Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci potvrdili výhru v Opavě domácím vítězstvím nad Kolínem

Válečníci potvrdili výhru v Opavě domácím vítězstvím nad Kolínem, ale nebylo to nic jednoduchého. Děčín předvedl vlažný první poločas, naštěstí ve druhém za to vzal a vybudoval si rozhodující náskok, který sice soupeř (bez svého hlavního rozehrávače Adama Číže) citelně snížil, ale na obrat už neměl síly.

Utkání otevřela trojka kolínského Halady, Válečníci dvě minuty marně ostřelovali koš soupeře až Ogundiran těžkou dvojkou posadil diváky na sedačky. Hosté ale ukazovali lehkost v útoku a Boškovič pěti body zvýšil na 2:8. Děčín pak nehrál v obraně úplně zle, ale vcelku se trápil v útoku, kde nedával i ty největší šance. Vyrovnání tak přišlo po šestkách Matěje Svobody až tři minuty před první přestávkou – 11:11. Poprvé do vedení šli domácí po koši Ogundirana, ale vzápětí vyrovnala nová akvizice kolínského celku, Chorvat Bistrovič – 13:13. V koncovce první čtvrtky však ukázal přesnou mušku Kroutil a pěti body poslal svůj tým do vedení 18:13. Boškovič však snížil na 18:15. Také v úvodu druhé desetiminutovky se Válečníci nemohli střelecky prosadit a soupeř otočil na 18:19. Další minuty už byly střelecky výživnější, obě mužstva dokázala, že umí skórovat z pod koše i za tři body. Trojky na straně Kolína trefili Veljkovič, Stegbauer a Novák, na straně domácích se prosadili Kroutil, Walton, Svoboda i Štěrba, který vyrovnával na 34:34. Po trojce Halady vedli hosté 34:37, ale čtyři body Šturanoviče otočily na 38:37. V závěru však Halada dal těžkou dvojku, naštěstí faul Šterby nepotrestal trestným hodem a poločas tak skončil 38:39.

Během přestávky muselo být v kabině Děčína asi hodně hlučno, protože po návratu na palubovku začali Válečníci hrát konečně to, co od nich fanoušci očekávají. Tedy tvrdou obranu, rychlé brejky a bojovnost na obou polovinách hřiště. A všechno toto začal Děčín předvádět. Po dvou koších Waltona to bylo 42:39, trojka Novotného sice vyrovnala a koš Boškoviče s faulem dokonce otočil na 42:45, ale pak už Kolín nestíhal. Ogundiran trojkou vyrovnal, Walton po zisku vybídl Svobodu ke smečování a hosté si raději vzali oddechový čas – 47:45. Ten však příliš nepomohl a Ogundiran a znovu smečující Svoboda zvýšili na 51:45. A náskok pak Děčína narostl po trojce Kroutila na 56:48. Kolínští se však nechtěli vzdát a přitáhli se na 58:55. Pak přišly povedené okamžiky Ogundirana, který po trefě za dva body přihodil v rychlém sledu dvě trojky, hala bouřila a Válečníci vedli 68:57. Další dva body přidal Štěrba a tečku za třetí čtvrtkou udělala jedna šestka Ogundirana – 71:59. Děčín pokračoval ve stejné hře i v úvodu poslední periody, kdy nejprve skóroval Macháč po útočném doskoku a následně Svoboda proměnil trojku – 76:59.

Po time-outu Kolína přišla další trojka Svobody a s hosty to začalo vypadat bledě – 79:59. Po odehraných třech minutách, trojce Waltona a smeči Macháče to bylo stále o dvacet (84:64), jenže výkon Děčína začal postupně uvadat a hosté to vycítili. Jejich útoky končily přesnými střelami, děčínské akce nikoliv a dvě minuty před koncem snižoval Stegbauer po trestných hodech na 88:82. Trenér Grepl tak musel na hřiště znovu poslat Waltona, který si chytře došel pro faul, proměnil obě šestky a uklidnil své spoluhráče. Navíc pak Svoboda zapsal další dva body a Děčín už v pohodě dohrál, přestože v posledních vteřinách inkasoval z rukou Halady na konečných 92:84.

Válečníci svého soupeře jednoznačně přestříleli (36/86:31/63), ale vyšší přesnost byla na straně Kolína, který byl úspěšnější v dvojkách, trojkách i trestných hodech. Domácí kralovali na doskoku, kde vyhráli 48:38, na útočném doskoku dokonce 23:10, ale na body z druhých šancí to bylo jen 15:12. V asistencích to byla takřka remíza (18:19), naopak ve ztrátách předvedl Děčín, že si umí vážit míče (6:17). V ziscích kralovali opět domácí (11:3), v bodech z brejků ale vyhrál Kolín 12:13. Souboj laviček ovládla ta děčínská 24:18.

Lídrem Děčína byl znovu Matěj Svoboda, který v prvním poločase zapsal 9 bodů, ve druhém však 16 a jeho celkových 25 bodů výrazně pomohlo k vítězství. Dobrý zápas odehrál i Jordan Ogundiran, který se 18 body blýskl svým dosavadním maximem v dresu Děčína. Walton přidal 14 bodů a Kroutil 11. Double-double těsně uteklo Janu Štěrbovi, který zapsal 9 bodů a 10 doskoků. Šturanovič pomohl 8 body a dobrou obranou obrovitého Vejlkoviče. Petr Macháč dal 4 body, při obraně Veljkoviče se sice vyfauloval, ale jeho práce v obraně byla velmi platná. Posledním bodujícím byl Pomikálek s jednou trojkou. Dost času dostal Slowiak, který sice zůstal na nule, ale v obraně odvedl rovněž dobrý kus práce.
Kolín měl hned pět dvojciferných střelců. Těmi nejlepšími byli jistě střílející Halada a Boškovič, autoři 18 bodů. Pivot Veljkovič přidal 16 a Stegbauer 13. Novotný pomohl 10 body, Goga přidal ke 4 bodům 7 asistencí.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Náš problém je v tom, že potom, co předvedeme velmi dobrý výkon, si myslíme, že jsme dobří i v dalším zápase. Ale tak to není. A tohle přesně se ukázalo v prvním poločase, kdy jsme neběhali, nebojovali, nedoskakovali… Přesně se v celé kráse ukázal náš problém. Ve druhém poločase to už bylo o něčem jiném. Rozběhli jsme se, začali jsme předvádět úplně jiný basketbal, měli jsme střely a dobrou obranu. Dokonce jsme v jedné pasáži trefovali i trojky a utekli jsme na plus dvacet. Ale pak přišel náš druhý problém. Soupeře jsme nechali docvaknout pod deset bodů a svým způsobem jsme vlastně hráli zase koncovku. Je to super výhra, to ano, ale náš výkon musí být ještě lepší. Máme tedy na čem pracovat.”

Predrag Benaček, trenér BC GEOSAN Kolín: „Děčín dnes zaslouženě vyhrál, byl mnohem lepší na doskoku. To dnes rozhodlo – naše ztráty a jeho útočný doskok. Přesto mám ještě vlastně dobré skóre. Absence Adama Číže byla znát, ale vlastně i to, že máme úplně jiný tým, než se kterým jsme sezónu začali. Mámě zraněné a nejvíce nás trápí rozehrávka a organizace hry. Máme také problém s doskokem a chybějí nám hráči, dva, tři, abychom se mohli dostat tam, kde jsme na začátku sezóny byli.”

Hráči po utkání
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Dnes jsem v tom viděl trochu déjà vu ze zápasu u nich. V poločase vyrovnaný zápas, po třetí čtvrtce jim odskočíme na deset, dvanáct bodů, ale během chvilky je soupeř zpět. Dnes jsme odskočili na dvacet, ale najednou byl Kolín zpátky na šesti. Tohle jsou zápasy, kdy v poslední chvíli, kdy máme soupeře „zaříznout“, povolíme a necháme ho chytnout se jednoduchými koši. Kolín je tým, kde kdokoliv z jeho hráčů může dát dvacet bodů a dnes to potvrdili. Trefoval se například Filip Halada, který proměňoval těžké střely. Dnes rozhodl dobrý rozjezd ve druhém poločase, kdy jsme se trefovali, dali jsme i jednodušší koše. Ono když pod jejich košem stojí ten jejich dva dvacet veliký hráč, blbě se tam najíždí. Soupeř nás raději nechal střílet za tři, naštěstí jsme se trefovali a trojky nás podržely.”

Milenko Veljkovič, pivot BC GEOSAN Kolín: „Nejprve gratuluji Děčínu k výhře. Měli dnes pěknou návštěvu, takže to bylo moc fajn místo pro zápas. Chtěli jsme bojovat, měli jsme velmi dobré první minuty a celý první poločas, největší problém byl jejich útočný doskok, kde jsme prohráli 23:10 a ztráty, z nichž dávali body z protiútoků. Ve třetí čtvrtině udělali domácí šňůru, dali některé těžké střely, něco po pick and rollu, něco po ztrátách. Dostali jsme 33 bodů a to je moc. Bojovali jsme čtyřicet minut, snažili jsme se, ale neměli jsme už energii ani čas. Je to pro nás takové poučení, když budeme takto hrát a bojovat, budeme mít šanci vyhrávat.”

Základní sestavy
Děčín: Walton, Ogundiran, Svoboda, Pomikálek, Šturanovič
Kolín: Goga, Halada, Novotná, Boškovič, Veljkovič

BK ARMEX Děčín – BC GEOSAN Kolín 92:84
Body Děčína: Svoboda 25 (3x 3), Ogundiran 18 (3x 3, 6 doskoků, 3 zisky), Walton 14 (2x 3, 7 asistencí, 3 zisky), Kroutil 11 (3x 3), Štěrba 9 (1x 3, 10 doskoků), Šturanovič 8, Macháč 4, Pomikálek 3 (1x 3), Mach 0, Slowiak 0.
Body Kolína: Halada 18 (2x 3), Boškovič 18 (3x 3, 7 doskoků), Veljkovič 16 (1x 3, 10 doskoků, 8 získaných faulů), Stegbauer 13 (3x 3, 8 doskoků), Novotný 10 (2x 3, 3 zisky), Goga 4 (7 asistencí), Novák 3 (1x 3), Bistrovič 2, Merta 0.
Střelba za 2 body 23/53:19/34, za 3 body 13/33:12/29, TH 7/11:10/13. Doskoky 48:38 (útočné 23:10), asistence 18:19, ztráty 6:17, fauly 18:17.

Čtvrtiny: 18:15, 20:24, 33:20, 21:25

Rozhodčí: Scholze Michal, Vávrová Veronika, Ulrych Lukáš

Komisař: Hošek Jan

Diváci: 890

Zdroj: BK Děčín