Rubriky
Sport Zprávy

Vydřená výhra proti Sršňům z Písku

Válečníci v rozkouskovaném a velmi dlouhém zápase, kde rozhodčí odpískali 60 faulů a házelo se 90 trestných hodů, porazili nováčka soutěže z Písku. Na výhru se ale hodně nadřeli, protože Sršni se ukázali jako velmi houževnatý a srdnatý soupeř.

Děčín nastoupil v základní sestavě už s novým hráčem Mylesem Carterem a hned první domácí útok zakončila trojka Svobody. Tentýž hráč přidal vzápětí dva body, pak Walton trefil dvě trojky, které proložila smeč Pomikálka, a bylo to 13:2. Následně si pro koš s faulem došel Macháč a Válečníci vedli 16:2. Domácí fanoušci samozřejmě spokojeně řičeli, navíc domácím se stálo dařilo jak v obraně, tak v útoku, a po čtyřech šestkách Cartera to bylo 23:3! V polovině první čtvrtiny však hosté ze sebe setřásli nervozitu a začali se bodově prosazovat. Naštěstí Děčín měl také přesnou mušku, takže do první přestávky se šlo za stavu 34:18. Negativní zprávou však byli čtyři chyby pivota Šturanoviče, který sice bodově otevřel druhou desetiminutovku, ale o chvíli později se vyfauloval a zbytek duelu už jen sledoval z lavičky. Hosté si během přestávky lépe seřídili mířidla a začali do děčínského koše trefovat jednu trojku za druhou, presinkem dostávali děčínskou rozehrávku pod tlak, a po třech minutách byli zpět v utkání – 36:32. Po trojce Englického a snadných bodech Borovky to bylo 38:37, po trojce Novotného se Písek dokonce dostal do vedení 39:40. Proti tomu byli ale Matěj Svoboda, který zapsal čtyři body, a Carter, jenž přidal koš s faulem – 46:40. Konec první půle už zastihl Válečníky opět v pohodě, vyrovnali se s tlakem na rozehrávku a trojka Kroutila pečetila na 57:47.

Vstup do druhé půle byl ve znamení trojek. První trefil hostující Šlechta, Kroutil odpověděl stejnou mincí, ale Šlechta přihodil další – 60:53. Oba celky často faulovaly, hra se kouskovala a hodně bodů padlo na obou stranách z šestek. Po čtyřech minutách zvyšoval domácí Svoboda na 66:57, v polovině této části to bylo 68:61. Válečníkům se dost často dařilo skórovat s faulem, což se promítlo do vyfaulování Skaličky a Borovky, přesto Písek dál vzdoroval, takže dvě minuty před poslední přestávkou prohrával jen 74:66. Děčínu se následně povedlo odskočit na 79:66, jenže Novotný se trefil za tři body, Šlechta přidal dvě šestky a do poslední periody se šlo za stavu 79:71.

V ní se hosté rychle přitáhli na 79:75, ovšem děčínský Svoboda vždy odrazil další možné přiblížení soupeře – 86:79. V polovině poslední čtvrtky se vyfauloval písecký Šlechta, bodový motor Sršňů, kteří pak začali pomalu uvadat. Po trojce Matěje Svobody to bylo 94:85, po dalších koších Kroutila a Waltona se vyšplhal náskok Děčína na 99:85. Magickou hranici sta bodů překonal Slowiak po pěkné individuální akci a oba trenéři dali šanci lavičkám – 101:85. Té písecká se dařilo o poznání lépe a během chvilky stáhla manko na 101:93. Trenér Grepl tak musel vrátit na palubovku hráče ze základní sestavy a tečku za zápasem udělala smeč Svobody – 103:93.

Sršni vyprodukovali o 11 střel celkově více, ovšem Děčín byl přesnější (30/59:28/70). Hosté ukázali, že se nebojí střelby za tři body, kde měli 41 pokusů, z čehož proměnili 11. Válečníci dali jen šest trojek, ale proměnili více dvojek a také si pomohli šestkami, kterých házeli neuvěřitelné množství 55! Dali jich ovšem jen 37. Soupeř to měl v trestných hodech 26/35. Písek se Děčínu vyrovnal na doskoku (42:43), na body z druhých šancí to bylo opět málem remíza (9:10). Písek měl více zisků (12:13), ve ztrátách byli o kousek lepší domácí (17:18), kteří měli více asistencí (21:14) a především dali o hodně více bodů z brejků (36:16). Souboj laviček byl téměř nerozhodný (24:26).

Děčín měl znovu nejlepšího střelce v Matěji Svobodovi, který skóroval v důležitých chvílích, a k 32 bodům přidal navíc 10 doskoků. Walton zapsal rovněž double-double za 16 bodů a 11 asistencí, novic Carter se blýskl 14 body, které stihl všechny v prvním poločase. Ve druhém měl problémy s křečemi a skoro nehrál. „Carter víceméně splnil to, co jsme od něj očekávali. V prvním poločase byl výborný, když vezmeme v potaz, že měl s týmem jen dva tréninky. Na hřišti nechal všechno, a ve druhém poločase už ho chytaly křeče do nohou. Myslím si, že bude platným hráčem a jsme rádi, že ho tady máme,“ řekl na jeho adresu trenér Tomáš Grepl. Dvojciferným střelcem byl ještě Kroutil, dobře zahráli také Pomikálek, Macháč a Slowiak. Chvilky na palubovce pak využil Rozsypal ke vstřelení čtyř bodů. Šturanovič se rychle vyfauloval a stihl tak jen 4 body. „Pět rychlých faulů Šturanoviče byl pro nás problém, protože pak chyběl do rotace. Chápu jeho frustraci, protože je to už několikátý zápas, kdy jsou mu pískány velmi diskutabilní fauly,“ zastal se děčínského pivota kouč Grepl.

Písek měl lídra ve Šlechtovi, jenž nasázel 28 bodů (TH 10/10). Martin Svoboda dal 15 bodů a měl 10 doskoků, Sýkora nastřílel 11 bodů a měl 12 doskoků a 7 asistencí. Borovka dal rovněž 11 bodů, Šurý pomohl 10 body.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Do utkání jsme vstoupili výborně, protože jsme si chtěli napravit reputaci z toho posledního hodně nepovedeného zápasu v Brně. Start se nám tedy povedl, ale pak, přestože jsme se připravovali na celoplošný presink a trojkovou střelbu soupeře,   se nám toto ve druhé čtvrtce nepovedlo ubránit. A když dáte hráčům Písku čuchnout, ti toho využijí. Dostali jsme v této čtvrtce třicet bodů a soupeř byl zpět v utkání. Ve druhém poločase jsme se lehce zlepšili v obraně, ale stále jsme nechávali prostor hráčům Písku, kteří mají kvalitu a využívali toho. Nakonec jsme to ale zvládli a je to velmi cenná výhra.”

Jan Čech, trenér Sršni Photomate Písek: „Jsem strašně rád za tuhle zkušenost, kdy jsme poznali, co je to atmosféra Maroldovky. A než jsme na to přišli, prohrávali jsme o dvacet bodů. Jsem ale také rád, že pak jsme ukázali, proč v této soutěži jsme. Vrátili jsme se do zápasu a až do poloviny čtvrté čtvrtiny jsme byli pozadu jen o pár bodíků. Byli jsme na dostřel, ale stálo nás to hrozně sil, vyfaulovali se klíčová hráči a Děčín po zásluze zvítězil. Jsem ale rád, že jsme se prezentovali takovým výkonem, jakým jsme se prezentovali. Navíc jsme přispěli k nádherné atmosféře a každý divák odchází z haly spokojený.”

Hráči po utkání
Petr Macháč, pivot BK ARMEX Děčín: „Nebyl to vůbec jednoduchý zápas. Věděli jsme, že soupeř se spoléhá na rychlé brejky, presink a trojkovou střelbu. Tohle se nám v první čtvrtině podařilo eliminovat, ale pak se Písek vrátil díky zmíněným věcem do zápasu a nebylo jednoduché ho zastavit. Naštěstí jsme to bojovností urvali. Byli jsme šťastnější tým. Pět rychlých faulů Šturanoviče nebylo příjemných, ale museli jsme se tomu přizpůsobit a myslím si, že se nám povedlo ho nahradit. I když samozřejmě nám chyběl do rotace.”

Vojtěch Sýkora, rozehrávač Sršni Photomate Písek: „Do utkání jsme vstoupili trochu nervózně a Děčín vedl o dvacet bodů. Ale pak se ukázal charakter našeho týmu, který je neskutečný a ukazujeme to zápas co zápas. Pak jsme se do utkání vrátili, ale byla škoda, že přestože jsme chvilku vedli, nechali jsme vzápětí volné hráče Děčína, který toho využil a odskočil na deset bodů. Na to, co jsme předvedli ve druhém poločasu, jsem strašně hrdý na celý tým. Nevzdali jsme to a celou dobu jsme se drželi v zápase.”

Základní sestavy
Děčín: Walton, Carter, Svoboda, Pomikálek, Macháč
Písek: Sýkora, Šurý, Svoboda, Šlechta, Englický

BK ARMEX Děčín – Sršni Photomate Písek 103:93
Body Děčína: Matěj Svoboda 32 (2x 3, 10 doskoků), Walton 16 (2x 3, 11 asistencí, 4 zisky, 6 ztrát), Carter 14 (TH 8/11, 7 získaných faulů), Kroutil 11 (2x 3, 4 zisky), Pomikálek (7 doskoků), Macháč 8, Slowiak 5, Šturanovič 4, Rozsypal 4, Randýsek 0, Mach 0.

Body Písku: Šlechta 28 (4x 3, TH 10/10), Svoboda 15 (10 doskoků, 9 získaných faulů), Sýkora 11 (1x 3, 12 doskoků, 7 asistencí), Borovka 11 (1x 3), Šurý 10 (1), Novotný 9 (2), Englický 3 (1), Černý 3 (1), Kojzar 2, Skalička 1, Šimonek 0, Chvála 0.

Střelba za 2 body 24/38:17/29, za 3 body 6/21:11/41, TH 37/55:26/35. Doskoky 42:43 (útočné 13:16), asistence 21:18, ztráty 17:18, fauly 27:33.

Čtvrtiny: 34:18, 23:29, 22:24, 24:22

Rozhodčí: Scholze Michal, Kec Jakub, Melichárek Ivo

Komisař: Andrle Petr

Diváci:  1 200

Zdroj: BK Děčín