Rubriky
Sport Turisti Zprávy

Nástup na ferratu čeká modernizace

Město Děčín plánuje upravit a zmodernizovat nástup na Via ferratu Pastýřská stěna. Místo v centru města patří k těm nejatraktivnějším turistickým cílům, ročně ho navštíví několik desítek tisíc lezců. S tím, jak zázemí nyní vypadá, není vedení města spokojené, proto připravuje revitalizaci tohoto prostoru.

„S pomocí profesionálního designéra by zde měl vzniknout moderní, originální a přívětivý veřejný prostor, který by odpovídal nárokům návštěvníků tohoto regionu, ale i občanů Děčína,“ říká náměstek primátora pro rozvoj Jan Skalický.

Součástí revitalizace má být úprava povrchu zpevněných i zelených ploch, která musí respektovat několik omezení (vjezd záchranářské techniky, obsluhu čerpací stanice, která se nachází na pozemku, aj.).
Dále je třeba vyřešit umístění mobiliáře (samoobslužné úložné boxy, lavičky, stojany, aj). Je třeba také připravit návrh nového informačního systému, který zahrnuje návštěvní a provozní řád, mapu cest a další informace. Obrazovku na skále je třeba lépe zakomponovat do nástupního prostoru, a to včetně ochrany před pádem kamenů.
Na jaře město chystá tradiční revizi všech stezek, turistická sezona na ferratě odstartuje 1. dubna 2023.

Z historie:
2014: Zprovoznění Via ferraty Pastýřská stěna
2019: Odstranění objektu bývalého vstupu do výtahu
2020: Veřejná zakázka Zázemí via ferraty – zpracování návrhu a projektové dokumentace. Soutěž byla zrušena, žádný návrh nebyl vybrán.
2021: Začátek přípravy architektonicko-urbanistické soutěže o návrh řešení revitalizace Labského nábřeží, a to včetně prostoru nástupu na ferratu.
2023: Na poradě projektů projednán návrh na zahájení přípravy a realizace revitalizace veřejného prostoru nástupiště na Via ferratu Pastýřská stěna v návaznosti na připravovanou architektonicko-urbanistickou soutěž o návrh řešení revitalizace Labského nábřeží.

Zdroj: Magistrát města Děčín