Rubriky
Zprávy

Napodruhé jsme již dobyli Slovensko a z Bratislavy si přivážíme vysoké vítězství!

Inter Bratislava vs BK Děčín – 63:86 (9:17, 29:38, 50:61)
Děčínští hráči nastoupili na území našeho „ex-federálního“ partnera již podruhé. První zápas v Levicích jim přinesl také první porážku v sezoně a proto si chtěli svou reputaci u našich východních sousedů vylepšit. To si jim naštěstí podařilo a po kvalitním výkonu si z hlavního města odváží vysoké vítězství 86:63! 

Svěřenci Stevana Tota se po tři čtvrtiny drželi na dostřel (po třiceti minutách stav 50:61), ale v závěrečné desetiminutovce zapnuli naši hráči „turbo“, svému sokovi odskočili a nakonec své vedení výrazně navýšili. 
V děčínském dresu se opět nepředstavil dlouhodobě nemocný Míra Soukup a nová akvizice, která ho má při jeho dlouhodobější absenci nahradit, Tarvis Williams, ještě nemohl nastoupit kvůli nevyřízení všech formalit z francouzské strany. Domácí Inter nastoupil v kompletním složení už i s uzdraveným ostrostřelcem Bridgewatersem odhodlaný vybojovat své druhé vítězství v nadnárodní soutěži… 

Základní sestavy: Inter – Bridgewaters, Allen, Musil, Kuffa, Gavran                              
                              Děčín – Boyer, Stria, Pomikálek, Landa, P. Houška 

Průběh zápasu: 
Avizovaný prvotní nápor domácích se opravdu dostavil a ve 3. minutě zvyšoval Musil úspěšnou trojkou vedení Interu na 6:2. To ale nikdo v hale ještě netušil, že právě jeho bodový příspěvek je na více než šest! minut posledním jeho celku – úsek mezi 3. a 10. minutou totiž vyhráli svěřenci Pavla Budínského jasně 15:0!!! Během této fáze hry se nejvíce dařilo hlavně triu Stria, Alič a Pavel Houška, díky kterým náš celek vedl před koncem prvního dějství 17:6. Úplné zahanbení však domácí nedopustili a díky úspěšné trojce Allena ze závěru první čtvrtiny snížili na 9:17. 

Stejně jako bratislavští hráči první čtvrtku zakončili, tak začali i tu druhou – trojkou, tentokráte z rukou Kuffy. Vypadalo to, že domácí svůj tlak vystupňují, ale nestalo se tak, děčínští hráči brzy získali zpět dvouciferné vedení a ve 14. minutě po trestném hodu Boyera byl stav 14:29. Ještě na konci 17. minuty po dvou šestkách Pavla Houšky byl rozdíl ve skóre šestnáct bodů – 20:36, přesto domácí v závěru úvodní půle zabrali a manko dokázali stáhnout na devět bodů. Po Bridgewatersově trojce téměř se sirénou se tedy odcházelo do kabin za stavu 29:38. 

Po návratu z kabin se na hřišti odehrával vyrovnaný boj a rozdíl ve skóre se pohyboval stále kolem desetibodové hranice. To se však nelíbilo borcům Interu, kteří zpevnili obranu, zpřesnili střelbu a v minutě 25. se díky Gavranovi přiblížili na dostřel šesti bodů – 43:49. Děčanům se naštěstí nerozklepala kolena jako mladému chlapci při prvním rande a v dalším průběhu třetí desetiminutovky už měl průběh opět ve své režii, i když: naše vedení se opět vyšplhalo až na šestnáct bodů, avšak houževnatě hrající domácí ho do konce třicáté minuty dokázali o pět bodíků zredukovat, takže po třech čtvrtinách svítilo na světelné tabuli skóre 50:61. 

Hráči slovenského celku tedy vstupovali do poslední čtvrtiny s nadějí na zvrat, jelikož jedenáctibodové manko v moderním basketbale neznamená téměř nic. Nic podobného ale děčínští hráči nechtěli připustit a naopak ze svého repertoáru ukázali to nejlepší, co mají, a to výtečnou ofenzivu doplněnou kvalitní obranou, na které letos pohořel už i nymburský gigant – ale pojďme zpátky k průběhu: náš náskok začal narůstat hned od začátku čtvrté desetiminutovky – nejprve se ve 33. minutě prosadil Alič – 55:70 a na dvacet bodů se vedení vyhouplo na konci 36. minuty po Striově koši – 57:77. V tuto chvíli už mohli domácí s výsledkem těžko něco udělat: i o dvě minuty později po koši Landy to bylo o dvacet – 63:83 a stejný hráč půl minuty před koncem také udělal svým košem za utkáním symbolickou tečku a pečetil tak vítězství svého celku, které je třiadvacetibodové! – 86:63… 

Statistické údaje:
Body: Bridgewaters 16 (+ 7 asistencí; TH 5/5), Kuffa 15 (+ 5 doskoků), Gavran 14, Allen 9 (+ 7 doskoků), Musil 7, Tot 2 – Stria 22, P. Houška 21 (+ 9 doskoků a 6 získaných faulů), Alič 13, Landa 10 (střelba 2 b. 6/5), Pomikálek 8 (+ 5 doskoků), Sanders 4, Boyer 4 (+ 8 asistencí), Žampach 2, J. Houška a Pištěcký po 1; střelba 3 b.: 19/7 – 20/5 ; střelba 2 b.: 36/14 – 46/29;TH: 17/14 – 18/13; doskoky: 26:39 (útočné 7:15); chyby: 19:13. 

Ladislav Faltin