Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vrátili USK Praha porážku z Česko-Slovenského poháru

Válečníci vrátili v nepříliš pohledném utkání týmu USK Praha porážku z Česko-Slovenského poháru a drží se na 4. místě tabulky. Hosté přijeli bez svých Američanů a zraněného Vyroubala, přesto dokázali dlouho vzdorovat domácím, kteří nebyli ve střelecké pohodě.

Skóre otevřel navrátilec z reprezentačního výletu, Matěj Svoboda, hostující Samoura ale rychle vyrovnal. Děčín pak vedl ještě po koši Ogundirana 4:3, ale Pražané otočili na 4:7. Následně Pomikálek zablokoval Šafaříka a vzápětí z brejku zasmečoval, poté Svoboda proměnil trojku, čímž vyrovnal na 9:9, a trenér USK si vzal raději oddechový čas. Ten jeho týmu pomohl, protože Švec trefil trojku, následně děčínská obrana nechala několikrát volného Mbidu, který toho využil a zapsal sedm bodů v řadě – 9:19. Další zvyšování manka zastavil koš Svobody, Slowiak pak proměnil obě šestky a bylo to 13:19. V závěru čtvrtiny, kdy se na palubovce několikrát zajiskřilo, zapsal Ogundiran koš s faulem a přitáhl Děčín na 16:21, ale poslední slovo měla jedna šestka Fuxi – 16:22. V úvodu druhé desetiminutovky se zdálo, že Válečníci konečně nabrali ten správný směr a během 80 vteřin vyrovnali na 22:22. Po dalších bodech Waltona se ujali vedení 24:23, které navýšil Macháč na 26:23. Soupeř ale rychle odpověděl, a po trojce Vlka vedl už zase on – 28:30. Pak pro změnu zabral Děčín a Macháč se Slowiakem a Pomikálkem otočili na 33:30. Konec první půle však vyšel lépe USK, když domácí nedávali ani ty největší šance, a skóre uzavřela trojka Švece – 37:44.

Během přestávky Válečníci zmobilizovali své síly, a ve druhém poločasu svoji agresivní obranou zastavili útok soupeře. První body zapsal Walton po nesportovní chybě Švece, následně Vlk jednou šestkou upravil na 39:45, ale to byl na dalších dlouhých šest minut jediný úspěch USK. Naopak domácí zpřesnili svůj útok, a po koších Waltona a Šturanoviče se přitáhli na 43:45. Následně halu rozbouřila trojka Kroutila, která znamenala obrat na 46:45. Defenzíva Válečníků nadále nedovolovala soupeři skórovat, naopak Kroutil trefil další trojku, a když se k němu přidal i Štěrba, trenér Pražanů si raději vzal oddechový čas – 53:45. Hned po něm ale zapsal zisk Mach a svůj únik zakončil dvěma body – 55:45. USK se ovšem nevzdal a dokázal snížit na 57:54. Naštěstí v poslední vteřině této čtvrtky se protáhl obranou Kroutil a upravil na 59:54. Poslední perioda byla střeleckým trápením obou celků. Po koších Šturanoviče to bylo 63:56, po třech šestkách Svobody vedl Děčín šest minut před koncem 66:56 a zdálo se, že má nakročeno k jasné výhře. Jenže pak se útok domácích úplně zastavil, naštěstí obrana fungovala dál a nedovolila soupeři příliš manko snížit. Další body Děčína zapsal až v posledních vteřinách Svoboda, kdy potrestal faul Švece a jeho následující technickou chybu třemi trestnými hody a upravil na konečných 69:60.

Utkání nepřineslo příliš hezkou podívanou, ale výhra se rozhodně počítá. Oba celky se střelecky trápily, když Děčín měl úspěšnost 38% a USK Praha 35%. Ve dvojkách vyhráli Válečníci 20/42:15/37, v trojkách byli o jednu lepší Pražané – 4/19:5/20. V trestných hodech zvítězil Děčín 17/23:15/24. Na doskoku byli lepší hráči z Folimanky (38:43), kteří vyhrál i na body z druhých šancí (5:7). Válečníci byli naopak lepší v asistencích (21:19), měli méně ztrát (14:16), ale především drtili soupeře body z brejků (21:2). A děčínská lavička porazila tu pražskou 25:17.

Nejlepším střelcem Děčína byl unavený Matěj Svoboda, autor 13 bodů. Za ním byl Kroutil s 10 body, po devíti bodech zapsali Walton, Ogundiran i Pomikálek. Šturanovič nastřílel 7 bodů, ale nedohrál pro pět faulů. Důležité bylo, že bodově se nakonec prosadili všichni, kteří se dostali na palubovku.

Pražané měli jasného lídra v Ondřeji Švecovi, který nastřílel 19 bodů, měl 7 doskoků, 7 asistencí a získal 6 faulů. Ale ani on nedohrál pro pět faulů. Fuxa a Mbida dali po 9 bodech, Vlk pomohl 6 a Palas 5 body.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Do zápasu jsme vstoupili z plného tréninku, takže borci měli trochu těžší nohy. Naši hru stavíme na fyzické kondici, kterou teď nemáme na úrovni, na které bychom ji chtěli mít. Takže holt teď nás to stojí těžší nohy, ale doufáme, že z toho budeme profitovat později. Dnešní zápas jsme urvali bojovností a obranou. Ve druhém poločase nám pomohla zóna. Za výhru jsme samozřejmě moc rádi, protože pro nás to byl důležitý zápas.”

Frank Kuhn, trenér USK Praha: „Bylo překvapivé, že jsme byli tak konkurenceschopní, tudíž trochu překvapení bylo naše poločasové vedení. Očekával jsem, že budou hrát víc zkušeně ve druhé půli, bylo těžké odolávat s naším mladým týmem. Celkově jsem spokojený s lavičkou, ale potřebuju víc od základní pětky. Abychom dnes vyhráli, potřebovali jsme, aby základ zahrál lépe.“

Hráči po utkání
Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: „Zápasy s USK jsou vždy takové, je to o bojovnosti, o obranách. Dnes se k tomu přidala oboustranná střelecká impotence, takže na nízkém výsledku se podílely jak obrany, tak útoky. První poločas se nám nepovedl, ale přestávka nám pomohla v tom, že jsme se nabudili na druhý poločas. Pomohlo nám také to, že soupeř přijel v úzké rotaci a jejich stěžejní hráči už to v závěru neudýchali. Bylo na nich vidět, že jim dochází energie. Situace s fauly jsme neřešili, máme náhradu za každého.”
Ondřej Švec, křídlo USK Praha: „Do zápasu jsme šli s tím, že jsme věděli, že domácí nám budou chtít vrátit prohru z Česko-Slovenského poháru. Věděli jsme, že budou agresivní, že se musíme vyrovnat jejich tlaku v obraně a zároveň jsme chtěli, aby si Walton, jako jejich nejdůležitější hráč, brzy udělal nějaké fauly, protože bez něj není Děčín na rozehře tak kvalitní. To se nám povedlo a první poločas jsme vyhráli. Ve druhém se to zlomilo, když Děčín začal hrát zónu, my na to neměli žádnou odpověď a přestali jsme si půjčovat míč. V závěru jsme to zkusili zvrátit, ale nepodařilo se nám to.”

Základní sestavy
Děčín: Walton, Ogundiran, Svoboda, Pomikálek, Macháč
USK: Švec, Samoura, Šafařík, Fuxa, Mbida

BK ARMEX Děčín – USK Praha 69:60
Body Děčína: Svoboda 13 (1x 3, TH 6/6), Kroutil 10 (2x 3), Walton 9 (5 získaných faulů), Pomikálek 9, Ogundiran 9 (6 asistencí), Šturanovič 7, Macháč 4, Štěrba 3 (1x 3), Slowiak 3, Mach 2.
Body USK: Švec 19 (4x 3, 7 doskoků, 7 asistencí, 6 získaných faulů), Fuxa 9, Mbida 9, Vlk 6 (1x 3), Palas 5, Samoura 4, Petružela 4, Šafařík 2, Ježek 2, Brunner 0.
Střelba za 2 body 20/43:15/27, za 3 body 4/19:5/20, TH 17/23:15/24. Doskoky 38:43 (útočné 11:13), asistence 21:19, ztráty 14:16, fauly 24:23.

Čtvrtiny: 16:22, 21:22, 22:10, 10:6

Rozhodčí: Kučírek Martin, Scholze Michal, Perlík Michal

Komisař: Hlaváček Pavel

Diváci: 910

Zdroj: BK Děčín