Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci i počtvrté v sezóně porazili silné Pardubice

Válečníci i počtvrté v sezóně porazili silné Pardubice a dosáhli na třetí výhru v řadě. Pohled na děčínskou lavičku byl povzbudivější než v minulých zápasech, protože z marodky se vrátili Svoboda, Josipovič, Macháč i Jansa. Naopak doma v posteli musel zůstat nemocný Nichols, ale jeho absenci zacelili domácí hráči velikou bojovností a skvělým představením pivota Brunera. Kaňkou na výhře je zranění kotníku kapitána Tomáše Pomikálka, jeho vážnost se teprve ukáže.

Utkání bodově otevřel rozehrávač hostí, Neal, na druhé straně ale odpověděl Bruner trojkou a stejnou mincí pak Bruner zareagoval také na koš Rikiče – 6:4. Pardubičtí se spoléhali především na svého obrovského pivota Rikiče, který těžil z chytrých asistencí svých spoluhráčů a dával snadné body. Válečníci ale odpovídali vždy stejně pohotově, po šesti bodech Pomikálka a koši Kroutila vedli už 14:10 a trenér hostí si vzadu raději oddechový čas. Po něm jeho svěřenci vyrovnali, ale následovala skvělá pasáž Děčína, v níž se bodově prosadili Svoboda, Macháč, Josipovič i Walton a bylo to 24:16. Soupeř si ovšem v závěru čtvrtiny pomohl dvěma trojkami a upravil na 26:22. Druhou čtvrtku zahájil smečí Bruner, po něm se prosadili Walton i Kroutil a Válečníci vedli rázem dvojciferným rozdílem – 32:22. To byl pokyn pro pardubickou lavičku k time-outu, po kterém sice Štěrba s Rikičem snížili, ale vzápětí na druhé straně Mach košem s faulem a Kroutil trojkou vrátili rozdíl na deset bodů – 38:28. A po koši Svobody to bylo dokonce 40:28. Pak ale Pardubice zabraly jak v obraně, tak útoku, a po trojce Pekárka bylo vyrovnáno 40:40. Proti tomu byla ale trojka Waltona šest bodů Svobody v řadě, ale hosté se stále drželi na dostřel, a po koši své nové akvizice, Dickersonovi, prohráli první poločas jen 49:47.
Druhou půli zahájila trojka pardubického Štěrby, ovšem Walton a Bruner přispěchali s rychlou odpovědí – 53:50. Vedení se poté několikrát překlopilo na obě strany, takže v polovině této části to bylo po dvou bodech Svobody 59:58. Pak dvakrát skóroval Kroutil, jednou Josipovič, naopak hosté se střelecky trápili a Mach s Waltonem zvedli náskok na 69:61. Jenže poslední slovo měl opět Dickerson – 69:63.

V poslední periodě se pardubickému týmu povedlo rychle vyrovnat na 69:69 a trenér Grepl raději sáhl k oddechovému času. Po něm sice trefil Bruner trojku, ale na druhé straně dal tříbodovou střelu také Dickerson – 72:72. Poté se prosadil i Pekárek a Dickerson přidal trojku, takže Děčín sáhl k dalšímu oddechovému času – 72:77. Po návratu na palubovku si Bruner troufl na další těžkou trojku, kterou proměnil, poté stejný hráč po oboustranných nepřesnostech a jednom parádním bloku Svobody vyrovnal na 77:77. Následně Dickerson opět posunul hosty do vedení, to ale vygumoval snadný koš Kroutila z brejku. V tuto chvíli už nebyl na palubovce Pomikálek, který s pochroumaným a zaledovaným kotníkem usedl na lavičku. Následně Bruner získal míč při přihrávce na Rikiče a trefil svoji pátou trojku – 82:79. Pekárek ještě snížil jednou šestkou, ale Walton zapsal koš s faulem a zvýšil na 85:80. Pardubicím se pak přestalo dařit v útoku, rozbíjely se o obranu Válečníků, kteří byli faulováni, ovšem šestky se jim dařily jen málo – 87:80. Hosté i za tohoto stavu bojovali a nechtěli se s prohrou smířit, avšak čas utíkal příliš rychle a Válečníci si pohlídali vítězství 89:85.

Zápas přinesl kvalitní podívanou, oba týmy zahrály dobrý part a měly také velmi podobnou střeleckou mušku. Děčín proměnil 35 střel ze 76 pokusů (46%), hosté 33 střel z 71 pokusů (46%). Ve dvojkách byli o kousek přesnější Pardubičtí, ovšem o čtyři koše více dali domácí (28/54:24/45), v trojkách byli úspěšnější opět hosté (7/22:9/26). V trestných hodech vyhrál Děčín, ale jen nepatrně (12/20:10/18). Na doskoku vyhráli Válečníci 43:40, body z druhých šancí pak ovládli 20:12. Asistencí zapsaly více Pardubice (21:24), Děčín byl lepší v ziscích (9:5), měl méně ztrát (13:18) a více trestal ztráty soupeře (26:13). Domácím také vycházely brejky (28:13). V souboji laviček vyhrála ta pardubická 13:35.

Tahounem Děčína byl tentokrát pivot Dontae Bruner, který nasázel 24 bodů (dvojky 4/5, trojky 5/6) a doskočil 7 míčů. AJ Walton zapsal další double-double za 17 bodů a 11 asistencí, navrátilec Svoboda se uvedl 15 body, Kroutil přidal 14 bodů, když skóroval především z brejků. Dobrý part odehrál Martin Mach, který měl stoprocentní střelbu a dal 7 bodů. Pomikálek stihl 6 bodů, Josipovič se pral pod košem s Rikičem a dal 4 body.

Hosty bodově držel nad vodou pivot Rikič s 26 body (dvojky 11/14), novic Dickerson se blýskl 16 body, Burda a Pekárek zapsali 11 bodů. Obraně Děčína se povedlo vygumovat Vyorala s Nealem, kteří dali shodně po 4 bodech.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Jsem rád, že jsme byli v takřka kompletní sestavě, protože všichni marodi se už vrátili. Naopak bohužel chyběl Nichols, který nemoc dostal zatím jako poslední. Celý týden jsme tedy celkem slušně, v porovnání s minulými týdny, trénovali, což se projevilo v dnešním utkání, kdy jsme měli trochu těžší nohy. Za výhru jsme moc rádi, vydřeli jsme ji až v závěru, protože Pardubice hrály velmi dobře. A porazit někoho čtyřikrát v sezóně, to není vůbec nic jednoduchého. Musím před svými hráči smeknout, protože Pardubice mají dobrý tým a veliké problémy nám dělá Rikič. Naopak radost mám z toho, že jsme dnes zastavili Vyorala s Nealem, kteří hráli v minulých zápasech famózně, ale dnes dali jen po čtyřech bodech. Dobrou věcí byl také výkon pivota Brunera a jsem moc rád, že mu zápas takhle bodově ulétl. Má výbornou ruku a i když někdy na hřišti vypadá, že nemůže snad ani chodit, je to skvělý basketbalista a střelec. A my ho dnes nacházeli v jeho oblíbených pozicích, které proměňoval a jednoznačně nám velikou měrou pomohl zápas vyhrát.”

Dino Repeša, trenér BK KVIS Pardubice: „Gratuluji Děčínu k výhře. My jsme dnes začali velice špatně, stejně jako proti Ostravě. V prvním poločase měl Děčín hodně rychlých protiútoků, dal z nich čtrnáct bodů. U Nás chyběla energie a soupeř dával jednoduché koše. Potom ale přišli hráči z lavičky, dali týmu energii a vrátili jsme se zpět do zápasu. Čtyři minuty před koncem jsme byli plus pět bodů, ale Bruner trefil dvě těžké trojky, my jsme pak ztratili míč v protiútoku a závěr rozhodly už detaily. Doufám, že už nebudeme dělat v dalším utkání stejné chyby, které jsme dělali v posledních dvou zápasech. Je to pro nás velmi důležitý zápas, ve hře je čtvrté místo v tabulce.”

Hráči po utkání 
Tomáš Jansa, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „S dnešní minutáží jsem vůbec nepočítal, protože jsem měl deset dní antibiotika a teprve týden trénuji. Můj první vstup do utkání byl šílený, musel jsem si zase zvyknout na to tempo. Pak jsem byl myslím už lepší, ale dnes jsem hlavně rád za to, že jsme to zvládli jako tým. Sice se nám vrátili marodi, ale moc dlouho jsme spolu netrénovali. Naštěstí jsme na hřišti nechali úplně všechno, odvedli jsme dobrou práci a jsem moc rád, že jsme vyhráli. Je fajn, že máme jistotu toho, že nemůžeme být horší, než třetí, ale k utkání jsme přistupovali na sto procent. Chceme vyhrávat, navíc před domácími fanoušky. Dnes rozhodla naše vůle, naši fanoušci, a to, že jsme byli koncentrovanější. Hráli jsme týmově, Pardubice mi přišly, že byly někdy frustrované. Jediná škoda je zranění Pomiho (Tomáše Pomikálka), ale doufám, že to nebude nic vážného, a ve středu už bude na Opavu v pořádku. Je to tvrďák, určitě nebude chybět dlouho.“

Matěj Burda, rozehrávač BK KVIS Pardubice: „Já jsem se dnes cítil na hřišti dobře, ale náš tým prohrál, takže šťastný být nemůžu. Jsem rád, že jsem si zahrál proti AJ Waltonovi, protože je to fyzicky vybavenější hráč, já mám zase navrch v mrštnosti. Je to každopádně dobrá zkušenost, tohle mě zoceluje a jsem rád za každou minutu. Moc se nám nedařilo v obraně, protože jsme dostali osmdesát devět bodů, což je na naše poměry dost. V prvním poločase se nám nedařilo zastavovat brejky Děčína, ve druhém jsme se nezlepšili natolik, abychom vyhráli.”

Základní sestavy
Děčín: Walton, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Bruner
Pardubice: Vyoral, Neal, Pekárek, Štěrba, Rikič

BK ARMEX Děčín – BK KVIS Pardubice 89:85
Body Děčína: Bruner 24 (5x 3), 7 doskoků), Walton 17 (1x 3, 11 asistencí, 4 zisky, 7 získaných faulů), Svoboda 15, Kroutil 14 (1x 3), Mach 7, Pomikálek 6, Josipovič 4, Macháč 2, Žikla 0, Rozsypal 0, Jansa 0.
Body Pardubic: Rikič 26 (8 získaných faulů), Dickerson 16 (2x 3), Pekárek 11 (2), Burda 11 (3), Štěrba 5 (1x 3, 14 doskoků), Potoček 5 (1x 3), Neal 4, Vyoral 4, Švrdlík 3, Čolak 0.
Střelba za 2 body 28/54:24/45, za 3 body 7/22:9/26, TH 12/20:10/18. Doskoky 43:40 (útočné 16:15), asistence 21:24, ztráty 13:18, fauly 19:25.

Čtvrtiny: 26:22, 23:25, 20:16, 20:22

Rozhodčí: Baloun Jan, Pokorný Štěpán, Melichárek Ivo

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

Diváci: 1 200

Zdroj: BK Děčín