Rubriky
Sport Zprávy

Výhra Válečníků po velkém obratu!

Skvělý vánoční dárek si schovali Válečníci pro své fanoušky v posledním utkání roku 2022. Na domácí palubovce totiž udolali po velikém obratu silný Kolín a slaví už čtvrté vítězství v řadě, díky kterému stráví Silvestra na druhé příčce tabulky.

Děčín nastoupil do utkání po dlouhé devatenáctidenní pauze, která mohla, ale také nemusela pomoci. A úvod zápasu spíše odpovídal tomu, že nepomůže. První body střetnutí sice obstaral Josipovič z trestných hodů, ale Slavinskas ihned kontroval trojkou a stejný hráč pak košem odpověděl na trojku Svobody – 5:5. Pak ale začaly děčínské střely míjet cíl, naopak Kolín poměrně snadno skóroval a utekl na 5:12. Tuto ztrátu ovšem bleskově vymazal Matěj Svoboda, který za jedinou minutu nasázel devět bodů a donutil kouče Kolína k oddechovému času – 14:14. Po něm šli hosté opět do mírného vedení, které však v posledních vteřinách první čtvrtky téměř vygumovala trojka Nicholse – 19:20. Druhou čtvrtinu načal bodově exděčínský Šiška, Pomikálek na jeho dva body zareagoval stejnou trefou, ale pak se Válečníkům přestalo dařit střelecky a hosté minutu před koncem první půle po trojce Jelínka vedli již o šestnáct bodů – 26:42. V závěrečných vteřinách však Walton proměnil dva trestné hody, Nichols sice jen jeden, ale svůj další nájezd zakončil košem a srazil manko na stále nepříjemných, ale přece jen přijatelnějších jedenáct bodů – 31:42.

Fanoušci v zaplněném ARMEX Sportcentru čekali s napětím, co přinese druhý poločas, ten však začal domácí ztrátou a snadnými body Petráše – 31:44. Jenže Válečníci už poněkolikáté v této sezóně ukázali, že druhé poločasy je baví a za hlasité podpory svých příznivců začali ukrajovat z náskoku soupeře. Pomikálek s Nicholsem šestkami snížili na 35:44, poté Macháč a Svoboda dvoubodovými střelami ještě více rozpumpovali diváky – 39:44. Následně sice Šiška trefil trojku, ale Pomikálek ihned odpověděl stejnou mincí a Svoboda trestnými hody dostal Děčín na dosah jediné střely – 44:47. Kolín pak na chvilku zastavil nabírání vody do své lodi trojkami Novotného a Číže, avšak Walton znovu přesně torpédoval a jeho sedm bodů znamenalo stav 51:55. Dvě minuty před třetí přestávkou vytáhl Walton z rukávu druhou trojku a bylo to už jen o dva – 55:57. Hosté ještě zásluhou tříbodové akce Křivánka a trojky Dlugoše utekli na 57:63, jenže Válečníci už cítili svoji šanci a před poslední čtvrtkou ztráceli jen čtyři body – 60:64.

Závěrečnou periodu načaly dvě nepřesné střely Jelínka, naopak Svoboda dal trojku, děčínský mladík Jansa pak obral o míč Dlugoše a jeho únik a dva body znamenaly po dlouhé době pro domácí vedení – 65:64. Hala bouřila a skvělý Svoboda ji ještě více rozpumpoval šesti body v řadě, na což kolínská lavička musela zareagovat oddechovým časem – 71:66. Po něm však přišla další ztráta Medvědů a na druhé straně dva body Waltona – 73:66. Pak ovšem zase přišly chvilky Kolínských: Slavinskas dal jednu šestku, Petráš po útočném doskoku druhé minuté dal dva body a následně Slavinskas trefil trojku – 73:72. Jenže Svoboda trestnými hody znovu navýšil vedení svého týmu, Novotný sice snížil na 75:74, ale koncovku ovládli jasně Válečníci. Po krasné asistenci Waltona se prosadil Mach, stejný hráč pak získal míč a naopak skóroval Walton – 79:74. Na závěr pak ukázal Svoboda parádní blok, po time-outu Kolína získal ještě míč a v klidu dodribloval až do závěrečného klaksonu.

Zápas nabídl kvalitní a dramatickou podívanou, ve které hosté byli lepší v prvním poločase, ale ve druhém jakoby jim došel dech. Naopak Děčín se rozjížděl pomalu, ale finiš měl velmi povedený. Hosté vyprodukovali o devět střel více, ovšem domácí měli větší úspěšnost. Ve dvojkách vyhrál Kolín (18/34:20/37), v trojkách to byla plichta (8/24:8/30), v šestkách, přestože více faulů se pískalo pro soupeře, zvítězili Válečníci (19/24:10/15). Domácí celý zápas ztráceli na doskoku, ale nakonec jejich prohra nebyla tak vysoká (35:40), ovšem na body z druhých šancí to bylo horší (6:13). Naopak v asistencích byl lepší Děčín, měl také více zisků (10:4) a nemilosrdně trestal ztráty soupeře z rychlých protiútoků (26:7). V souboji laviček vyhrála ta děčínská poměrem 22:11.

Hlavním hrdinou Děčína byl Matěj Svoboda, který minul pouhé čtyři střely ze 13 pokusů a šestky měl 5/6. Celkem tedy nasázel 27 bodů, k čemuž přidal 5 doskoků a 4 asistence. Walton měl pomalejší rozjezd, ale nakonec byl klíčovým střelcem v závěru zápasu. Jeho skóre zní 19 bodů, 8 doskoků a 6 asistencí. Dvojciferným střelcem byl ještě na poslední chvíli se uzdravivší Nichols s 11 body. Dobrý part odehrál Jansa, k čemuž přidal 5 bodů. Kapitán Pomikálek pomohl 7 body, své si odvedli i ostatní, a to především v obraně. Jediným vyfaulovaným mužem zápasu byl Josipovič.
Kolín bodově táhl Slavinskas (19), Číž dal 14 bodů, Petráš 13 a Šiška 10, ke kterým přihodil 8 asistencí, ale také pět ztrát. Do střetnutí vůbec nezasáhl Michal Mareš.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Zápas jsme začali tak, jak jsme očekávali po naší devatenáctidenní pauze, která nás na Vánoce potkala. Na naše poměry opět velmi špatná střelecká produktivita, a to hlavně v prvním poločase. Ale obrovskou bojovností ve druhé půlce, a tím, že hráči chtěli vyhrát, jsme zápas zvládli. V utkání jsme vedli jen asi devět minut, takže z toho pohledu to nevypadá moc zaslouženě, ale za to, jak jsme se ve druhé půlce rvali, máme dobrou a velmi cennou výhru. Nichols se vrátil z Ameriky nemocný a dnes se teprve zvedl z postele. Za to mu patří veliký dík, že vůbec nastoupil. Máme v této sezóně bojovné srdce, díky čemuž jsme byli schopni dnes velmi dobře hrající Kolín porazit.”

Adam Konvalinka, trenér BC GEOSAN Kolín: „Skvěle jsme začali, přesně jsme se drželi plánu, který chceme předvádět, a dobře jsme se připravili na agresivní obranu domácích. Z toho jsme dávali hodně jednoduchých košů. Pak ale jsme z toho vypadli, a to po dvaceti osmi, třiceti minutách, kdy jsme pustili Děčín do jeho jednoduché a rychlé hry. Bohužel, jakmile se Děčín dostane do rytmu a hraje rychle a jednoduše, těžko se zastavuje. Hodně domácím pomohl Matěj Svoboda, který ve druhém poločase trefoval skoro vše, na co sáhl. Vyhráli jsme sice na doskoku, ale žádnou výhodu jsme z toho neměli. Dalším klíčem bylo našich sedmnáct ztrát. S tím žádný vyrovnaný zápas nevyhrajeme. Gratuluji Děčínu za výkon ve druhém poločase, my si můžeme drbat hlavy, že jsme prohospodařili tak nadějné vedení.“

Hráči po utkání 
Teodor Dlugoš, rozehrávač BC GEOSAN Kolín: „Dnes nám bohužel nevyšlo to, pro co jsme sem přijeli, tedy pro vítězství. V prvním poločase jsme předváděli to, co jsme chtěli, bohužel ve druhém poločase soupeř trefil nějaké trojky a nám navíc asi došly síly. Prostě to dnes nevyšlo. Zlomilo se to asi ve třetí čtvrtině, ale koncovka byla ještě otevřená.”

Tomáš Jansa, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Nezačali jsme ideálně a dovolili Kolínu bodovou šňůru. Možná nám chyběla trochu koncentrace, možná jsme se nevyrovnali s bojovností soupeře, který měl občas váhovou i výškovou převahu. Ale naštěstí nás to nezlomilo, do druhého poločasu jsme vstoupili jako jiný tým, bojovali jsme, jezdili a jsem moc rád, že jsme výhru urvali. Se svým vstupem do zápasu jsem nebyl moc spokojen, udělal jsem dvě hloupé chyby, ale ve druhé půli už to bylo lepší a řekl bych, že jsem týmu dodal nějakou energii. Ale důležitější je, že jsme to týmově ubojovali a dovedli zápas do vítězství. V prvním poločase nám možná trochu chyběl doskok, ale ve druhém poločase jsme to vykompenzovali bojovností a míče, které byly padesát na padesát, končily v náš prospěch. To trochu soupeře deptalo. Veliké díky patří našim fanouškům, kteří nás podporovali. Bylo to něco neskutečného. Prostě super výhra na konec roku.”

Základní sestavy 
Děčín: Walton, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Josipovič
Kolín: Číž, Šiška, Novotný, Slavinskas, Petráš

BK ARMEX Děčín – BC GEOSAN Kolín 79:74
Body Děčína: Svoboda 27 (4x 3), Walton 19 (2x 3, 8 doskoků, 6 asistencí), Nichols 11 (1x 3), Pomikálek 7 (1), Jansa 5, Josipovič 4, Macháč 2, Mach 2, Žikla 2, Kroutil 0.
Body Kolína: Slavinskas 19 (2x 3, 8 doskoků), Číž 14 (2x 3), Petráš 13 (6 získaných faulů), Šiška 10 (1x 3, 8 asistencí), Novotný 7 (1x 3, 7 doskoků), Dlugoš 5 (1x 3), Křivánek 3, Jelínek 3 (1).
Střelba za 2 body 18/34:20/37, za 3 body 8/24:8/30, TH 19/24:10/15. Doskoky 35:40 (útočné 7:14), asistence 21:19, ztráty 15:17, fauly 23:18.

Čtvrtiny: 19:20, 12:22, 29:22, 19:10

Rozhodčí: Baloun Jan, Vošahlík Marek, Linhart Tomáš

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

Diváci: 1 100

Zdroj: BK Děčín