Rubriky
Zprávy

Rozhovor: O kroužky Domu dětí a mládeže je v Děčíně velký zájem

Dům dětí a mládeže (DDM) má velmi pestrou činnost. A také úspěchy. I proto jsme vyzpovídali jeho ředitelku Světluši Hochwalderovou.

Jak se činnost DDM vyvíjí po covidovém období?
V současné době se vše vrátilo do normálního režimu. Sice se některé děti již do kroužků nevrátily, ale přišly nám nové. V současnosti všechny kroužky plnohodnotně fungují, veřejnost o nás ví a společně se opět potkáváme na akcích. Celkem máme 168 kroužků a kolem 1 663 unikátních klientů.

DDM na Teplické ulici čeká rozšíření kapacit ve spolupráci s městem – na co se můžeme těšit?
Ano, nyní se řeší projekt na půdní úpravy, kde by měly vzniknout nové učebny a klubovny. Zároveň i skladové prostory. Dále se plánuje celkové zateplení budovy a nová fasáda. Spolupráce s městem je výborná.

Jak jste spokojeni s prostory v budově vlakového východního nádraží? Jaké kroužky zde působí?
Na východní nádraží jsme nejprve přesunuli technické kroužky ze střediska DDM Březiny, a to železniční a plastikový modelář. Především železniční modelář díky iniciativě pana Očka měl a stále má velký potenciál, který se může díky většímu prostoru na východním nádraží dále rozvíjet. Postupně v těchto prostorách vznikly i další rukodělné kroužky jako například Klub šití nebo anime tvorba. Jednu z místností také tvoří dílna, se kterou máme do budoucna ještě další plány.

Jaký kroužek je u vás mezi dětmi nejúspěšnější?
Tradičně největší zájem je o pohybové kroužky. Zdatně jim ale sekundují moderní technologie v čele s robotikou. Oblíbené zůstávají ale také rukodělné a hudební kroužky. Největší zájem ze strany veřejnosti (dětí) je především o sportovní kroužky, a to zejména hokejbal, florbalová akademie, nerfky a taneční. Z ostatních potom například keramika a cizí jazyky. U dospělých jde o jógu, kondiční cvičení nebo třeba klub maminek s dětmi. Velkou návštěvnost máme také na józe pro seniory. Máme kroužek pro handicapované děti a taneční kroužek pro handicapované. Za úspěch považujeme každý naplněný kroužek.

Pochlubte se, jaké úspěchy si vaše kroužky/děti v posledních měsících připsaly?
Florbal, judo, tanec, hokejbal, to jsou kroužky, kde se děti účastní pravidelných soutěžích a turnajů. Mezi nesportovními kroužky vidím úspěch v tom, že se děti dokáží prezentovat tím, co se naučily na různých akcí, jako jsou modelářské, hudební či hasičské soutěže. Od letošního školního roku je náš hokejbalový tým Rytíři DDM Děčín přihlášený ve třech věkových kategorií do soutěže ČMSHb.

Velké úspěchy má taneční klub Scratch…
Ano, je dvojnásobným vicemistrem světa. Tanečníci byli nominováni na základě vítězství Mistrovství Čech Czech dance tour v tanečním stylu freestyle. Taneční klub Scratch pod záštitou Domu dětí a mládeže Děčín zažil neskutečnou taneční sezónu. V tomto školním roce má tento klub celkem devět soutěžních týmů, od minidětí až po dospělou věkovou kategorii. Za poslední sezónu nasbíraly týmy 52 medailí, z toho 23 zlatých, 24 stříbrných a 5 bronzových. Z mistrovství ČR si dokonce přivezly 1x titul mistra, 2x titul vicemistra a 2x titul 2. vicemistra ČR. Na základě těchto úspěchů byl klub nominován na mistrovství světa, které se konalo v Budapešti 17. 6.-19. 6. 2022. Této soutěže se zúčastnily dvě choreografie, juniorská show Mrtvá nevěsta a dospělácká show Tarot-příběh lásky. Obě choreografie přivezly do Děčína titul vicemistra světa. Poděkování patří samotným tanečníkům, trenérům hlavně Yvetě Murínové a Zojce Kohoutové, rodičům. Ráda bych ale zdůraznila, že se DDM neorientuje na výkony – cílem je především smysluplné trávení volného času.

V květnu proběhnou městské slavnosti. Jak jste jako DDM zapojeni?
V rámci městských slavností organizujeme akci „Den plný her“ v neděli 28. 5 na hřišti na Starém Městě. Dále je to Mladé Labe 13. 5., kde probíhá prezentace naší činnosti a pódiové vystoupení na nábřeží. Ten samý den se některé hudební kroužky chystají vystoupit také na Historickém trhu na zámku včetně našeho loutkového divadla.

Jaké jiné akce pro veřejnost budete ještě letos organizovat?
Spoustu akcí. Koncertní vystoupení pro veřejnost v rámci celorepublikové akce Noc kostelů, v květnu Anime Jikan, dále dopravní den pro mateřské školky, školní družiny, tradičně i olympiádu pro MŠ a ŠD. Nově připravujeme pro základní školy chytrý kvíz. Letos v červnu organizuji společně s klubem modelářů Mistrovství ČR halových modelů s mezinárodní účastí. Na středisku v Boleticích chystáme v dubnu herní turnaj pro veřejnost v české karetní hře Scratch Wars, dále klub deskových her zve první pátek v měsíci na veřejné deskohraní. Plánujeme na květen keramické tvoření pro veřejnost. A v červnu se uskuteční 2. ročník hokejbalového turnaje v Děčíně pro děti a mládež.

Co vám v posledních měsících udělalo největší radost?
Velký zájem o naše tábory. Většina se nám rychle zaplnila a těší nás, že se k nám vrací děti z let minulých, ale i že lákáme děti a rodiče nové. Samozřejmě přítomnost veřejnosti na našich akcích. Radost mám z mých kolegů, kteří svým přístupem a profesionalitou dokázali zase po době covidové naplnit zájmové útvary, rozjet akce a prázdninovou činnost. Tím to jim patří veliké poděkování.

Zdroj: Magistrát města Děčín