Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vezou z haly Královka zlato!

Válečníci ve finále Českého poháru mužů vrátili Brnu čtyři dny starou prohru v nadstavbové skupině A1 a poprvé v historii klubu zvedli nad hlavu pohár pro vítěze. Děčín stejně jako v semifinále proti Kolínu dokázal udržet ofenzivního soupeře na nízkém skóre, a po zásluze si veze z haly Královka zlaté medaile. Bravo!

Finále zahájil stylově kapitán Válečníků, Tomáš Pomikálek, trojkou, na druhé straně ale kontroval trojkou a košem za dva brněnský pivot Chatman – 5:3. Poté Brno vedlo ještě 7:5, ovšem Macháč šestkami a Svoboda košem otočili na 7:9. V polovině této části zapsal Chatman další dva body a Brno znovu vedlo, tentokrát 12:11. To však bylo naposledy. Svoboda poslal trojkou Děčín do vedení 12:14 a Válečníci začali pomalinku svůj náskok zvyšovat, když si pomáhali dobrou obranou. Brněnský Culpepper se sice snažil, a po jeho čtyřech bodech to bylo 16:17, jenže pak se prosadil po útočném doskoku Bruner, následně skóroval i druhý pivot Josipovič a bylo to 16:21. Krakovič šestkami zmírnil manko, ovšem poslední slovo v této desetiminutovce měl Josipovič po dalším útočném doskoku – 18:23.

Rozhodující trhák si Válečníci schovali do druhé čtvrtky, kterou bodově zahájil Svoboda, po něm skóroval Bruner a následně opět Svoboda – 18:29. Brno zběsile pálilo za tři body, ale nedávalo, a tak jeho první body zaznamenal Chatman dvojkovým košem až po třech minutách. To už se ale děčínský stroj dostal do otáček a Nichols ihned odpověděl trojkou, vzápětí stejný hráč dvakrát získal míč a zvýšil na 20:36. V polovině této části sice Chatman a Culpepper trochu manko snížili (25:38), jenže v poslední minutě zaznamenali Walton a Svoboda dva body, Nichols přidal jednu šestku a poločas skončil výsledkem, který asi čekal jen málokdo – 27:45.

V úvodu druhé půle se Brno pokusilo něco udělat s nepříznivým vývojem a Culpepper si v rychlém sledu vynutil dva fauly a čtyři trestné hody, které proměnil. Na ně ale odpověděl Walton dvěma body a Josipovič košem s faulem – 31:50. Brno však znovu zabralo, a po koši Djuricice a pěti bodech Krakoviče se přitáhlo 38:50. Proti dalšími snižování rozdílu ve skóre byl ovšem Svoboda, který trefil trojku, jenže „domácí“ chytili druhý dech a necelou minutu před poslední přestávkou stlačil Bálint smečí rozdíl pod dvojcifernou hranici – 50:59. V tu chvíli ale přispěchal Kroutil s trojkou a Válečníci tak před poslední periodou vedli 50:62.

V ní zaznamenal Puršl svůj jediný koš ze hry, na druhé straně dal agilní Svoboda čtyři body – 52:66. Pak se oba týmy střídaly v bodových úspěších, takže po třech minutách a smeči Půlpána to bylo 58:68. Válečníci ale byli v herní pohodě a Walton čtyřmi body a Nichols jednou šestkou zvedli náskok na 58:73. Po trojce Pomikálka se náskok Děčína vyšplhal na 60:76 a děčínští fanoušci, kteří byli v hale hodně slyšet, začali tušit, že jsou svědky historických okamžiků. Soupeře se samozřejmě nechtěl s prohrou smířit, Culpepper dal čtyři body, Nečas s Bálintem pak trefili trojky, ale Děčín také zaznamenal bodové úspěchy, a tak minutu před koncem platil stav 70:79. Na druhé straně Nichols zapsal jen jednu šestku, naopak Culpepper byl neomylný a snížil na 72:80. Navíc Walton neproměnil svou střelu, to se ale nepovedlo ani Bálintovi a Pomikálek si po obranném doskoku Kroutila zasmečoval – 72:82. To zbývalo do konce už jen 40 vteřin, přesto Culpepper trestnými hody stlačil manko na 74:82. Následně už Brno muselo faulovat, což udělalo třikrát a Svoboda s Nicholsem pečetili při soupeřově útočném trápení na 74:87.

Děčín svého soupeře jednoznačně přestřílel, když celkem vyprodukoval o 11 střel více (24/59:31/70). Ve dvojkách byla sice vyšší úspěšnost na straně Brna, ovšem Válečníci zapsali o šest přesných střel více (19/31:25/50). V trojkách byli opět lepší Válečníci, kteří tak zaostali jen v trestných hodech, kterých oba týmy shodně házeli 29 – Brno proměnilo 21 pokusů, Děčín 19. Válečníci kralovali na doskoku (37:48), na body z druhých šancí vyhráli 10:15. Byli také lepší v asistencích (15:21), měli méně ztrát (18:13), více zisků (7:11) a dali více bodů z brejků (13:15). Jedinou statistikou, kde vyhrálo Brno, byly body laviček – 40:15.

Válečníky bodově táhl Matěj Svoboda, který zapsal 27 bodů (střelba za 2 body 8/10, TH 5/6), k tomu přidal 6 doskoků a 4 zisky. Ty Nichols dal 18 bodů (TH 7/12), když si vynutil 11 faulů soupeře! Také měl 8 asistencí a 3 zisky. Kapitán Tomáš Pomikálek nastřílel 12 bodů a měl 9 doskoků, Walton,který nedohrál pro pět chyb, dal 11 bodů a měl 6 asistencí. Pivot Igor Josipovič přidal cenných 10 bodů a 9 doskoků, na listinu střelců se pak ještě zapsali Bruner, Kroutil a Macháč.

Brno se opíralo o Culpeppera, autora 23 bodů (TH 13/15), který nasbíral 10 faulů soupeře. Pivot Chatman dal 17 bodů, poslední dvojciferný střelec byl Bálint s 11 body. Zbytek družiny trenéra Růžičky bodově paběrkoval, navíc Brno přišlo ve druhém poločasu o svého hlavního rozehrávače Viktora Půlpána, který po střetu s Nicholsem musel střídat a zasáhl do hry už jen sporadicky.

Kromě poháru pro vítěze, který převzal kapitán Pomikálek, a zlatých medailí, si Děčín odvezl ještě jednu trofej, a to pohár pro nejužitečnějšího hráče Louda Auto FINAL 4, kterým se stal Ty Nichols.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Pocit, že můžu být jako trenér u získání vůbec první velké trofeje pro děčínský klub, je krásný, protože za vším, co se kdykoli podaří vyhrát, stojí obrovské množství dřiny, potu, slz a odříkání. Oba zápasy tu byly nesmírně těžké, ale my si na tenhle víkend schovali ty nejlepší možné výkony. Obrovsky jsme se poučili z minulé sezóny, letos jsme se chtěli skupině A2 rozhodně vyhnout a udělali pro to všechno. Povedla se nám dobrá volba zahraničních hráčů, když domácí nebyli k dispozici a týmová chemie si pomalu sedala a vyvrcholilo to dnes vůbec nejlepším výkonem letošní sezóny. Sešlo se nám skoro všechno a vycházelo nám to, co Děčín vždy zdobilo a dál zdobí. Pro mě to je obrovský úspěch, ale vůbec nejvíc si ho zaslouží náš generální manažer Lukáš Houser, který je v klubu přes dvacet let a on bude dneska hrozně šťastný. Pokud jde o našich čtyřicet osm bodů zpod koše a k tomu devatenáct šestek… my nejsme žádný velký střelecký tým, nemáme extra procento z trojek nebo delších dvojek, takže musíme dobře bránit, hrát rychlé protiútoky, chodit na útočný doskok a pak máme šanci v lize porazit kohokoli. Nese to s sebou bohužel i určitá úskalí, že taky můžeme s kýmkoli prohrát. Ve hře do koše jsou pro nás svým způsobem nepostradatelní Nichols s Waltonem, ale máme tam i poměrně kvalitní české hráče, kteří za ně dokážou zaskočit. Ze všech činností bych dnes vypíchl náš útočný doskok v prvním i druhém poločase, protože jsme Brnu jako nejlíp útočícímu týmu ligy dovolili dát v poločase jen dvacet sedm bodů, což podle mě nikdo v sezóně nedokázal. Když Ty Nichols nemá v obraně své špatné dny mentálně, tak je v ní velmi dobrý a s ním naše bránění stojí a padá. A pokud má dobré dny, naše obrana funguje na velmi dobré úrovni a potom můžeme hrát úplně s každým.”

Lubomír Růžička, trenér Basket Brno: „Nevím, jestli jsme byli favoritem… Pro nás to bylo první finále. Nezvládli jsme první poločas v hlavách. Byli jsme příliš svázaní. Nehráli jsme naší hru. Děčín perfektně útočně doskakoval, my jsme byli hrozně slabí na obranném doskoku. K tomu nám pak chybí naše rychlá přechodová fáze a jednoduché body. Děčín byl zaslouženě lepší a proto slaví. Děčín byl fyzičtější. My jsme měli spoustu otevřených střel, které jsme neproměňovali a začali jsme se myšlenkami propadat, že nám to nejde a nemáme svůj rytmus. Děčín to vycítil. Bylo to na nás v prvním poločase vidět. Myslím, že ve druhém poločase jsme se dokázali vrátit, ale už bylo pozdě. V posledním zápase v Děčíně jsme se právě my dostali přes ně. Oni začali mít hlavy dole a neproměňovali střely. Dneska trefovali, my ne. Rozdíl mezi oběma zápasy byl v úspěšnosti střelby. Oni dnes skvěle bránili vymezené území. My jsme se tam hrozně natrápili, nedali jsme tolik jednoduchých bodů jako třeba v Děčíně. V tom bych taky viděl klíč.“

Základní sestavy 
Brno: Půlpán, Dáňa, Bálint, Puršl, Chatman
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Bruner

Basket Brno – BK ARMEX Děčín 74:87
Body Brna: Culpepper 23 (TH 13/15, 10 získaných faulů), Chatman 17 (1x 3), Bálint 11 (3), Krakovič 7, Nečas 6 (1), Djuricic 4 (6 doskoků), Puršl 3, Půlpán 2 (4 asistence), Dáňa 1, Křivánek 0.
Body Děčína: Svoboda 27 (2x 3, 6 doskoků, 4 zisky), Nichols 18 (1x 3, 8 asistencí, 3 zisky, 11 získaných faulů), Pomikálek 12 (2x 3, 9 doskoků, 4 asistence), Walton 11 (5 doskoků, 6 asistencí), Josipovič 10 (9 doskoků), Bruner 4, Kroutil 3 (1x 3), Macháč 2, Mach 0, Jansa 0.
Střelba za 2 body 19/31:25/50, za 3 body 5/28:6/20, TH 21/29:19/29. Doskoky 37:48 (útočné 12:21), asistence 15:21, ztráty 18:13, fauly 25:27.

Čtvrtiny: 18:23, 9:22, 23:17, 24:25

Rozhodčí: Vyklický Robert, Baloun Jan, Matějek Ivor

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

Diváci: 1 365

Zdroj: BK Děčín