Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci podruhé v sezóně porazili Nymburk!

Válečníci podruhé v sezóně porazili na domácí palubovce Nymburk a díky tomu si upevnili 4. místo v tabulce. Na páté Brno mají dvě výhry náskok, takže do play-off půjdou s výhodou domácího prostředí.

Zápas bodově otevřel domácí Svoboda, hosté (bez Bohačíka, Sanderse a dlouhodobě zraněného Svejcara) sice otočili na 2:4, ale Walton vyrovnal a následně Pomikálek trojkou překlopil vedení zpět na stranu Děčína – 7:4. Domácím se úvod střetnutí opravdu velmi povedl. Byli pozorní a agresivní v obraně, dařilo se jim v útoku a Nymburk se nestačil divit. Po druhé trojce Pomikálka to bylo 16:8, když se pak za dva body prosadil Ogundiran a Pomikálek si zasmečoval, vedli Válečníci už 21:8! Jenže hosté mají svou kvalitu, kterou začali ukazovat v závěru úvodní čtvrtiny, kdy postupně umazávali bodové manko, a po trojce Stephense to bylo 27:26. Hned v úvodu druhé čtvrtiny skóroval nymburský Kovář a otočil na 27:28. Díky šestkám Waltona a šesti bodům Svobody však Válečníci odskočili na 35:29 a trenér Tabellini si vzal raději oddechový čas. Po něm se hostům povedlo vyrovnat na 37:37, po trojce Tůmy dokonce vedli 40:42. Jenže Svoboda zapsal koš s faulem, a na dva body Tůmy odpověděl trojkou 46:44. Navíc Kroutil se trefil rovněž za tři body, po tříbodové akci Pomikálka to pak bylo 52:45.  Tečku za poločasem udělaly šestky Kříže a bloky Mathona a Šturanoviče – 52:47.

V úvodu druhé půle se dvakrát prosadil Stephens, jenž snížil na 52:51. Jenže ten samý hráč pak fauloval Pomikálka při trojce a děčínský kapitán nezaváhal – 55:51. Po trojce Kroutila a koši Svobody odskočil Děčín do mírného vedení 60:54, ale Nymburk pak přitáhl šrouby v obraně, tři minuty nedovolil Děčínu skórovat a otočil na 60:61. Tři minuty před poslední přestávkou odskočili hosté na 62:66, ale pak se drzým nájezdem prosadil Slowiak, který vzápětí přidal jednu šestku – 65:66. Následně Walton rovněž jednou šestkou vyrovnal, po trojce Pomikálka to bylo 69:68, jenže Stephens další střelou s klaksonem otočil na 69:70. Poslední periodu začala parádní kombinace Děčína, kdy míč létal obranou Nymburku jako blesk až skončil u Waltona, jenž v poslední vteřině útoku dal trojku. Na druhé straně se ale za tři body trefil Tůma a bylo to 72:73. Pak se na palubovce rozhořela tvrdá bitva, ve které hrály prim obrany a tři minuty se skóre neměnilo. Pak konečně Bell dal jednu šestku, na druhé straně proměnil Šturanovič rovněž jen jeden trestný hod – 73:74. V polovině této části si došel Pomikálek pro faul a proměnil oba trestné hody, vzápětí Kroutil dal koš a hala spokojeně hučela – 77:74. Po time-outu Děčína se prosadil Pomikálek, Sehnal na druhé straně sice trefil trojku, ale Walton kontroval šestkami – 81:77. To už se šlo do koncovky a rozhodoval každý detail. Sehnal trefil jen jeden trestný hod, naopak rozbouřil „Maroldovku“ trojkou, po níž zatnul ruku v pěst a spokojeně pelášil do obrany – 84:78. Na koš Stephnese odpověděl Svoboda dvěma trestnými hody, Kříž pak v bouřlivém pískotu trefil jen jednu šestku – 86:81. Další útok Nymburka skočil ziskem Waltona, který počkal se svým zakončením až do posledních vteřina a střelu levačkou v pádu trefil přesně – 88:81. Po oddechovém času hostů sice skóroval Gordon, ale do konce utkání už zbývalo jen několik vteřin a Válečníci mohli začít spolu se svými fanoušky slavit důležité vítězství 88:83.

Zápas přinesl skvělý basketbal, ve kterém oba celky předváděly výborné výkony v útoku i obraně a hráči nechali na palubovce obrovské množství energie. Nymburk byl střelecky aktivnější, ale přesnější mušku měli domácí (26/57:29/69). Hosté byli lepší ve dvojkách (18/34:22/39), Válečníci naopak vyhráli trojky (8/23:7/30), ale především nutili soupeře k faulům a dominovali v trestných hodech (28/35:18/26). Další statistiky byly vcelku vyrovnané. Na doskoku vyhrál Nymburk 38:39, na body z druhých šancí 8:18. V asistencích byl lepší zase Děčín (20:17), který měl také více zisků (9:7) a jasně ovládl body z brejků (29:18). Na ztráty to bylo 17:16, v souboji laviček zvítězila ta nymburská 11:35.

Hlavním hrdinou Děčína byl Tomáš Pomikálek, který nastřílel sezónní rekord 26 bodů, když proměnil všechny čtyři střely za dva body, k tomu tři trojky ze šesti pokusů a 9 trestných hodů z deseti. Také měl pět doskoků a získal 6 faulů. Dařilo se také Svobodovi, autoru 19 bodů, 7 doskoků a 4 asistencí. Walton přidal 18 bodů (TH 9/10) a 3 zisky, Kroutil pomohl 13 body (trojky 3/4). Ogundiran, který se v poslední čtvrtce vyfauloval, dal 4 body a měl 5 asistencí, Slowiak pomohl třemi body, Štěrba, jenž musel na ošetřovnu po nesportovním faulu Bella, dal 2 body stejně jako Macháč. Šturanovič zapsal jediný bod a rovněž se vyfauloval, ale odvedl veliký kus práce v obraně.
Nymburk měl nejlepšího střelce v Gordonovi (20), Stephens přidal 16 bodů stejně jako Tůma, který trefil čtyři trojky. Dvojciferným střelcem byl ještě Kříž (10), jenž měl 8 doskoků a 7 získaných faulů. Do listiny střelců se nakonec zapsali všichni hráči kromě Rylicha.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Začali jsme velmi dobře, ale Nymburk, přestože hrál bez Sanderse a Bohačíka, předvedl velmi dobrý výkon. My jsme ale dnes bojovali od první do čtyřicáté minuty, a takhle bych si představoval, abychom hráli. Když budeme takhle hrát, bojovat a makat, a prohrajeme, nemohu hráčům nic vyčíst. Teď už nám chybí odehrát poslední zápas nadstavbové části, uvidíme s kým budeme hrát. Důležité je, že začínáme doma. A jestli to budou Pardubice nebo Brno, to teď neřešíme. Jsme rádi, že jsme dnešní zápas zvládli, protože to byla čtyřicetiminutová bitva, na české poměry opravdu velmi intenzivní. Každý, kdo dnes vstoupil na hřiště, odvedl absolutní maximum.”

Francesco Tabellini, trenér ERA Basketball Nymburk: „V Děčíně se z mnoha důvodů nehraje snadno a z celkového pohledu jsme s ním dnes bojovali dobře. Bohužel jsme měli špatný přístup k začátku zápasu, kdy jsme nebyli přesní v obraně a nebyli jsme tak tvrdí v „bedně”. Ztráceli jsme míče. Ale díky touze a nasazení jsme se rychle vrátili zpět do hry. Náš útok v první půli nebyl dobrý, ve druhé půli to bylo lepší, ale v rozhodující chvíli jsme minuli otevřené pozice a nebyli jsme tak přesní. Také jsme nebyli tak tvrdí v obraně. Soupeř hrál dnes velmi dobře a my bychom museli zahrát nejlépe, jak umíme, abychom je porazili. Ale z pohledu bojovnosti to dnes bylo mnohem lepší než minulý zápas, který jsme tu sehráli. Jakub Tůma nám hodně pomohl, když jsme v útoku měli problémy. Ve druhé půli jsme ale potřebovali být silní na doskoku a hrát více fyzicky, proto jsem vsadil na jiné hráče.”

Hráči po utkání
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Začátek byl skvělý. Naše základní pětka si před zápasem řekla, že vstupy do prvních poločasů proti Ústí i USK nebyly ideální, takže to musíme změnit. Dnes jsme do toho vlétli od první vteřiny a možná ani Nymburk nečekal, že budeme takhle agresivní. V posledním zápase v Nymburku jsme dostali nakopáno, takže dnes jsme se tomu postavili zcela správně a jsme za výhru hrozně moc rádi. Co rozhodlo? Já si myslím, že rozhodlo to, že Tomáš Pomikálek odehrál první dobrý zápas (smích). Doufám, že ladil celou sezónu formu, a teď bude v play-off podávat takové výkony jako dnes. Teď doopravdy. Dnes byl naším lídrem a podržel nás v těch nejdůležitějších momentech. Dnes patří Tomášovi veliký kredit, protože odehrál skvělý zápas. Ale dobře zahráli vlastně všichni a byl tu super týmový výkon. Jsem na spoluhráče hrozně pyšný, protože jsme ukázali naši domácí sílu.”

Jakub Tůma, rozehrávač ERA Basketball Nymburk: „Naše začátky poslední dobou nejsou takové, jak si to představujeme a musíme to zbytečně dotahovat. To si musíme v play-off pohlídat. Polovinu bodů v první půli jsme dostali z protiútoku a to je strašně moc a ovlivnilo to zápas. Přitom jsme se na to upozorňovali a chtěli jsme si to pohlídat. Jenže jsme dělali zbytečné ztráty. Jsem rád, že jsem mohl týmu pomoci v útoku, v jednu chvíli mě spoluhráči hodně hledali. Mám pokyn nebát se a střílet, tak se to snažím plnit. Na konci nám chyběli nějaké trestné hody, také jsme si měli více pohlídat doskok a lépe si připravit střely. Hlavně to ale bylo o obraně, že jsme na konci limitu jim dovolili doskočit, místo toho, abychom šli rychle dopředu. Všichni v lize mají proti Nymburku si něco dokázat a mají velkou motivaci a hrají proti nám svá nejlepší utkání a to platí i pro Děčín. Zápas už měl takovou play-off atmosféru, takže to pro nás byla dobrá příprava.”

Základní sestavy
Děčín: Walton, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Šturanovič 
Nymburk: Gordon, Rylich, Bell, Stephens, Mathon

BK ARMEX Děčín – ERA Basketball Nymburk 88:83
Body Děčína: Pomikálek 26 (3x 3, TH 9/10), 6 získaných faulů), Svoboda 19 (1x 3, 7 doskoků, 4 asistence), Walton 18 (1x 3, TH 9/10, 3 zisky), Kroutil 13 (3x 3), Ogundiran 4 (5 asistencí), Slowiak 3, Macháč 2, Štěrba 2, Šturanovič 1 (6 doskoků), Mach 0.
Body Nymburku: Gordon 20 (1x 3), Tůma 16 (4), Stephens 16 (1), Kříž 10 (8 doskoků, 7 získaných faulů), Mathon 9, Sehnal 7 (1x 3, 9 asistencí), Bell 3, Kovář 2, Rylich 0.
Střelba za 2 body 18/34:22/39, za 3 body 8/23:7/30, TH 28/35:18/26. Doskoky 38:39 (útočné 10:16), asistence 20:17, ztráty 17:16, fauly 23:23.

Čtvrtiny: 27:26, 25:21, 17:23, 19:13

Rozhodčí: Blahout Petr, Kučírek Martin, Jeřáb Jan

Komisař: Šikner Roman

Diváci: 880

Zdroj: BK Děčín