Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci slaví první výhru v nové sezóně Kooperativa NBL

Válečníci slaví první výhru v nové sezóně Kooperativa NBL. Na domácí palubovce bez větších problémů porazili Ostravu, která vzdorovala jen v první čtvrtině a nakonec si odvezla debakl.

Hosté přitom nezačali zle a rozehrávač Majerčák proměnil své dvě první trojky. Na druhé straně kontroval zpod koše Šturanovič, takže po jedné minutě to bylo 4:6. Ostrava pak vedla ještě 6:9, ale pak pozvedl děčínský prapor kapitán Pomikálek a třemi trojkami v řadě otočil na 15:9. Soupeř sice ještě vyrovnal, ovšem pak dvakrát skóroval Cubbage, v poslední vteřině proměnil Pomikálek dlouhou dvojku s faulem a čtvrtina skončila 24:17. V úvodu druhé desetiminutovky skóroval jako první Heinzl, jenže za Válečníky odpověděl Slowiak, poté se dvakrát prosadil do té doby mlčící Matěj Svoboda a následně trojkou vymazal ze své střelecké listiny nulu i Walton  – 33:19. Ostrava sáhla po oddechovém čase, který jí však příliš nepomohl, a po dalších bodech Pomikálka a Waltona to bylo 42:25. V závěru poločasu hosté přece jen trochu korigovali, když po koši Janů platil stav 47:35.

Druhou půli zahájily šestky Šturanoviče, který odpovídal i na trefy ostravských Američanů Weavera a Jetera – 53:40. Ještě tři minuty před třetí přestávkou to bylo po trefě Snopka 61:47, jenže hosté pak začali ztrácet dech, měli problém s týmovými fauly a Walton se Slowiakem byli z trestných hodů neomylní – 65:47. Následně Slowiak chytře našel přihrávkou hned po rozehrání Kroutila, který snadno skóroval a zvedl náskok na 67:47. To už bylo vidět, že Ostrava to vzdává a smeč Šturanoviče to jen potvrdila – 69:48. V závěru této čtvrtky pak skórovali znovu Kroutil i Šturanovič a bylo to 74:53. Poslední periodu zahájil stylově Slowiak trojkou, vzápětí přidal dva body Macháč, který ale byl při skórování nešetrně faulován Jeterem a s bolestivou grimasou odešel na ošetřovnu. Pro Jetera to byla pátá osobní chyba a síla Ostravy tak ještě více klesla. Po jedné šestce Matěje Svobody a koši Macha vedli Válečníci 82:53  a trenér Grepl tak mohl dát příležitost všem hráčům. Své první body zapsal Oliver Žižka, trojkou se blýskl také Bobek a soupeř evidentně rezignoval. Diváci pak už jen sledovali, zda se Válečníkům podaří překonat hranici sta bodů, což se málem povedlo Cubbagemu, ale rozhodčí viděli jeho malý přešlap při závěrečné střele, a tak utkání skončilo „jen“ 99:63.

Jak už bylo napsáno, utkání bylo v jednoznačné režii Válečníků, kteří neprohráli ani jednu čtvrtinu a dominovali ve všech statistikách. Děčín byl lepší ve střelbě dvojek i trojek, také byl přesnější v šestkách a soupeře přeskákal na doskoku jednoznačně 54:36, z čehož rezultovala výhra na body z druhých šancí v poměru 22:10. Měl rovněž více asistencí (24:13), dával více bodů z brejků (19:5) a jeho lavička porazila tu ostravskou 34:19.

Děčín měl nejlepšího střelce v Pomikálkovi, který 14 ze svých 16 bodů stihl v první čtvrtině. Walton zapsal 14 bodů (+ 9 asistencí) stejně jako Šturanovič, který přidal 8 doskoků. Matěj Svoboda se dostal na 13 bodů, Kroutil nastřílel 9 bodů a Slowiak se ve druhém duelu za Válečníky dostal na 8 bodů, ke kterým přidal 4 asistence a 3 doskoky. Do listiny střelců se nakonec zapsali všichni až na Rozsypala, který ale strávil na palubovce také nejméně času.

Za vlažnou Ostravu dával nejvíce bodů Williams (13), Jeter přidal 10 a Weaver s Majerčákem po 9 bodech.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „V první čtvrtině nám to trochu drhlo, ale zafungovala nám lépe obrana. Tomáš Pomikálek pak trefil trojky, které nám tu první část vyhrály. Na obranné polovině jsme tedy předvedli o dost lepší výkon než s Pardubicemi, a to je náš hlavní cíl. Z mladých hráčů trochu hledáme, kdo bude schopen hrát víc minut, dnes to měli trochu jednodušší. Ale to nemění nic na tom, že od hráčů na pozici back-upů je třeba náročnost a výkonnost se od nich už musí čekat větší.“

Adam Choleva, trenér NH Ostrava: „Gratuluji domácím k zaslouženému vítězství. My jsme kromě prvních tří minut byli bezmocní, hlavně kvůli nasazení a hrdosti v obraně. Pro některé kluky je asi víc minut proti Opavě vrchol, a pak přijedou do Děčína a nepředvedou vůbec nic. My jsme mladý tým, musíme bojovat a hrát s nasazením a to dnes nebylo. Zároveň jsme ale minuli několik vyložených šancí, a to se nesmí stávat.“

Hráči po utkání
Tadeáš Slowiak, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Pro mě to byl druhý zápas v NBL, první body a zatím nejvíc minut. Je určitě co zlepšovat, ale jsem za tyto zkušenosti moc rád. Měli jsme dnes za cíl zlepšit vstup a hlavně obranu. Stanovili jsme si hranici na obdržené body v prvním poločasu, to jsme splnili. Slušná obrana, týmový výkon v útoku, jsme rádi za výhru.“

Matej Majerčák, rozehrávač NH Ostrava: „Myslím, že rozdíl neodpovídá úplně průběhu. Drželi jsme se na nějakých dvanácti bodech, v závěru už jsme se jen snažili ještě dostřílet, ale Děčín už šel do vyššího rozdílu a pak se víceméně dohrávalo. Myslím, že bychom potřebovali být koncentrovaní celých čtyřicet minut, hrát rychle dopředu a mít lepší obranu.“

Základní sestavy
Děčín: Walton, Cubbage, Svoboda, Pomikálek, Šturanovič
Ostrava: Majerčák, Weaver, Snopek, Williams, Jeter

BK ARMEX Děčín – NH Ostrava 99:63
Body Děčína: Pomikálek 16 (3x 3), Walton 14 (2x 3, 9 asistencí), Šturanovič 14 (8 doskoků), Svoboda 13, Kroutil 9 (1x 3), Cubbage 8 (9 doskoků, 3 zisky), Slowiak 8 (1x 3, 4 asistence), Macháč 6, Žižka 4, Mach 4, Bobek 3 (1x 3), Rozsypal 0.
Body Ostravy: Williams 13 (1x 3, 6 doskoků), Jeter 10 (6 doskoků), Weaver 9 (1x 3), Majerčák 9 (2), Janů 6 (1), Š. Svoboda 5 (1), Heinzl 4, Snopek 3, I. Svoboda 2, Mička 2, Týml 0, Jakel 0.
Střelba za 2 body 30/53:16/34, za 3 body 8/23:6/34, TH 15/24:13/22. Doskoky 44:36 (útočné 15:9), asistence 24:13, ztráty 12:13, fauly 13:21.

Čtvrtiny: 24:17, 23:18, 27:18, 25:10

Rozhodčí: Kučírek Martin, Vošahlík Marek, Petrák Robin

Komisař: Hošek Jan

Diváci: 985

Zdroj: BK Děčín