mu sdělili rumburští kriminalisté. Soudce mu za to může udělit trest až dvouletým odnětím svobody.

Finta nevyšla
Finta s nepravdivými údaji stran zaměstnání a příjmu nevyšla jednadvacetileté mladé ženě z Děčína, která si za výše uvedených podmínek vzala u finanční společnosti úvěr na více než šedesát tisíc korun. Přišlo se na to a včera proti ní místní kriminalisté zahájili trestní stíhání pro úvěrový podvod. Za ten nabízí trestní zákoník až dvouleté vězení.

Musí na čas pryč
Deset dní bude mít dvaašedesátiletý muž na to, aby zásadně přehodnotil své chování vůči ženě, se kterou bydlí ve společné domácnosti v Děčíně. V sobotu jej totiž policisté vykázali z obydlí, neboť měl spolubydlící opakovaně fyzicky napadat, přičemž útoky měly postupně nabývat na intenzitě.

Přišel pro počítač
Počítače i s monitorem za přibližně jedenáct tisíc korun se včera v klubovně v Krásné Lípě zmocnil neznámý lapka. Dovnitř se dostal dosud nezjištěným způsobem. Na případu pracují místní policisté, kteří v případě dopadení mohou pachateli nadělit podezření z přečinu krádeže vloupáním, za který trestní zákoník nabízí až dvouleté vězení.

Drahý notebook
Notebook v předběžné hodnotě čtyřicet tisíc korun zmizel koncem týdne z kanceláře jedné děčínské společnosti. Postaral se o něj neznámý chmaták, aniž k tomu použil násilí. Policisté z obvodního oddělení udělají vše pro to, aby krádež vloupáním výtečníčkovi neprošla.

Příspěvek na bydlení
Přes ukončení nájemního vztahu k bytu měla dvacetiletá žena z Děčína pobírat od úřadu práce příspěvek na bydlení. Neoprávněně se tak na úkor státní pokladny obohatila o více než patnáct tisíc korun. Vysloužila si tak obvinění z trestného činu podvodu, které jí sdělili kriminalisté na konci tohoto týdne. Teď nad ní visí hrozba až dvouletého vězení.

Taková nehoráznost
Skvělou práci odvedli včera policisté v Krásné Lípě. Podařilo se jim lapit osmnáctiletého mladíka bezprostředně poté, co dopoledne na náměstí v Chřibské v nestřeženém okamžiku sebral sedmasedmdesátileté paní igelitovou tašku s léky a peněženkou. S kořistí stihl uběhnout zhruba dvě stě metrů, než ruka zákona zasáhla. Ve zkráceném přípravném řízení si pak vyslechl podezření z krádeže na osobě. Teď mu hrozí až dvouletý pobyt ve vězení. Odcizené věci se policistům podařilo zajistit.

Krádež nevyšla
Noční krém za necelých devět stovek padl včera večer v jedné děčínské drogerii do oka pětatřicetileté ženě. A ta, přesto, že byla v posledních třech letech za takový čin souzena a riskovala až tříletý pobyt za mřížemi, zboží odcizila a prošla pokladnami bez zaplacení. Zastavila ji však prodavačka a malér byl na světě. Dohru měl případ na obvodním oddělení, kde si ve zkráceném přípravném řízení vyslechla podezření z krádeže.

Zaplatila – doplatila
Dalším, kdo doplatil na svou důvěřivost a předem zaplatil zboží nabízené na internetové aukci, je osmnáctiletá dívka z okolí Benešova nad Ploučnicí. Chtěla pořídit notebook a má pouze mínus deset tisíc korun. Dodnes neviděla ani peníze ani laptop. A to se rozhodně nevyplatí. Po podvodníkovi pátrají místní policisté.

Bojler
Do neobydleného domu v Jiříkově se v uplynulých dnech vloupal neznámý poberta. Pak vypáčil dveře od koupelny a uvnitř se pak zmocnil elektrického bojleru. Ten odnesl společně s krbovou vložkou, kterou poté sebral o patro výš. Zanechal po sobě škodu ve výši necelých deset tisíc korun. Na případu pracují policisté z Rumburku.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín