Rubriky
Zprávy

Adventní trh na zámku

vanocni trhy zamek_alesoJako každý rok ožije na třetí adventní neděli nádvoří děčínského zámku čilým ruchem adventního trhu.

Ještě o den dříve, v sobotu 15. prosince, se mohou malí diváci těšit na hranou pohádku. Tentokrát půjde o jeden z nejznámějších pohádkových příběhů vůbec. Loutkové představení Sněhurka a sedm trpaslíků odehraje od 15 hodin v Rohovém sále děčínského zámku Malé divadlo Praha.

Následující den hlavní nádvoří děčínského zámku zaplní několik desítek stánků s historickými řemesly a občerstvením. K radostné náladě adventního trhu přispějí také hudební vystoupení pěveckých sborů DDM Děčín, ZUŠ Děčín, hudební skupiny Yxes Joke ZŠ Na Stráni či souboru SaH. Nebudou chybět ani osvědčené atrakce pro děti, jako je zdobení vánočních perníčků. Na velký ohlas z minulého roku naváže dobročinná kavárna, kde návštěvníci budou moci ochutnat nejrůznější výtvory upečené příznivci a podporovateli zámku. Výtěžek akce bude tentokrát věnován na obnovu sochařských a kamenických památek v areálu zámku.

Možná největší atrakcí zámeckého trhu by mohlo být nově nazkoušené představení v zámecké expozici. „Vánoční prohlídku jsme hráli již o minulém trhu,“ vysvětluje ředitelka zámku Iveta Krupičková. „Pro letošní rok jsme ji ovšem výrazně rozšířili a doplnili. Zároveň se také změnilo herecké obsazení. Upravené role majitele zámku a jeho manželky převzali oblíbení herci z nočních prohlídek – Petra Nedvědová a Josef Barták.“ Děj těchto speciálních prohlídek se nemůže samozřejmě točit okolo ničeho jiného než příprav na Štědrý den. Víte kolik měli na zámku vánočních stromečků? A kdo je zdobil? A jaké pod nimi kdo našel dárky? To a mnoho dalšího se během Vánoční prohlídky dozvíte. „Především se ale budete královsky bavit. Vánoční prohlídka se nese převážně v komediálním duchu, který hercům vysloveně svědčí“, slibuje Iveta Krupičková. Navíc letošní hrané prohlídky nejsou jen záležitostí jednoho dne. „Již v loňském roce jsme měli řadu dotazů, proč nemohou být tyto atraktivní hrané prohlídky častěji. Většinou bývá hlavním problémem sladit termíny účinkujících, ale naštěstí se to tentokrát podařilo,“ říká Krupičková. Pokud se tedy na Vánoční prohlídky zámku nedostanete během adventního trhu, nezoufejte. Další reprízy přijdou na řadu mezi vánočními svátky, konkrétně ve dnech 27. – 30. prosince vždy od 15 hodin. Vstupenky si můžete rezervovat prostřednictvím sítě Vstupenka Děčín.

Kromě speciálních hraných prohlídek můžete v rámci adventního trhu či mezi svátky navštívit také výstavu historických hraček, která tentokrát představuje nejen hračky zámeckých dětí, ale současně také jejich pokojíčky.

Na poslední adventní sobotu, 22. prosince 2012 v 15 hodin, je připraveno další dětské odpoledne, tentokrát ve zcela novém prostoru. V jedné z nově opravených komnat jižního křídla, bývalé zimní jídelně, vznikla během rekonstrukce funkční replika kachlových kamen, která bude při této příležitosti poprvé řádně roztopena. Čtení pohádky O zvědavém vánočním andílkovi bude tedy probíhat u praskajících a příjemně vyhřátých kamen. Poslední letošní adventní koncert obstará v předvečer Štědrého dne vokální soubor Čeští madrigalisté. Vystoupení tohoto jedinečného tělesa začíná v zámecké kapli sv. Jiří v 18 hodin.

[FŠ, MV]

Zdroj: www.zamekdecin.cz