Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci dnes startují čtvrtfinále

Vrchol letošní sezóny Kooperativa NBL je tady. V pátek 21. dubna se rozeběhnou čtvrtfinálové bitvy, ve kterých si to osmička nejlepších týmů rozdá v sérii na čtyři vítězství o postup do semifinále. A zatímco první Nymburk a druhé Brno ještě čekají na jména svých soupeřů, která vzejdou z předkola play-off, po dlouhodobé části třetí Válečníci už svého rivala znají. Bude jím šestá Ostrava, která ve vyrovnané tabulce předskočila v posledním kole Opavu, a to díky lepším vzájemným utkáním (3-1 ve prospěch NH).

Válečníci předváděli po celou sezónu velmi povedené výkony, jejich týmová chemie fungovala, výhry přicházely i přes nemoci a zranění různých hráčů a odměnou svěřencům trenéra Tomáše Grepla byl zisk historicky první zlaté trofeje, když se Děčínu podařilo vyhrát letošní Český pohár mužů. Ale také Ostrava letos budí respekt a její 6. místo po dlouhodobé části je nejlepším výsledkem z posledních deseti let.

Tým Nové Huti získal na domácí palubovce celkem 11 výher, když zde například dvakrát porazil nejen Děčín, ale také Opavu a Pardubice, získal tady také skalp Nymburku, Kolína a dalších. Na venkovních hřištích je ostravská bilance smutnější, protože z 18 střetnutí vyhrála jen šest. Ale ten poslední úspěch na palubovce Kolína ji poslal přímo do čtvrtfinále play-off. Pro porovnání – Děčín doma vyhrál 15 duelů a osmkrát zvítězil venku.

Jak už bylo napsáno, letošní zápasy mezi Děčínem a Ostravou jsou vyrovnané 2-2, když z vítězství se vždy radoval domácí tým. Je zajímavé, že ostravské výhry jsou výraznější.

Ostravě se povedly zahraniční posily, které táhnou mužstvo po celou sezónu. Bodovým lídrem je Američan Malik Morgan, který má průměr 17,5 bodu na utkání, což ho řadí na 5. příčku celé ligy. Je také platný na doskoku a umí i řídit tým na rozehrávce. Za ním je pivot z Bosny a Hercegoviny, Alexandar Radukič, jenž střílí 16,7 bodu a doskakuje přes 8 míčů na zápas. Další Američan Sukhmail Mathon má průměr 15,8 bodu a rovněž doskakuje přes osm míčů na utkání. Posledním dvojciferným střelcem je slovenský rozehrávač Matej Majerčák (11,4 + 4 asistence). Těsně pod hranicí deseti bodů je ukrajinské křídlo Oleksandr Belikov (9,5), jenž ale vynechal kvůli zlomenině ruky většinu zápasů skupiny A1 a do sezóny už nemá zasáhnout. Nejlepším českým hráčem je Štěpán Svoboda s průměrem 4,9 bodu.

Děčínský klub na vyřazovací boje připravuje několik zpestření pro fanoušky. Jedním z nich je speciální edice triček k letošnímu PLAY-OFF, jejichž prodej začne v rámci autogramiády v OC Pivovar. Více ZDE.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Ostrava hraje v letošní sezóně výborný basketbal. V našich vzájemných zápasech nás vždy nejvíce zlobili Morgan s Majerčákem, kteří hrají famózní sezónu a podkošoví hráči Mathon s Radukičem, kteří se dokáží výborně doplňovat. Potřebujeme ubránit trojkovou střelbu soupeře, abychom mohli pomýšlet na získání prvního bodu v této vyrovnané sérii.“
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Je to tady! Ta nejhezčí část sezóny je tu a poslední kolo skupiny A1 nám přidělilo Ostravu. Všichni víme, že to nebude lehký soupeř a obzvlášť ne na jejich půdě. Důležité bude udržet domácí neporazitelnost a ideálně prolomit venkovní smůlu z Ostravy. Bude to boj, ale věřím, že s pomocí našich fanoušků protáhneme ten náš letošní “příběh” ještě o pár řádků.“

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín – NH Ostrava 95:88
Walton 22, Nichols 19, Svoboda 15 – Morgan 19, Belikov 17, Radukič 13.
NH Ostrava – BK ARMEX Děčín 87:78
Mathon 23, Radukič 22, Morgan 18 – Nichols 29, Walton 19, Svoboda 18.
Vzájemné zápasy ve sk. A1:
NH Ostrava – BK ARMEX Děčín 93:72
Morgan 26, Svoboda 16, Mathon 16, Radukič 16 – Svoboda 18, Nichols 17, Walton 15.
BK ARMEX Děčín – NH Ostrava 93:89
Nichols 26, Walton 25, Kroutil 18 – Morgan 21, Majerčák 20, Mathon 17.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE. (přenos začne tradičně již v 17:40 s předzápasovými rozhovory)
Utkání bude vysílat také platforma ČT Sport Plus.

Zdroj: BK Děčín