Rubriky
Zprávy

Studenti z Děčína dostali slib, že kraj znovu zváží sloučení gymnázia

Studenti, učitelé a představitelé Děčína přijeli na zastupitelstvo Ústeckého kraje. Přiměl je k tomu plán sloučit děčínské gymnázium s Evropskou obchodní akademií. Výprava žádala, aby kraj od záměru upustil. S požadavkem neuspěla, odvezla si ale naději, že rozhodnutí ještě není definitivní.

Na sloučení obou škol od příštího školního roku se krajští zastupitelé shodli už v červnu. Děčínská delegace nyní chtěla, aby zastupitelstvo usnesení zrušilo. „Sloučením škol by mohlo dojít ke snížení úrovně vzdělání na obou školách,“ tvrdí zástupce studentů Jan Chudoba.

Za studenty gymnázia stojí i vedení Děčína. Před zastupiteli je podpořila náměstkyně děčínského primátora Hana Cermonová a její kolegyně z městské rady Šárka Dostálová. Společně se snažili zastupitele přesvědčit, že školy mají dost studentů a nebudou ubývat ani v budoucnu. Upozorňovali také, že kraj nedoložil, kolik spojením škol ušetří.

„Náš hlavní argument, o který opíráme nesmyslnost sloučení, je, že gymnázium poskytuje všeobecné vzdělání a akademie přísně odborné,“ řekl ředitel děčínského gymnázia Václav Lešanovský.

Výprava nakonec získala příslib, že krajský úřad zanalyzuje plusy a minusy slučování škol a pak uvidí, jestli je možnost ponechat některé dál jako samostatné.

„Do konce roku bych rád v koalici zhodnotil probíhající optimalizaci škol ve věcné diskusi a objasnil jednotlivé případy sloučených škol, které k sobě nemají z hlediska odbornosti blízko,“ řekl po vystoupení výpravy z Děčína krajský radní Radek Vonka.
Jan Horák

Zdroj: http://usti.idnes.cz/studenti-z-decina-dostali-slib-ze-kraj-znovu-zvazi-slouceni-gymnazia-12d-/usti-zpravy.aspx?c=A111102_161740_usti-zpravy_alh