Rubriky
Zprávy

V národním parku České Švýcarsko uvidíte sítě pod stromy. K zachytávání semen buků a dubů

site_bukviceV národním parku České Švýcarsko mohou v těchto dnech narazit turisté na sítě natažené pod listnatými stromy. Pracovníci parku je tam natáhli, aby zachytávaly semena padající z buků nebo dubů. Plánují z nich vypěstovat malé sazenice, ty zasadí v parku a obnoví jimi původní lesní porost.

Přehrajte si celý příspěvek

„Potřebujeme sazenice a nemůžeme použít jen tak libovolné, protože chceme, aby tady zůstaly zachovány původní dřeviny,“ vysvětluje mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Les v národním parku totiž už nevypadá tak, jak vypadal před lety. V současnosti tvoří 70 % stromů smrky, pod těmi se ale nedaří jiným rostlinám, proto se pracovníci parku pokoušejí dát mu původní ráz. To ale potrvá ještě mnoho let.

„V naší generaci, a asi ani v té po nás, to asi dosažitelné nebude. Můžeme ale tu podobu nastartovat přirozeným směrem. Teď máme po parku nataženy desítky až stovky metrů čtverečních sítí, od kterých si slibujeme do budoucna tak milion sazenic,“ věří Salov.

Semínka, která se letos podaří zachytit, půjdou do zeminy příští rok. „Semínka vyselektujeme, ta schopná předáme školkařovi, něco uložíme do mrazáku a část necháme vypěstovat na příští rok,“ popisuje další osud semen lesník z lesní správy národního parku v Jetřichovicích Tomáš Sedláček.

Lesníci musejí využít takzvaného „semenného roku“, kdy mohou ze stromů dostat stovky kilogramů semen. Záchytné sítě budou pod duby a buky budou natažené pod stromy až do konce listopadu.

Autor: Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever