Rubriky
Sport Zprávy

Děčín po sympatickém výkonu přehrál nepříjemného soupeře

V tabulce čtvrtí Válečníci zvládli důležité utkání s pátým Brnem, které mělo stejný počet výher. To už ale neplatí, když Děčín po sympatickém výkonu přehrál nepříjemného soupeře.

Skóre otevřel po zisku Matěje Svobody velmi rychlý Ogundiran, brněnský Svoboda ale kontroval trojkou. Vzápětí však domácí Svoboda zapsal druhý zisk a svůj brejk přetavil v koš s faulem 5:3. V polovině první čtvrtiny se Brno po smeči Browna dostalo do vedení 8:9, ale to bylo v utkání naposledy. Navíc netrvalo dlouho, protože Kroutil dostal dvakrát více prostoru a ihned potrestal soupeře trojkami – 14:9. V závěru první čtvrtky se bodově prosadili i Slowiak a Štěrba, ale soupeř se rozhodně nevzdával a Křivánek pěti body v řadě snížil na 19:17. Po trojce Šterby vedli Válečníci 24:19, jenže Křivánek stihl do přestávky také trojku a bylo to 24:22. Druhou desetiminutovku zahájily šestky a trojka děčínského kapitána Pomikálka, takže domácí odskočili na 29:22. Ovšem za minutu to už bylo opět takřka vyrovnané – 29:28. Naštěstí Matěj Svoboda zastavil nápor Brna smečí a Pomikálek přidal druhou trojku – 34:28. Hosté ale využívali sebemenšího zaváhání domácí obrany, takže necelých pět minut před poločasovou přestávkou to bylo 36:34. Pak si ale vzal slovo Matěj Svoboda a sedmi body v řadě poslal svůj tým do vedení 43:34. Následně zapsal dva body také Štěrba a rázem Děčín vedl dvojciferným rozdílem – 45:34. Brno sice trochu manko snížilo, v závěru Ogundiran však proměnil oba trestné hody a Válečníci vedli 47:37.

Druhý poločas zahájil Lee dvěma body, Kroutil ale rychle odpověděl a stejný hráč pak na koš Půlpána zareagoval trojkou – 52:41. Válečníci hráli v této pasáži hezký a rychlý basketbal, dařilo se jim v útoku, čímž kompenzovali nepřesnosti v obraně. Po smeči Šturanoviče to bylo 59:45, po koši Pomikálka 61:47, jenže pak se děčínský útok zadrhnul, naopak Brno bylo dál střelecky plodné a dvě minuty před poslední přestávkou se přitáhlo na 61:55. Děčínský prapor pozvedl trojkou Kroutil, trojkou pak udělal tečku za touto čtvrtkou Ogundiran – 67:60.
Poslední periodu začali Válečníci výborně a díky jedné šestce Ogundirana a šesti bodům Pomikálka odskočili na 74:60. Brno odpovědělo čtyřmi body, pak se oběma soupeřům příliš nedařilo, což ukončila až trojka Štěrby 77:64. V závěru utkání se střelecky začal prosazovat do té doby pro tým hrající Walton a v rychlém sledu nasázel do koše soupeře osm bodů – 85:71. V posledních dvou minutách se hosté pokusili o zázrak, zvýšili agresivitu, ale Děčín si stále držel pohodlné vedení, které po koši Ogundirana mělo podobu 89:77. V posledních 40 vteřinách však Válečníci dali jen dvě šestky, naopak Brno zapsalo 8 bodů včetně dalekonosné trojky Šišky, jež pečetila na 91:85.

Zápas přinesl hezkou podívanou, měl tempo a zbytečně se nekouskovalo. Válečníci sice vyprodukovali o 15 střel méně (29/54:33/69), ale byli přesnější a především se dařilo většímu počtu hráčů. Ve dvojkové střelbě to bylo 20/31:26/46, v trojkách 9/23:7/23 a největší rozdíl byl v trestných hodech, kde hosté pohořeli – 24/31:12/24. Na doskoku bylo lepší Brno (31:39), na útočném doskoku dovolilo Válečníkům jediný míč. Proto není překvapivé, že na body z druhých šancí to bylo 0:15. Děčín byl o kousek lepší v asistencích (25:22), v ziscích (9:8), a o hodně lepší v bodech po ztrátách (21:10) a bodech z brejků (26:13). Oba týmy měly poměrně málo ztrát (13:13), děčínská lavička porazila tu brněnskou 37:33.

Děčín měl pět dvojciferných střelců, z nichž nejlepší byli Pomikálek a Kroutil, oba dali shodně po 16 bodech. O bod méně zapsali Svoboda a Ogundiran, který si vykoledoval také 8 faulů. Jistě střílející Štěrba pomohl 12 body, Walton v závěru duelu dal 8 bodů. Šturanovič měl 5 a Slowiak 4 body.

Lídrem Brna se díky poslední dalekonosné střelce stal Šiška (17 bodů), Lee dal 15 a Křivánek 14 bodů. Svoboda pomohl 9 a Krakovič 8 body, Brown-Soares zapsal jen 5 bodů.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Důležité vítězství, ke kterému nás dovedly velmi dobré pasáže, které ale střídaly velmi špatné pasáže. Naše obrana stále není tam, kde by měla být. Trochu to fungovalo v prvním poločase, ale ve druhém jsme nechali klíčové hráče soupeře nechali skórovat z pozic, ve kterých se cítí pohodlně a kvůli tomu jsme hráli koncovku. A protože jsme ji hráli ne moc chytře, rozdíl se stále pohyboval okolo deseti bodů a byl oto pro Brno hratelné. Naše dobré pasáže jsou ale odrazovým můstkem, musíme se v dalším zápase snažit, aby byly opět o něco delší a my hráli dobrý basketbal. Je dobře, že se dnes přes deset bodů překulilo pět borců, to je na naše poměry vlastně luxus. Mohlo jich být šest, ale Walton se dnes opravdu snažil tvořit pro své spoluhráče a dával balón z ruky. Pro tým odvedl opravdu veliký kus práce. Pokud si budeme takhle půjčovat míč, věřím, že to není poslední případ, kdy máme na konci utkání více dvojciferných střelců.”

Martin Vaněk, trenér Basket Brno: „Myslím si, že dnes jsme nepodali úplně dobrý výkon. Dostali jsme dvacet jedna bodů po ztrátách a dvacet šest bodů z rychlých protiútoků. To byly věci, na které jsme se chtěli zaměřit, ale nepovedlo se to. Přesto jsme prohráli jen o šest bodů. Byl to dnes špatný výkon, a pokud budeme takhle pokračovat, na to čtvrté místo se nedostaneme. Děčín byl dnes tvrdší a v první čtvrtce nás donutil ke ztrátám, ze kterých dával jednoduché body. Nemůžeme být dnes spokojení.”

Hráči po utkání
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Pro nás hodně důležité vítězství, protože Brno se na nás kvůli našim prohrám dotáhlo. Díky dnešnímu úspěchu jsme mu ale opět odskočili. Škoda jen té koncovky, možná bude rozhodovat i skóre. Vždy, když jsme dnes soupeři odskočili, vybrali jsme si slabší chvilku, dostali jsme jednoduchý koš nebo jsme udělali chybu v komunikaci v obraně a oni to okamžitě trestali. V prvním poločase se nám povedlo jejich opory trochu přibrzdit, pak se ale Lee, Šiška a další rozstříleli. Opět se ukázalo, že hrát se musí až do samého konce, i když je jen minuta do konce a vedete o dvanáct. Je super, že jsme se po dlouhé době střelecky prosadili ve více hráčích. Konečně jsme dávali střely, které nám před tím nepadaly. Rozdělily se body, rozdělily se minuty, jsem spokojený.”

Jakub Krakovič, pivot Basket Brno: „V prvním poločase to bylo v takových vlnách, bohužel v posledních pěti minutách druhé čtvrtiny jsme takovou chaotickou hrou a špatně volenými střelami posadili Děčín na koně, a on si vytvořil náskok. Druhý poločas jsme odehráli s chutí, domácí si ale drželi ten bodový polštář. Chyběla nám větší trpělivost v útoku a kompaktnost v obraně, kdy jsme se nechávali přehrát jedna na jedna, nebyli jsme na výpomoci a celkově jsme nedokázali zahrát lepší týmovou obranu. To podle mě dnes rozhodlo.”

Základní sestavy
Děčín: Walton, Ogundiran, Svoboda, Pomikálek, Macháč
Brno: Půlpán, Šiška, Svoboda, Lee, Brown-Soares

BK ARMEX Děčín – Basket Brno 91:85
Body Děčína: Kroutil 16 (4x 3), Pomikálek 16 (2x 3, 9 doskoků), Ogundiran 15 (1x 3, 3 zisky, 8 získaných faulů), Svoboda 15, Štěrba 12 (2x 3), Walton 8 (10 asistencí), Šturanovič 5, Slowiak 4, Mach 0, Macháč 0, Bobek 0.
Body Brna: Šiška 17 (1x 3, 6 asistencí), Lee 15 (1x 3), Křivánek 14 (1), Svoboda 9 (1), Krakovič 8, Půlpán 6 (6 asistencí, 6 získaných faulů), Musil 6 (2x 3, 9 doskoků), Brown 5, Dáňa 3 (1x 3), Kubín 2.
Střelba za 2 body 20/31:26/46, za 3 body 9/23:7/23, TH 24/31:12/24. Doskoky 31:39 (útočné 1:11), asistence 25:22, ztráty 13:13, fauly 23:27.

Čtvrtiny: 24:22, 23:15, 20:23, 24:25

Rozhodčí: Vyklický Robert, Vošahlík Marek, Perlík Michal

Komisař: Šikner Roman

Diváci: 1 020

Zdroj: BK Děčín