Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci dnes hostí Geosan Kolín

Kolínský tým po loňské velmi slušné sezóně ještě posílil a svým našlapaným kádrem patří k favoritům na medailové boje. Dvě zvučná příchozí jména jsou Džiugas Slavinskas a ex-děčínský Ondřej Šiška. Naopak rychlou byla anabáze s dalším bývalým hráčem Děčína Lambem Autreym, který po odchodu z Ústí přes Kypr dorazil do Kolína, aby se po čtyřech odehraných duelech rozhodl odejít a nakonec pak zamířil do Hradce Králové. Kolín přivedl na lavičku trenéra Adama Konvalinku, pro něhož jde o premiérové působení v roli head coache od začátku ročníku v NBL.

První duel vyzněl nejtěsněji lépe pro domácí Medvědy, kteří v kvalitním dramatickém zápasu v polovině října vyhráli 74:73 a stali se tak v letošním ročníku Kooperativa NBL prvním přemožitelem Válečníků, když se v dresu Kolína nejvíce dařilo kvartetu Číž (16), Novotný (15), Petráš (14), Šiška (13), naopak za Děčín se prosazovali především Nichols (16), Pomikálek (13) a Walton (12).

Čtvrteční duel bude šlágrem 15.kola, které se kromě předehraného Brno – USK uskuteční v „mezisvátkovém“ atraktivním období. Souběžně se soubojem třetího Děčína se čtvrtým Kolínem hostí Nymburk Pardubice (od 17 hodin). Už ve středu se hrají další tři špíly (Ústí-Slavia, Opava-Hradec, Olomoucko-Ostrava). Kolín má aktuální bilanci osmi výher a pěti proher, z nichž dvě si připsal naposled v Opavě jasným rozdílem 102:80, aby ve středu 21.12. padl doma s ústeckou Slunetou 77:89. Naopak v začátku prosince se Medvědům podařilo ukončit těžko uvěřitelnou domácí ligovou neporazitelnost Nymburku (12 let a 243 utkání v NBL), kde vyhráli 5.12. v dohrávce pátého kola 85:87 – šlo o pondělní dopolední utkání pro školy, které potvrdilo vyrovnanost letošní soutěže.

Bodovými lídry Medvědů jsou statisticky Slavinskas (17,2 bodu/zápas), Číž (16,1), Šiška (12) a Petráš (10,5), ale největší síla oponenta tkví ve vyrovnanosti kádru, kde na perimetru běhají ještě ostrostřelci Mareš s Novotným doplňovaní rtuťovitým Dlugošem. Pod košem pak skvěle alternuje další bývalý Válečník Jelínek, v poslední době absentující Lošonský a vše ještě kromě kolínských mladíků doplňuje ještě univerzál Křivánek. Kádr tedy zkušenostmi patří rozhodně na špičku NBL a tomu odpovídá i postavení v tabulce a ambice.

Tomáš Grepl, trenér Děčína: „Kolín před letošní sezonou svůj tým hodně posílil na různých pozicích, a zároveň dokázal udržet loňské opory, takže nás čeká silný a zkušený soupeř. Kolín poslední dvě ligová kola prohrál, a určitě si bude chtít v Děčíně spravit chuť. Našim cílem bude jít do vzájemného zápasu komplet a v co nejlepší formě ve specifickém povánončím termínu, a bojovat o domácí výhru od samotného začátku až do konce.“

Petr Macháč, děčínský pivot: „Ve čtvrtek nás na domácí palubovce čeká Kolín, který má sice dvě porážky v řadě, ale to především znamená, že o to víc bude chtít urvat výhru. My jim to ale rozhodně nechceme dovolit. Věřím, že pokud si pohlídáme obranný doskok, pokryjeme střelce, a dostaneme v obraně pod tlak dvojici Šiška a Číž, budeme schopni dát našim skvělým fanouškům opožděný dárek v podobě výhry.“

Vzájemný zápas v zákl. části KNBL:
Geosan Kolín – BK ARMEX Děčín 74:73
Číž 16, Novotný 15, Petráš 14, Šiška 13 – Nichols 16, Pomikálek 13, Walton 12, Kroutil 9

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

Zdroj: BK Děčín