Rubriky
Turisti Turistické cíle Zprávy

Schody do nebe – cesta do sebe

Pro milovníky dalekých výhledů ze skalních ostrohů mám jeden tip. Hodí se pro nadcházející teplé letní večery.

Carolafelsen – romantické vyhlídkové místo na pískovcové skalní plošině uprostřed krajiny Saského Švýcarska. Vysoko nad okolním světem, daleko od civilizace. Hluboko pod námi rozervané skalní masivy a štíhlé věže. Na horizontu se rýsují v záři zapadajícího slunce stolové hory Labských pískovců. Nikde ani živáčka, krajina utichá. Možná už se netrpělivě ptáte – kde že to místo vlastně je?

Nejkratší, nejimpozantnější, ale také nejstrmější cesta vede přes Heilige Stiege (Svaté schody),  překonávající stometrové kolmé skalní stěny masivu Schrammsteine. Ke Svatým schodům vede nejkratší cesta roklí Heringsgrund, která začíná kousek za obcí Schmilka. Krásné zážitky v krajině tajemství.

Praktické informace: Parkoviště v obci Schmilka u silnice B172 (hr.přechod Hřensko/Schmilka) / Schmilka – Heilige Stiege 4km (žlutá) / rozcestník vpravo – směr Carolafelsen (modrá) / po 200 m odbočka vlevo Carolafelsen 459 m.n.m., 0,5 km. Zpět po stejné cestě nebo některou z mnoha jiných skalních pěšin, ale o tom až někdy příště. Pití a jídlo s sebou. Jediné občerstvení je ve Schmilce. Nezapomeňte na čelovku nebo baterku.

Jiří Šťastný