Rubriky
Sport Zprávy

Derby jednoznačně pro Medvědy

Velký hokejový svátek pro Děčín nemohl dopadnout lépe. V první třetině severočeského derby s Ústím se na Medvědech sice projevila mírná opatrnost, nicméně ve druhé části začal jejich gólový koncert a čtyřmi zásahy do ústecké branky rázně vykročili za vítězstvím. V poslední třetině si vedení pohlídali a výsledek upravili na konečných 5:0. Skvělou výhru děčínského týmu, kterou sledovalo přes 800 diváků, podtrhl Lukáš Lavinger, jenž zavřel bránu a nedovolil soupeři skórovat.

První vážnější příležitost si v sedmé minutě připravil Děčín, když rozjetý Jan Zedek dostal nabito a jen těsně minul bránu. V osmé minutě zahrozilo Ústí v přečíslení dva na jednoho, ale zakončení Michala Simona skončilo na Lukáši Lavingerovi. O minutu později uháněl z menšího úhlu na gólmana Jan Rudovský, jenomže strážce děčínské svatyně byl opět připraven. V 15. minutě dostal zajímavou nabídku Tomáš Faigl, avšak David Stahl se stačil přesunout a zamezil děčínskému kapitánovi ve skórování. Potom měli Grizzly možnost si otevřít střelecký účet zápasu v přesilovce 5 na 3, nicméně žádný z jejich pokusů se neujal.

Do druhé třetiny nastoupili Medvědi parádně a v čase 22:14 otevřeli skóre zápasu. David Tůma ukořistil v útočném pásmu puk a následně vybídl ke skórování Tomáše Nezbedu – 1:0. Za dvě minuty bylo na děčínské střídačce ještě veseleji, když rychlý protiútok v oslabení skončil gólem. Vladimír Brož se prokličkoval až před Stahla a ještě stačil naservírovat kotouč na zlatém podnose pro Tomáše Nezbedu a ten nabídkou nepohrdl – 2:0. Ve 29. minutě jel z úhlu na bránu David Černý, avšak s jeho střeleckým pokusem si brankář poradil. Ve 32. minutě se proti úniku na druhé straně blýskl i Lavinger. V čase 34:50 navýšili své vedení děčínští hokejisté. Tomáš Nezbeda se dostal před obránce, přihrál Davidu Tůmovi, který uklidil touš do sítě – 3:0. V čase 37:17 zasadili domácí čtvrtý úder soupeři. Vladimír Brož dlouho vyčkával za bránou, až krásně našel přijíždějícího Davida Tůmu, jenž z první propálil Stahla – 4:0.

Do poslední třetiny se šlo za jasného stavu, což se promítlo na samotné hře. I přes šanci ze 41. minuty, kdy zblízka ústecký Simon minul bránu, si Děčín své vedení hlídal. Navíc v čase 58:18 přidal další branku domácích Jan Smola, který se ocitl ve správný čas na správném místě a doklepl puk do sítě po střele Petra Hrušky – 5:0. Sebrat čisté konto Lukáši Lavingerovi mohl v předposlední minutě Rudovský, na něhož zívala z části odkrytá brána, jenže děčínský gólman fantastickým zákrokem lapačkou chytil jasný gól a podtrhl výhru svého týmu.

Branky a asistence: 23. Nezbeda (D. Tůma, Faigl), 25. Nezbeda (Brož, Faigl), 35. D. Tůma (Nezbeda, Faigl), 38. D. Tůma (Brož, Nezbeda), 59. Smola (Černý, Hruška)

Sestava HC Děčín: Lavinger (Horák) – Brož (A), Bartoň, Kučera, Zedek, Tomšík, Petrásek, Kaltenböck – D. Tůma (A), Nezbeda, Faigl (C) – Smola, J. Tůma, Macek – Černý, Jursa, Parshakov – Nowák, Hruška, Chovanec
Sestava Slovan Ústí n. Labem: Stahl (Klika) – Trefný (C), Gottfried (A), Amirov, Polata, Popela, Eklund, Jajlov – M. Simon, Bernat, F. Novotný – Anosov, Rudovský (A), Kuchynka – Bannikov, Špaček, Huovinen – Linet, Hovsepjan, Nedoma
Stadion: Děčín