Rubriky
Sport Zprávy

Norsemanem Xtreme triathlon – Mistrovství světa v extrémním triathlonu 2023

Nevidomý triatlonista Ondřej Zmeškal, hájící barvy Triade Děčín, si připsal druhý titul mistra světa, poradil si s náročným a legendárním Norsemanem a zaznamenal jeden z největších úspěchů kariéry.

Nevidomý triatlonista Ondřej Zmeškal v Norsku zvládl obávaného Norsemana, který svou distancí spadá pod ironmanské triatlony, a stal se podruhé mistrem světa.

Absolvovat trať Norsemana je zážitkem, ale i náročným sportovním výkonem. Čtyři kilometry plavání v ledovém fjordu Hardanger, sto osmdesát kilometrů na kole včetně dvou stoupání do nadmořské výšky přes dva tisíce metrů a na závěr maratonská běžecká distance čtyřicet dva kilometrů. Také ale krásná severská krajina s ikonickými norskými fjordy.

Dohromady dvě stě dvacet šest kilometrů bylo pro nevidomého Ondřeje Zmeškala velkou výzvou, usiloval totiž mimo jiné o druhý titul mistra světa. Po startu skokem z trajektu zvládl Ondřej plaveckou část za  hodinu a půl a následovala jeho silná disciplína. Ondřej Zmeškal totiž v roce 2021, na tandemovém kole, absolvoval všech 21 etap Tour de France jako první handicapovaný nevidomý cyklista.

Po sedmi hodinách v sedle přes 5 vrcholů hor někde zasněžených, přišel vrchol závodu horský maraton 42km, závěrečná část se po 25km roviny podél krásného jezera, začne stoupat v 10% kopci  s vše říkajícím názvem Zombie Hill, navíc za bouřky a silného deště. Ondřej Zmeškal uspěl a do cíle dorazil v čase 14 hodin, 35 minut a 57 sekund. Ve srovnání se zdravými triatlety obsadil 133. místo, mezi handicapovanými byl nejrychlejší a stal se tak mistrem světa a přidal ho ke svému titulu z Amsterdamu v roce 2021.

Ondřej děkuje svému vodiči Markovi Peterkovi Triade Děčín, celému podpůrnému týmu včele s Lukášem Turkem a partnerům.

Triade Děčín