Rubriky
Firmy Zprávy

Studenti děčínské Vyšší odborné školy mají první praxi u Swietelsky Rail CZ

DĚČÍN/PRAHA, 27. září 2018 – Mimořádnou příležitost podílet se na jedné z nejsledovanějších železničních staveb v zemi mají během podzimu studenti děčínské vyšší odborné školy. První praxi u firmy Swietelsky Rail CZ totiž stráví v Praze na modernizaci tratě Hostivař – hlavní nádraží.

„Budou u všech činností. Od úpravy výrobních kalkulací přes přípravu a průběh stavby až třeba po její dokumentaci. Někteří už u nás byli i na letní brigádě, takže nejdou do neznámého prostředí,“ říká Monika Balcerová z vedení firmy, která praxi tří studentů třetího ročníku denního studia Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy strojní, stavební a dopravní Děčín připravuje. „Je to takový nástupní ostrov, abychom se navzájem poznali a třeba je získali i do pracovního poměru. Takto úzce zaměřených škol, a tedy i absolventů, je na pracovním trhu velmi málo“ dodává.

„Odborné praxe jsou významnou součástí výuky. Účastní se jich studenti všech ročníků denního studia Vyšší odborné školy. Chceme, aby byli v přímém kontaktu s reálnou stavbou a údržbou železničních trati,“ říká Klaudia Novotná, zástupkyně ředitele VOŠ a SPŠ Děčín. Studentům firma hradí ubytování a nabízí i přivýdělek formou dohody o provedení práce.

Spolupráce je ale širší. „Třeba jsme studenty pozvali do rakouského Fischamendu, kde je strojní základna koncernu Swietelsky, což je unikátní podívaná. Zveme je i na nasazení těchto pozoruhodných strojů na našich stavbách v Česku,“ uvedla Monika Balcerová. Firma se letos v Děčíně účastnila také Draftu absolventů. Jde o zajímavou a tradiční akci, na níž se scházejí odborné „kolejářské“ firmy. Cílem je získat studenty na odbornou praxi a případně potom i do pracovního poměru.

Děčínská VOŠ vznikla v roce 1996 jako jediná vyšší odborná škola se zaměřením na železniční stavitelství. V současnosti nabízí dva obory – Inženýrské stavitelství se zaměřením na železniční stavitelství a Ochranu památek a krajiny. Na výuce se podílejí i odborníci z provozu a část jí probíhá přímo na pracovištích.

Kromě VOŠ škola nabízí i maturitní obory na SPŠ – Strojírenství, Stavebnictví, Elektrotechnika a Provoz a ekonomika dopravy, se zaměřením na Logistiku a Železniční dopravu a přepravu.