Rubriky
Turisti Zprávy

Dočasná omezení kvůli hnízdění ptáků skončila

sokolČeské Švýcarsko, 4. 8. 2015 – Veškerá letošní dočasná omezení pro návštěvníky kvůli ochraně hnízdišť zvláště chráněných druhů ptáků v národním parku České Švýcarsko k 31. červenci 2015 skončila. Zklidnění hnízdních lokalit usnadnilo výrům velkým vyvedení nejméně pěti mláďat, hnízda opustilo také deset mladých čápů černých a pět mláďat sokolů stěhovavých.

„Z každého vyvedeného mláděte zvláště chráněných druhů ptáků máme velkou radost a letošní výsledky považujeme za dobré,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Úspěšnému hnízdění do značné míry napomáhá disciplinovanost návštěvníků parku, kteří omezení vstupu do hnízdních lokalit respektují. Za to jim děkujeme a věříme, že se z mláďat těší spolu s námi.“

Sokoli stěhovaví letos v národním parku České Švýcarsko obsadili sedm hnízd, hnízdění se vydařilo vydařilo na dvou lokalitách. V jednom případě průběh hnízdění narušil požár nedaleko Dolského mlýna, další hnízdění se patrně nevydařila z přirozených příčin. Čápi černí letos obsadili 7 teritorií, ze třech dohledaných hnízd přitom vzešlo celkem 10 mláďat. Výři velcí letos obsadili 15 teritorií, konkrétní polohu hnízda se přitom podařilo určit ve čtyřech případech. Z těchto čtyř hnízd bylo vyvedeno celkem 5 mláďat.

Hnízdní lokality správa národního parku chrání dočasným uzavřením pro návštěvníky každoročně, omezení vstupují v platnost počátkem března a končí vždy nejpozději k poslednímu červencovému dni. Omezení vstupu se obvykle netýkají značených turistických cest, častěji na ně mohou narazit návštěvníci, kteří se pohybují po neznačených cestách. Pokud tito návštěvníci narazí na hnízdní lokalitu vyznačenou v terénu, očekává se od nich, že zvolí alternativní trasu tak, aby do lokality nevstoupili.

Zdroj: www.npcs.cz