Rubriky
Sport Zprávy

Bitvu o řeku Labe na ústeckém zimním stadionu vyhráli Grizzly

Potřetí v letošní druholigové sezóně má severočeské derby mezi sousedními městy stejného vítěze. Bitvu o řeku Labe na ústeckém zimním stadionu vyhráli Grizzly. Přitom od začátku hrálo vše do karet domácímu mužstvu, které si vypracovalo dvoubrankové vedení. Děčínský Jan Tůma, jenž zahajoval ročník ve Slovanu, v polovině utkání dvěma slepenými góly vyrovnal. Poté se prosadily oba týmy ještě jednou, nicméně rozuzlení střetnutí přinesly až nájezdy. Neuvěřitelně napínavou loterii rozsekl až v 16. sérii Jan Smola a přiřkl Medvědům bonusový bod.

Neuběhly ani tři minuty zápasu a Slovan otevřel skóre. Martin Dubský v přesilové hře natáhl ke střele a rozvlnil síť za Lukášem Lavingerem – 1:0. Medvědi si na první šanci museli počkat do 13. minuty, kdy pálil z dobré pozice Aleš Macek, jenže jeho velká možnost gólem neskončila. V 16. minutě najížděl zprava na brankáře Jan Smola, ovšem jeho pokus šel těsně nad. V poslední minutě prvního dějství si nabruslil před gólmana Jan Tůma, ale Lukáš Klika zasáhl.

V první minutě druhé třetiny si dojel nahozený puk David Tůma a zkusil bekhendem překvapit Kliku, jenomže ten byl připraven. V čase 25:52 se domácí prosadili podruhé, rychlý kontr zakončil po pohledné akci Michal Simon – 2:0. Ve 28. minutě měl zajímavou příležitost David Černý, který dostal dost prostoru a času vypálit z pravého kruhu, nicméně ústecký gólman si jeho pokus našel a vyrazil. V čase 28:30 se poprvé prosadil i Děčín, když využil přesilovku. Daniel Jouza přihrál přes brankoviště přijíždějícímu Janu Tůmovi a ten bez problémů trefil odkrytou klec – 2:1. Za minutu už bylo vyrovnáno a autorem gólu byl opět děčínský útočník s číslem 10. Aleš Macek se krásně uvolnil u mantinelu, následně našel mezi kruhy Jana Tůmu, který z první prostřelil brankáře – 2:2. Reakce domácích přišla brzy, a to v čase 31:24. Arťom Anosov oslovil přihrávkou zpoza brány úplně volného Tomáše Bernata, jenž si poradil s Lavingerem – 3:2. V čase 34:35 Medvědi opět srovnali. Nikolaj Parshakov ukázkově tečoval těsně před gólmanem ránu Jana Smoly a využil početní výhodu – 3:3. Ve 37. minutě se Tomáš Nezbeda obtočil kolem brány a zakončil, ale Klika jeho pokus i následnou dorážku zastavil.

Ve 46. minutě Vladimír Brož adresoval přihrávku před bránou, kde byl volný Jan Smola, jehož pokus jen těsně minul ústeckou klec. Asi o minutu později dostal puk do jízdy Jan Tůma, který však Kliku tváří v tvář nepřekonal. V 53. minutě ujel Jan Rudovský, zkusil blafák, ale Lukáš Lavinger se fantasticky roztáhl a zamezil mu ve skórování. V 55. minutě vyhrál bruslařský souboj Jan Smola, který stačil ještě zakončit, nicméně Klika úspěšně zasáhl.

Základní hrací doba o vítězi nerozhodla, a tak se šlo do prodloužení. V něm měli Grizzly dvě minuty dlouhou přesilovku 4 na 3, nicméně kýžený efekt v podobě rozhodující branky nepřišel. Během pěti minut se diváci nedočkali rozuzlení severočeského derby, takže výsledek zápasu musely určit samostatné nájezdy. Nervydrásající loterie trvala až do neuvěřitelné 16. série, kterou rozsekl děčínský útočník Jan Smola a zajistil Děčínu bonusový bod za výhru – 3:4.

3. M. Dubský (Trefný, Bernat), 26. M. Simon (Bernat, Gottfried), 32. Bernat (Anosov) – 29. J. Tůma (Jouza, Nezbeda), 30. J. Tůma (Macek, Jursa), 35. Parshakov (Smola, Brož), rozh. náj. Smola

Sestava Slovan Ústí n. Labem: Klika (Stahl) – Trefný (C), Gottfried, Amirov, Funk, Eklund, Popela, Mareš, Hovsepjan – M. Simon, Bernat, M. Dubský – Anosov, Huovinen, Rudovský – Kuchynka, Krédl, Nedoma – Linet, Yailov, Bannikov
Sestava HC Děčín: Lavinger (Skokan) – Brož (C), Bartoň, Kučera, Zedek, Tomšík, Kaltenböck, Loukota – D. Tůma, Nezbeda, Jouza – Parshakov, Smola, Černý – Macek, J. Tůma, Jursa – Nowák, Chovanec
Stadion: Ústí n.L.

Zdroj: HC Děčín