Rubriky
Zprávy

V zoo se narodilo mládě vzácného takina indického

Děčínská zoologická zahrada se po třech letech dočkala dalšího odchovu u kopytníků takinů indických. Jde o teprve druhé mládě tohoto druhu, které se v Děčíně narodilo. Mládě přišlo na svět v neděli 12. března, je to sameček, má se čile k světu a je již k vidění i ve venkovním výběhu. Matkou je dvanáctiletá Abby, která do zoo přišla v roce 2013 z chomutovského zooparku a otcem pak jedenáctiletý samec Takko, kterého zoo dovezla z estonské zoo v Tallinu v roce 2014. Březost takiních samic trvá 200 až 220 dní, obvykle se rodí jedno až dvě mláďata.

Chovu takinů indických se v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad UCSZOO věnují kromě Děčína ještě další 4 zahrady – Zoo Brno, Zoo Praha, Zoopark Chomutov a Zoo Košice.

Takin indický je prazvláštní kopytník, který se svým vzhledem vymyká přesnému zařazení. Společně s pižmoni patří takini do zvláštní skupiny přežvýkavců, která má vývojově blízko k turům i ovcím a nese tak znaky obou těchto zvířat. Mají mohutnou klabonosou hlavu, charakteristicky tvarované rohy, dlouhou vlnitou srst, která je skvěle chrání v drsných horských podmínkách. Vyskytují se v Číně, Indii a Myanmaru, kde obývají horské oblasti od 2500 do 4500 m n. m. Pro pobyt v horských podmínkách jsou takini dokonale přizpůsobeni. Jejich kůže produkuje olej, který efektivně impregnuje jejich srst a chrání je tak proti dešti a mlhám. Takini pravidelně migrují mezi letními pastvinami nad horní hranicí lesa a zimovišti v chráněných lesnatých horských údolích. Jejich potravou je tráva, listy či výhonky bambusu a různých dřevin, hlavně pěnišníků. V létě vytvářejí početná stáda sdružující až 300 jedinců, která se během zimy rozpadají na menší, asi dvacetičlenné skupiny. Dospělí samci žijí často samotářsky a k samicím se připojují pouze v době říje. Dožívají se 12-15 let, v lidské péči až 20 let.

Alena Houšková
Zoologická zahrada Děčín – Pastýřská stěna, příspěvková organizace