Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vyhráli už pátý ze šesti zápasů v nové sezóně

Válečníci vyhráli už pátý ze šesti zápasů v nové sezóně Kooperativa NBL, když tentokrát zdemolovali Královské sokoly, kteří oslabeni o zraněné Škrance a Vlahoviče neměli šanci zastavit rozjetý Děčín. Ten se tak v neúplné tabulce stále hřeje na první příčce.

Děčínští hráči vlétli do zápasu jako uragán a jasně ukázali domácím, že si přijeli pro vítězství. Josipovič vyhrál úvodní rozskok a kapitán Pomikálek hned první útok zakončil trojkou. Vzápětí Svoboda získal míč a Pomikálek si zasmečoval – 0:5. Poté sice snížil domácí pivot Šturanovič, ale Walton odpověděl košem s faulem, pak stejnou akci ukázal i Nichols a Hradečtí si po dvou minutách vzali raději oddechový čas – 2:11. Jenže ten příliš nepomohl a Svoboda s Waltonem zvýšili na 2:15, poté na 4:19 a trojka Kroutila v polovině první desetiminutovky zvyšovala na 7:22! Nejvyšší vedení v této čtvrtině zaznamenali Válečníci po koši Žikly, kdy se rozdíl vyšplhal na 17 bodů – 9:26. Domácí pak přece v útoku trochu zabrali a minutu před první přestávkou snižoval Svojanovský tříbodovou akcí na 20:30. Poslední slovo si vzal ale Kroutil a jeho trojka upravila na 20:33. Ve druhé čtvrtce se Sokoli opět střelecky trápili, když neproměnili první čtyři střely z pole a nedali ani jednu ze čtyř šestek. Naopak hosté slavili po koši s faulem Nicholse a trojce Pomikálka – 22:39. Pak se Hradeckým ale začalo dařit a brzy stáhli manko na 10 bodů – 29:39. Trenér Grepl tak raději sáhl k oddechovému času, což Děčín uklidnilo a jeho náskok zase začal narůstat. Po dalším koši s faulem Nicholse to bylo 30:45, poté dal Josipovič čtyři body v řadě a Kroutil přihodil trojku – 33:52. V závěru poločasu se skóre měnilo už jen pomalu, posledním střelcem byl Pomikálek, který dostal náskok Válečníků na 20 bodů – 38:58.

Druhý poločas zahájily dva body domácího Mandaliniče, na něž hráči Děčína odpověděli další útočnou smrští, kterou navíc vyšperkovali dobrou obranou. Vše začaly koše Nicholse a Waltona, přidali se Pomikálek s Machem a šnůra 0:10 znamenala stav 40:68. Domácí se střelecky prosadili až po dlouhých čtyřech minutách, kdy Kábrt dal jeden trestný hod. Následovalo mírné Hradecké vzedmutí na 49:70, jež ale Válečníci rázně uťali kromě jiného trojkami Waltona a Svobody, takže před poslední periodou byl stav 50:80. To už bylo jasné, že Válečníky by o výhru připravil jen basketbalový zázrak. Domácí sice dál bojovali a snažili se s výsledkem něco udělat, ale Válečníci, kteří po necelých třech minutách přišli o Filipa Kroutila, jenž se podle rozhodčích dopustil v rychlém sledu dvou nesportovních chyb, vždy našli odpověď na jejich úspěchy a rozdíl ve skóre se takřka neměnil. V polovině této části to bylo po čtyřech bodech Macha 62:89, tři minuty před koncem po koši Waltona 68:94. Ještě minutu před klaksonem vedl Děčín po dalším koši Macha 71:96, ale Sokoli pak dvěma body Šturanoviče a trojkou Peterky upravili na konečných 76:96.

Děčín potvrzuje momentální velmi dobrou formu a vyhrál zcela zaslouženě, když ani jednou v průběhu duelu neprohrával. Oba týmy vyprodukovaly shodně 63 střel, ovšem Válečníci byli přesnější jak v dvojkách (26/43), tak trojkách (8/20). Největší rozdíl byl ale v trestných hodech, kde domácí pohořeli a proměnili jen 9 z 23 pokusů! Naopak hosté dali 20 šestek z 29 možných. Děčín vyhrál také na doskoku (na body z druhých šancí to bylo 10:16), měl méně ztrát a domácí obral o 12 míčů, z čehož rezultovalo jeho vítězství v brejcích 8:17. V asistencích se zrodila remíza 17:17, souboj laviček vyhrála o kousek ta děčínská – 27:30.

Válečníky táhl za jednoznačným vítězstvím rozehrávač AJ Walton, který dal 18 bodů, k tomu přidal 5 doskoků i asistencí a tři zisky. Za ním byl Ty Nichols s 15 body, následovali dva čtrnáctibodoví střelci Pomikálek a Kroutil, Svoboda přihodil 12 bodů, 6 doskoků a tři zisky, dvouciferným střelcem byl ještě Martin Mach s 11 body. Na výhře se ale podíleli všichni, protože trenér Grepl měl možnost rozdělit minutáž spravedlivě, takže každý si odehrál alespoň 14 minut.

Domácí měli lídra v pivotu Šturanovičovi, který zapsal 25 bodů (dvojky 11/19) a 12 doskoků. Byl však osamocen, protože další dva dvojciferní střelci, Peterka a Kábrt, se na hranici 11 bodů prostříleli až v poslední čtvrtce za rozhodnutého stavu.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Zápas se hodnotí velmi pozitivně, protože jsme dokázali vyhrát. V Hradci je přitom vždy horká půda a vítězství se nevozí snadno. Výhry si velmi vážíme a doufáme, že budeme v nastavených výkonech pokračovat dál. Dnešní zápas rozhodlo to, že jsme měli šest dvojciferných střelců. A to když se povede nám, nepříliš útočně laděnému celku, jsme velmi nebezpeční. Pomohli jsme si také rychlými protiútoky, dobře jsme odehráli obranný part v prvních třech čtvrtinách a odvážíme si cenné vítězství.“

Lubomír Peterka, trenér Královských sokolů: „Moc dobře se mi to nehodnotí, protože jsme stejně jako proti Ústí dovolili Děčínu v prvním poločase nastřílet padesát osm bodů. Připravovali jsme se na obranu, každý hráč věděl, co má dělat, ale pak přišly hrubé individuální chyby v obraně i útoku a jednoduché vedení Děčína, který si celý zápas odkontroloval. Náš první poločas byl opravdu tragický, kdy nejsme schopni ubránit ani jednoduché věci. Kazíme také v útoku a dostáváme hodně laciných bodů z rychlých brejků. Nedoskočíme míče, nebojujeme, a to přesto, že jsme si řekli před zápasem, že musíme po Děčínu šlapat a cedit naši krev.“

Hráči po utkání 
Martin Mach, pivot BK ARMEX Děčín: „Vyhráli jsme o dvacet bodů, takže se bude hodnotit pozitivně. V prvním poločase jsme ubránili Mandaliniče na dvou bodech, což byl hlavní důvod toho, že jsme v prvním poločase utekli domácím o tolik bodů. Ve druhém poločase se nám podařilo se koncentrovat na to, aby se domácí nedotáhli a pak už jsme kontrolovali průběh. Dnes rozhodly naše rychlé protiútoky a to, že jsme byli podle mého koncentrovanější a připravenější na zápas.“

Filip Kábrt, křídlo Královských sokolů: „Před zápasem jsme si řekli, že musíme nastoupit zcela odhodláni, nikoliv jako proti Ústí. Ale už po čtyřech minutách jsme prohrávali 2:15, takže jsme opět nezačali dobrým způsobem, a to se vlastně táhlo s námi celý zápas. Až v závěru jsme byli schopni něco trochu stáhnout na konečných minus dvacet bodů. Určitě máme co zlepšovat, a to především v obraně. To je náš největší problém. Chyběli nám hodně zranění Škranc i Vlahovič, především pak David Škranc, kterému se v posledních zápasech daří, dobře brání a je důležitým hráčem v útoku. Jeho body nám určitě chyběly.“

Základní sestavy
Hradec Králové: Goga, Mandalinič, Kábrt, Vondra, Šturanovič
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Josipovič

Královští sokoli – BK ARMEX Děčín 76:96
Body Sokolů: Šturanovič 25 (12 doskoků, 9 získaných faulů), Kábrt 11 (1x 3), Peterka 11 (1), Svojanovský 8 (1), Dvořák 8 (2), Mandalinič 7 (1x 3, 6 ztrát), Goga 5 (1x 3, 5 asistencí), Vondra 1, Bubeníček 0, Vlček 0, Kalný 0.
Body Děčína: Walton 18 (1x 3, 5 doskoků, 5 asistencí, 3 zisky), Nicholsk 15 (5 získaných faulů), Pomikálek 14 (2x 3), Kroutil 14 (3x 3), Svoboda 12 (2x 3, 6 doskoků, 3 zisky), Mach 11 (6 doskoků, 5 získaných faulů), Josipovič 7, Macháč 3, Žikla 2, Bobek 0.
Střelba za 2 body 23/42:26/43, za 3 body 7/21:8/20, TH 9/23:20/29. Doskoky 31:37 (útočné 11:12), asistence 17:17, ztráty 18:14, fauly 25:21.

Čtvrtiny: 20:33, 18:25, 12:22, 26:16

Rozhodčí: Kučírek Martin, Vošahlík Marek, Kubiš Michal

Komisař: Hlaváček Pavel

Diváci: 274

Zdroj: BK Děčín