Rubriky
Kultura Sport Turisti Zprávy

Igor Bayer: Modernizace našeho aquaparku je nezbytná

Igor Bayer je nejenom ředitel aquaparku, ale také organizátor hudebního festivalu Labefest.

Jak probíhá příprava na letošní LABEFEST?
Přípravy jsou tradičně v plném proudu. Nyní už běží druhá vlna předprodeje a zájem je slušný, sledujeme nákupy vstupenek – a kromě nákupu z Děčína a okolí k nám míří lidé z velkých dálek – České Budějovice, Český Krumlov, Praha, Bratislava, Chomutov… Není divu, line up festivalu je opět našláplý a cena je díky městu opět bezkonkurenčně nízká.

Na co se mohou letos návštěvníci těšit?
Určitě můžu vypíchnout největšího headlinera: popovou kapelu Mirai, která obsadila na Českém slavíku 2. místo a ve své sbírce má i Cenu Anděl. Dále se můžeme těšit na kapely Wohnout, Buty, Vypsaná fixa, Žlutej pes, Paulie Garand a další, je z čeho vybírat. Stejně jako v předešlých letech dáme šanci i mladým kapelám/interpretům v soutěži Labefest talent. A samozřejmě oblíbený páteční ohňostroj s hudebním doprovodem v krásné scenérii, který ke slavnostem patří.

Jak se vlastně zrodil Labefest?
Chtěl jsem oživit a rozveselit do té doby prázdné nábřeží. Myšlenku Labefestu jsem měl pár let v hlavě, plán byl a po dohodě s městem jsem poprvé hudební festival Labe uspořádal v roce 2007. Festival prošel za ta léta velkým vývojem, urazili jsme velký kus cesty. Máme know-how, vozíme do Děčína prvoligové interprety i techniku. Za poslední léta jsme Labefestu vybudovali jméno v rámci celé ČR jak mezi interprety, tak u návštěvníků. Je za tím spousta práce a energie. Máme jeden z nejkrásnějších festivalových areálů v republice. Od prvního ročníku mimo jiné navrhuji posílení elektrických rozvaděčů na nábřeží, aktuálně řeší magistrát města projekt a podařilo se mi pro město domluvit investory, aby nebyla celá zátěž na městě. Bude-li vybudovaná infrastruktura, nábřeží ožije daleko více, to si zaslouží více zón ve městě. Nábřeží je přirozené srdce města, propojuje se zde příroda, kultura a sport, je zde neuvěřitelná energie vody, vše dohromady.

Organizujete i Adrenalin Challenge, co nás letos čeká?
Ano, další má srdcovka. Adrenalin Challenge má letos 25 let a s Labefestem se krásně doplňují. Každý festival hledá, čím zaujmout v rámci doprovodného programu, a u nás nad hlavami návštěvníků létají lidi na Extreme traversu do věže děčínského zámku, skáčou z mostu, prohání se po Labi na vodním skútru apod. Do adrenalinové výzvy se už zapojilo mnoho muzikantů: Kuba Ryba z Rybiček 48, Vojta Kotek, zpěvák Pekař a další. Děčín se zviditelní v rámci celé ČR například v TV Prima, ČT a na sociálních sítích. Letos se Adrenalin Challenge i Adrenalin Challenge Kids odehrají v sobotu. Dětská výzva bude celá na Mariánské louce a obecně zde chceme připravit více příjemné zábavy, nechte se překvapit! Na akci se sjíždějí účastníci z celé České republiky i zahraničí, užívají si jedinečnou atmosféru a posunutí svých limitů, zveme do Děčína celé rodiny. Je skvělé bavit se s lidmi, kteří jsou v Děčíně třeba poprvé, jsou z našeho města nadšení. Stejnou optikou bychom jej měli vidět i my a hlavně tvořit, zapojit se může každý, je tady spousta skvělých lidí, město budeme mít takové, jaké si ho uděláme.

Organizujete také legendární Labský streetballový pohár. Jak bude vypadat v letošním roce?
Turnaj je v této oblasti moje největší srdeční záležitost, můj první veřejný počin v Děčíně, to se psal rok 1996. Letošní ročník bude 28. a míříme ke 30., neskutečné, už se na turnaj moc těším. Turnaj je nejstarším pravidelně konaným v ČR a je dnes součástí Českého streetballového poháru s finálovým turnajem v Praze, kam se probojují i nejlepší týmy z Děčína. Už vloni se v Praze týmy ptaly, kdy bude Děčín. To potěší a stále mám chuť turnaj vylepšovat, baví mě hráči i diváci a je potřeba jim nabídnout pořádnou nálož zábavy a zážitků. Osobně se asi nejvíc těším na Slam Dunk Contest, budu rád, když se mi podaří sledovat turnaj spolu s partnery z tribuny. Do Děčína a okolí jsme nainstalovali už 10 streetballových košů pro veřejnost a vypadá to, že bychom letos mohli nainstalovat nějaký další, starám se i o to, aby bylo kde hrát a nemusí to být nutně na výkon… Streetball mania je v Děčíně doma a rozšířila se do celé ČR, máme za sebou přes 150 uspořádaných turnajů včetně mezinárodního turnaje na Václavském náměstí, který jsme pořádali 18 let (do covidu). Spolu s Adrenalin Challenge jsme v Děčíně založili novodobé sportovní tradice. Dnes má Děčín organizátory spousty různých akcí, to je skvělé a ve městě to pulsuje více než v devadesátkách. Turnaj je součástí městských slavností od jejich prvního ročníku v roce 2005.

V aquaparku chystáte letos stavební úpravy. O co konkrétně se jedná?
Jedná se o modernizaci společných šaten v plavecké hale a mám velikou radost, že na ni našlo město finanční prostředky. Sprchy a toalety jsme realizovali už před pár lety a letos na to navážeme další ucelenou zónou. Dlažby i šatní skříňky jsou už „unavené“ a mají tzv. „po sezóně“. Aquapark byl uveden do provozu v roce 2001 a přes veškerou údržbu areál stárne. Při návštěvnosti až přes 280 tisíc lidí za rok dochází logicky k opotřebování, investice jsou nezbytné.

Jak moc úpravy omezí provoz?
Naší snahou je omezit provoz plavecké haly jen na nezbytně nutnou dobu. Přestavba začne 22.5. a 14 dní bude plavecká hala uzavřena, budou probíhat bourací práce. Poté bude plavecká hala otevřena s tím, že zóna wellness bude po celou dobu rekonstrukce 100 dní uzavřena. Průchod do plavecké haly bude přes hlavní recepci směrem do wellness, kde budou provizorní šatny a odtud se návštěvníci dostanou přes sprchy k bazénům a tobogánům. Venkovní areál bude po celou dobu otevřený.

Mluví se o modernizaci aquaparku. Co vše je v plánu? Jaká je vize?
Vize je jasná, komplexní, dlouhodobá, velkorysá a za mne reálná, Děčín si zaslouží realizaci. Modernizace a investice do Aquaparku Děčín je nutností. Jsem nadšený z lidí, kteří chtějí sportovat a dbají na sebe bez rozdílu věku. Bohužel však nejsme schopni v plavecké hale kapacitně uspokojit souběžně zájem sportovních oddílů i veřejnosti. Kapacitní problém se týká i zóny wellness. Od roku 2018 máme hotovou studii koncepce rozvoje Aquaparku Děčín, ale město doposud nenašlo finanční prostředky na realizaci celku ani žádné z etap. Jednou nich je zkráceně modernizace venkovního 50m bazénu s parametry 50×25 m, který se na zimu zastřeší pneuhalou, vybudují se šatny a zázemí pro sportovní oddíly a veřejnosti se tak uvolní 25m bazén v plavecké hale. Realizace je nutností, obyvatelé města musí mít možnost žít zdravě! Dlouhodobě se snažím o smysluplné snížení provozních nákladů aquaparku, ušetří se finanční prostředky, které můžou jít na rozvoj. Jde zejména o snížení energetické náročnosti a využití zdrojů. To jsou věci, které řeším již mnoho let, a vzhledem k současné situaci mě mrzí, že vše trvá tak dlouho a nedošlo ještě k realizaci. Mluvím o využití použité termální vody a fotovoltaice na střechách aquaparku, zimního stadionu a ZŠ Březová. Energetické propojení těchto objektů je reálná krásná vize. Mám motto, kterým se řídím: „Je skvělé být šťastný za našich životů, ale ještě lepší je mít radost z budoucnosti našich dětí,“ žijeme v krásném městě, dělejme ho ještě krásnější a žijme v něm naplno!

Jak to vypadá s vybudováním saunového světa?
Aktuálně se zpracovává projekt na modernizaci této wellness zóny a je to velmi tvořívá a skvělá práce, ta vložená energie stojí za to. Máme dobrý tým, projektant, designérka, konzultant a my jako provozovatelé. O finální vizualizace se rádi podělíme. Je to jedna z etap celkové koncepce rozvoje aquaparku. Vznikne saunový svět a velmi si přeji, aby se záměr realizoval. V současnosti i zde vyloženě „praskáme ve švech“ a plně chápu požadavek žen na další saunovací den, ale není kam uhnout, při saunovací sezóně je návštěvnost vysoká. A jsem za to moc rád a budu ještě radši, když nabídneme službu na vyšší úrovni. Jedním z našich cílů je nabídnout ženám v novém saunovém světě možnost saunování 7 dní v týdnu. Tato investice je investicí do zdraví a věřím, že se povede.

Kdy plánujete odstartovat letní sezonu a co chystáte nového?
Venkovní areál otevřeme v závislosti na počasí v první polovině května a souběžně budeme řešit zmíněnou modernizaci společných šaten v plavecké hale. I zde potřebujeme investice, města okolo nás již své aquaparky zmodernizovala. Kromě uvedeného 50m bazénu máme v plánu vybudovat zábavný spraypark (cákadla, stříkadla…) pro děti i dospělé a přestěhovat současný dětský bazének. Oblíbenou se stala skluzavka, kterou jsme instalovali vloni a potřebujeme další zábavné prvky pro návštěvníky. Fenomén sezónnosti je při rozsáhlosti vnitřního a venkovního areálu úžasný, při letním provozu potřebujeme vysoký počet brigádníků, otevřeno máme 7 dní v týdnu. Aquapark je velmi živý organizmus, vše obhospodařujeme vlastními silami, kromě bazénů a wellness provozujeme AQ hotel, AQ bufík včetně venkovních stánků a venkovní sportoviště. Každopádně se těším na moment dokončení rekonstrukce společných šaten a na další modernizaci aquaparku.

Zdroj: Magistrát města Děčín