Rubriky
Sport Zprávy

Děčínští smetli Plzeň třicetibodovým rozdílem!

BK Děčín vs Lokomotiva Plzeň – 79:49 (21:12 41:26 65:38)
Po třech utkáních na venkovních hřištích se naši hráči konečně představili opět před svými fanoušky. Plzeňská Lokomotiva mohla na našem hřišti „pouze“ překvapit a v utkání neměla co ztratit, což občas týmu může vyhovovat a pravdivost papírových předpokladů vezme za své. To se ale v ČEZ Sportcetru nestalo, naši hráči na západočeský celek vlétli hned od začátku a od první do poslední minuty vedli! Oba celky v zápase postrádaly své klíčové ústřední rozehrávače – družině Pavla Budínského scházel Ell Sanders, Dominik Feštr zase musel oželet služby zkušeného ex-reprezentanta Štěpána Vrubla. Znatelnější byla absence právě hostujícího „mozku týmu“, a i když hlavně osmnáctiletý Václav Honomichl prokázal svůj talent, na lepší výsledek pro hosty to nestačilo…

Základní sestavy: Děčín – Boyer, Stria, Pomikálek, Landa, P. Houška                                 
                              Plzeň – Honomichl, Tóth, Kubizňák, Pecka, Frána 

Průběh zápasu:
Naši hráči do utkání opravdu vlétli s obrovskou chutí a dařilo se jim na obou polovinách hřiště. Ve 2. minutě se zpod koše prosadil Pomikálek – 6:0, aby již v polovině 4. minuty po trojce Strii si za stavu 11:2 vzal rozzlobený lodivod Plzně první oddechový čas v utkání. Ani ten ofenzivní choutky rozjetého „Válce“ nijak nepřibrzdil a na konci 6. minuty se po další Striově trojce přehouplo naše vedení před dvoucifernou hranici – 18:8. V úplném závěru první desetiminutovky se hostům přeci jen podařilo trochu ofenzivní vlnu domácích otupit, přesto po deseti minutách svítil na světelné tabuli pro nás příznivý stav 21:12. 

Stejně dobře jako Plzeň první čtvrtinu zakončila, tak začala i tu druhou. Ve 12. minutě se prosadil Pecka a rázem byl rozdíl ve skóre šestibodový – 21:15. Děčané si ale rychle uvědomili, že jakékoli podcenění Plzeňanů by je mohlo mrzet, zvýšili úsilí hlavně v defenzivě a odměnou jim bylo po sérii 12:2! korunované košem Johna Boyera v 16. minutě šestnáctibodové vedení – 33:17. Do konce první půle se sice ještě hráčům Lokomotivy podařilo z náskoku jeden bodík ukrojit, přesto se ale odcházelo do kabin za stavu 41:26 pro Děčín. 

Trochu překvapivě delší byla poločasová porada na straně domácích, ale evidentně našim borcům přišla k duhu – druhou polovinu utkání totiž odstartoval trojkou Alič a ve 24. minutě po koši s faulem v podání Strii se naše vedení přehouplo přes dvacetibodový mezník – 50:28. V této fázi zápasu se nejčastěji odehrávaly na křídle velmi interesantní a třaskavé souboje právě mezi výborně hrajícím Lubošem Striou na straně domácích a nejlepším obráncem loňského ročníku slovenské ligy Markem Kozlíkem na druhé straně barikády – lépe z nich vyšel domácí borec, který se stal se 14 body nejlepším střelcem celého zápasu; hostující křídlo zápas nakonec ani kvůli pěti osobním chybám nedohrálo. Děčínské vedení tedy během celého třetí čtvrtiny neustále narůstalo – zkraje 29. minuty nejprve po třech trestných hodech Jakuba Houšky v řadě na šestadvacet bodů – 62:36 a výtečnou desetiminutovku jen podtrhla trojka Lukáše Maříka těsně před jejím koncem, díky které jsme vedli o devětadvacetibodovým rozdílem – 67:38. 

Před závěrečnou čtvrtinou bylo jasné, že zápas se již víceméně bude jen dohrávat – oba týmy ale sympaticky i nadále hrály velmi dobře, Plzeň nepůsobila nijak odevzdaně a domácí bavili své skvělé publikum pohlednými akcemi, z nichž lze vypíchnout hlavně smeče a bloky „létajícího“ Tomáše Pomikálka. Vedení našeho celku se brzy po začátku čtvrtého dějství přehouplo přes třicet bodů a to platilo i v minutě 35. po Žampachově koši – 74:42. Na konci utkání si také zahrála kompletní lavička a např. ve 38. minutě si diváci mohli užít pohled na velmi nezvyklou „teenagerskou“ sestavu: Mařík,Žampach, Pomikálek, Jiříček a Smeták. Nikdo z nich nezklamal, všichni si připsali další velmi cenné ligové zkušenosti a pod taktovkou dirigenta Lukáše Maříka si nakonec dokráčeli pro pohodové vítězství, které má konečnou podobu 79:49.

Statistické údaje:
Body: 
Stria 14, P. Houška 13 (+ 11 doskoků -> double-double), Alič 11, Pomikálek 10 (+ 5 doskoků,), Landa 8 (+ 5 doskoků), Boyer 7 (+ 8 asistencí a 7 doskoků; rating 21!), Žampach 6, J. Houška 5, Mařík 3, Pištecký 2 – Kozlík 9 (+ 6 získaných faulů a 4 asistence), Pecka 8 (+ 5 doskoků), L. Tóth 6 , Frána 6, Suchý a Luňák po 4, Říha a Šmíd po 3, Kovanda, Kubizňák a Lenhart po 2; střelba 3 b.: 19/6 – 9/1; střelba 2 b.: 43/21 – 47/20; TH: 32/19 – 13/6; doskoky:48:25 (útočné 16:3!); chyby: 20:29; počet diváků: 850; nejlepší hráč zápasu: John Boyer (Děčín).

Komentáře trenérů po utkání:
Pavel Budínský (BK Děčín):
 „Děkuji svému kolegovi za gratulaci. Nechtěli jsme nic podcenit, navíc nám chyběl ústřední rozehrávač Sanders. O to bylo utkání zajímavější, že oběma týmům chyběly jejich jasné jedničky. My jsme ale od začátku chtěli diktovat tempo a vnutit soupeři náš styl a to se nám dařilo. Některé situace jsme ještě nevyhodnocovali tak, jak bychom chtěli, ale určitě byla v zápase spousta pozitiv. A to na obou stranách, třeba se objevily zajímavé sestavy, které se běžně nesejdou – hráli proti sobě mladí čeští hráči, kteří si teprve budují své renomé a čekají na šanci.“ 

Dominik Feštr (Lokomotiva Plzeň): „Gratuluji Děčínu k vítězství. Takový zápas se mi hodnotí velice těžko, čekal jsem, že tu předvedeme lepší výkon. Bohužel asi musím být realista a uvědomit si, že bez ústředního rozehrávače Vrubla, který má zkušenosti a je schopen se vyrovnat s tlakem, jsme asi lepší výsledek uhrát nemohli. Opakují se stále stejné chyby, ale já to hráčům nemůžu vyčítat, protože jsme měli na rozehrávce dva devatenáctileté kluky a pro ně to bylo těžké. Děčín na nás vytvořil tlak, těmto hráčům po chybách klesalo sebevědomí. Ale viděl jsem i pozitiva. Třeba Honomichl odehrál slušný zápas. Jde hlavně o to, aby si ti mladí vzali ponaučení, viděli, jak se hraje špičkový basket a přenesli to do tréninku.“

Foto: Roman Valenta
Ladislav Faltin

Zdroj: www.bkdecin.cz