Rubriky
Sport Zprávy

Cenné vítězství nad Olomouckem

Křídelník Matěj Svoboda a rozehrávač AJ Walton se v posledním domácím utkání základní části Kooperativa NBL zapřáhli do válečnické káry a s pomocí svých spolubojovníků ji dotáhli do vytouženého cíle, kterým bylo velmi cenné vítězství nad Olomouckem. Postavení obou celků v tabulce sice mohlo napovídat, že Válečníci jsou jasným favoritem, ale děčínská sestava kromě zraněných Tomáše Pomikálka a Petra Macháče přišla ještě o nemocného Ty Nicholse, naopak hosté dorazili kompletní a s vědomím, že mohou hrát bezstarostně, protože nemají co ztratit.

A tohle vše se pak odrazilo v úvodu, který se Děčínu vůbec nepovedl. Po trefách Williamse a Vučičeviče totiž rychle prohrával 0:6, a až koš Waltona po minutě a půl posadil děčínské fanoušky zpět do sedaček. Jenže hosté cítili šanci a Vučičevič trojkou zvedl náskok na 2:9. Navíc domácí hráli jakoby zabržděně, takže v polovině této desetiminutovky prohrávali již dvojciferným rozdílem 6:17. V závěru se Válečníkům za hlasitého doprovodu svého trenéra povedlo manko přece jen snížit, na čemž měli podíl Svoboda, Jansa a Walton – 14:21. Navíc po trojce Svobody to bylo už sympatických 17:21, ovšem Olomoucko kontrovalo trojkou Feštra, a když v posledních vteřinách přidal trojku i Vučičevič, bylo to 20:27. V úvodu druhé čtvrtky se Hanákům povedlo po koších Fridaye a Williamse odskočit znovu na dvojciferné vedení (20:31), avšak následně se konečně děčínský válec rozjel naplno. Domácí výrazně přidali v obraně, začali obranu soupeře trhat rychlými brejky, takže po pěti odehraných minutách to bylo 31:33. Pak se Svobodovi s Josipovičem povedlo dokonce překlopit vedení na stranu Děčína, na což ještě hostující Welsch odpověděl vyrovnávacím košem na 35:35. Pak ale V8lečníci spustili kanonádu, naopak soupeř nedával nic a minutu před poločas tak svítilo na tabuli skóre 44:35! Pak sice Halada snížil, ale poslední slovo první půle měl skvěle hrající Svoboda, jenž trojkou upravil na 47:37.

Druhý poločas odšpuntoval opět Svoboda další trojkou, po něm zvýšil Mach na 52:37. Následovala střelecky nepřesná pasáž, po níž naopak oba týmy začaly skórovat v rychlém sledu. Více se v této čtvrtině ale dařilo Olomoucku, jež snížilo v poslední minutě díky trojce Halady a smeči Kněževiče na 67:64. Závěrečnou periodu zahájil rychlou trefou Walton, hosté odpověděli košem Williamse, ale nezadržitelný Svoboda košem a trojkou vrátil Válečníkům větší vedení – 74:66. Po dvou bodech exděčínského Feštra se připomněl Walton košem a trojkou, následovala trojka Svobody a další trojka Waltona. Tato smršť zvedla děčínský náskok na 85:68 po odehraných čtyřech minutách. Další minuty byly bodově chudé a spíše se faulovalo. Hosté pak stlačili rozdíl pod dvojcifernou hranici na 86:77, ale vzápětí přišla další trojka Waltona, a na koš Heinzla odpověděl stejnou mincí Josipovič – 91:79. To zbývala do konce už jen minuta a půl, Olomoucko se sice snažilo, ale Válečníci si drželi bezpečné vedení – 94:82. Tečku za zápasem pak udělal koš Williamse, který upravil na 94:84.

Důležité vítězství se zrodilo po zajímavém průběhu, když tři čtvrtiny skončily zcela identickým výsledkem 27:20 – dvakrát takto vyhrálo Olomoucko, jednou Děčín. Ten pak ovládl druhou čtvrtku 27:10, a to byl rozdíl v konečném skóre. Střelecky byl duel vyrovnaný – ve dvojkách byli o trochu lepší hosté (25/45:26/43), v trojkách vyhráli domácí (10/26:7/25), v šestkách byla úspěšnost obou celků takřka stejná, ale Válečníci jich házeli více. Na doskoku to bylo rovněž vyrovnané (38:37), na body z druhých šancí ale zvítězil Děčín – 12:5. V asistencích zvítězili Válečníci 23:15, kteří dali také více bodů z brejků (25:12), měli více zisků (8:5) a méně ztrát (10:14). V souboji laviček se radovala ta olomoucká (11:28), jenže na výhru to nestačilo.

Tu pro Děčín zařídila dvojice Matěj Svoboda a Anthony Lamont Walton. Prvně jmenovaný nasázel neuvěřitelných 40 bodů (dvojky 8/12, trojky 6/9, TH 6/10), čímž si zařídil své kariérní maximum a dostal se do čela tabulky, která sleduje nejlepší výkony sezóny. AJ Walton si pak zapsal velmi ceněný triple-double, když nasázel 22 bodů, k tomu přihodil 10 doskoků a 12 asistencí. Dvojciferným střelcem byl ještě Igor Josipovič (12), svým dílem pomohli i Kroutil a Jansa, oba dali shodně po 7 bodech.

Nejlepším v dresu Olomoucka byl Williams s 18 body a 4 asistencemi, Vučičevič a Feštr zapsali po 11 bodech, Friday dal 10 bodů. Hosté těžili ze širší rotace, střelecky se prosadilo více jeho hráčů, ale na vítězství to nestačilo.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „My jsme byli dnes hodně oslabení, celý týden jsme skoro netrénovali. V hodně okleštěné sestavě jsem moc nevěděl, co od toho zápasu čekat. Ve chvíli, kdy jsme začali běhat, pochopili jsme, že při basketu je to potřeba a zvládli jsme to. Spadly nám tam nějaké trojky, zvládli jsme to utrhnout a vyhrát. Je třeba dát kredit Olomoucku, které začalo velmi dobře, a já musel dneska tým hodně probouzet. Proto ten vyřvaný hlas.“

Tihomir Bujan, trenér BK REDSTONE Olomoucko: „V první řadě gratuluji domácím k výhře, byli lepší. My jsme dobře začali, získali jsme si náskok a vedli, ale pak jsme se přestali soustředit. Děčín se vrátil do zápasu a šel přes nás. Ve třetí čtvrtině jsme se dostali zpět, ale nedali jsme nějaké šoupáky a dobré střely. Matěj Svoboda podal skvělý výkon, a proto jsme dnes prohráli. Hodně zápasů jsme prohráli těsně a neumíme pořádně dotáhnout výhru. Hrajeme třeba dobré minuty, ale pak prohrajeme.“

Hráči po utkání 
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Katastrofální začátek, pomalý rozjezd, ale naštěstí jsme se zvládli vzpamatovat. Měli jsme výbornou druhou čtvrtinu, tam jsme si řekli, že to půjde. Byli jsme asi trochu rozhození kvůli několika chybějícím hráčům, ale nakonec jsme to zvládli. Jsem hrozně moc rád za výhru.“
Filip Halada, křídlo BK REDSTONE Olomoucko: „Je mi celkem smutno, protože si myslím, že jsme dnes na Děčín měli, když jim chyběli důležití hráči jako Nichols a Pomikálek. Hrál jsem tady, vím, jaká je tu atmosféra. A geniální výkon Matěje Svobody nás sundal dolů. Velká gratulace Děčínu a klobouk dolů fanouškům Děčínu, atmosféra byla skvělá.“

Základní sestavy 
Děčín: Walton, Kroutil, Svoboda, Žikla, Josipovič
Olomoucko: Feštr, Williams, Vučičevič, Moten, Kněževič

BK ARMEX Děčín – BK REDSTONE Olomoucko 94:84
Body Děčína: Svoboda 40 (6x 3, 7 doskoků), Walton 22 (3x 3, 10 doskoků, 12 asistencí), Josipovič 12, Kroutil 7 (1x 3), Jansa 7, Mach 4, Žikla 2, Bobek 0, Rozsypal 0.
Body Olomoucka: Williams 18 (4 asistence), Vučičevič 11 (3x 3), Feštr 11 (1), Friday 10, Moten 9 (2), Halada 9 (1), Kněževič 7 (10 doskoků), Heinzl 7, Welsch 2.
Střelba za 2 body 25/45:26/43, za 3 body 10/26:7/25, TH 14/22:11/17. Doskoky 38:37 (útočné 10:10), asistence 23:15, ztráty 10:14, fauly 18:22.

Čtvrtiny: 20:27, 27:10, 20:27, 27:20

Rozhodčí: Hruša Petr, Pokorný Štěpán, Kovačovič Matej

Komisař: Hlaváček Pavel

Diváci: 1 040

Zdroj: BK Děčín