Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci v parádní bouřlivé atmosféře porazili domácí Slunetu

Válečníkům se povedl vstup do nové sezóny Kooperativa NBL na jedničku. V úvodním střetnutí ročníku 2022/23 totiž ve zcela vyprodané ústecké hale a v parádní bouřlivé atmosféře porazili domácí Slunetu, což se jim na její palubovce naposledy povedlo v lednu roku 2021.

Zápas otevřel dvěma body domácí pivot Johnson, na druhé straně Nichols vyrovnal a stejný hráč pak trojkou odpověděl na koš Svejcara – 4:5. Poté si dal první soutěžní body v dresu Děčína také pivot Josipovič a následně Pomikálek zvýšil na 4:9. Pak se oba týmy střelecky trápily a cíl našly jen dvě střely ústeckého kapitána Pecky – 8:9. Téměř čtyřminutový bodový půst děčínského týmu ale ukončil razantně Martin Mach, jenž během půlminutky trefil dvě trojky a donutil domácího kouče Šotnara k oddechovému času. Ten trochu pomohl a Sluneta se přitáhl do konce první čtvrtky na 13:17. Druhou desetiminutovku zahájil košem s faulem Kroutil, stejný hráč o chvilku později trefil i trojku a Válečníci vedli 15:23. Jenže poté Ústí zabralo, Svejcar chytil střeleckou slinu, hosté navíc začali chybovat a během tří minut vedla Sluneta 30:23. Proti dalšímu zvyšování manka byl sice Nichols, který konečně protrhl střelecké trápení svého týmu, přesto se domácím povedlo navýšit svůj náskok na 38:29, a to nevěstilo nic dobrého. Naštěstí na konci poločasu nechali Válečníci zapomenout na nepovedené předchozí minuty a díky trefám Nicholse, Pomikálka a Josipoviče se přitáhli na 38:37, což bylo pro další vývoj velmi důležité. Poslední slovo měl Svejcar, který upravil na 40:37, ale Děčín byl zpět.

A to se potvrdilo hned v úvodu druhé půle, kdy Macháč košem a Svoboda trojkou překlopili vedení zpět na stranu svého týmu – 40:42. Svejcar pak ještě vyrovnal na 42:42, ale vzápětí zaznamenal Pomikálek koš s faulem, Walton přidal pět bodů a Pomikálek další dva, čímž Děčín poprvé v duelu vedl dvojciferným rozdílem – 42:52. Sluneta opět sáhla k oddechovému času, ovšem Válečníci díky Žiklovi a Josipovičovi navýšili své vedení na 44:55. Bohužel, v závěru této čtvrtky přišel další děčínský útlum a Ústí snížilo na 52:55.

V poslední periodě se domácím díky trojce Haneye a koši Nábělka dokonce podařilo jít do vedení 57:55, jenže správnou odpověď si přichystal Pomikálek, který trefil trojku, a následně Svoboda košem odpověděl na smeč Svejcara – 59:60. Domácí to pak často zkoušeli za tři body, ale netrefovali se, naopak dvojkové střely Svobody a Waltona svůj cíl našly – 59:64. Necelé čtyři minuty před koncem Pomikálek svojí druhou trojkou rozjásal děčínské fanoušky, kteří mu tleskali i o chvíli později, kdy dvěma body znovu posunul náskok Válečníků na dvojciferný – 61:71. Domácí opět vsadili na trojky, jenže se jim nedařilo, a tak Děčínu ani tolik nevadilo, že ani on své šance neproměňoval. V posledních vteřinách pak Svejcar tříbodovou akcí snížil na 64:71, ovšem vzápětí fauloval a Nichols z čáry trestných hodů pečetil na 64:73.

Severočeské derby bylo jako na houpačce a oba týmy se několikrát vystřídaly ve vedení. Větší kvalita ale byla na děčínské straně, když Válečníci měli lepší procento trojek, výrazně lepší úspěšnost v trestných hodech (Ústí mělo šestky 4/14!), také svého soupeře přeskákali (44:47), měli více asistencí (13:18) a méně ztrát.

Děčín táhl do přístavu jménem Vítězství jako správný kapitán Tomáš Pomikálek, který si hned na úvod sezóny zapsal double-double za 16 bodů a 15 doskoků! K tomu pak přidal 3 zisky a 6 získaných faulů, čímž odčinil pět ztrát. Nichols přidal 14 bodů a 9 doskoků, Svoboda pomohl 11 body a 8 doskoky, oba také zapisovali asistence – Nichols 4, Svoboda 5. Nový rozehrávač Walton nastřílel 9 bodů a měl 6 asistencí. Pivot Josipovič dal 8, Mach a Kroutil po 6 bodech.

Domácí Slunetu vedl Svejcar s 22 body, kapitán Pecka nastřílel 13 bodů, ale sami na vše nestačili. Američan Martin dal 8 bodů (TH 1/4), Johnson měl sice 14 doskoků a pět asistencí, ale dal jediný trestný hod ze šesti a skončil na 7 bodech. Haney zapsal 6 a Callahan 4 body.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Na úvod jsme dostali toho pro nás nejtěžšího soupeře, navíc tady v Ústí, takže odvážet si z této horké palubovky vítězství je pro nás obrovský úspěch a jsme za to strašně rádi. Já bych chtěl vyzdvihnout celý tým, který předvedl obzvláště v obraně asi nejlepší výkon v součtu s celou přípravou, která se nám povedla někdy více, někdy méně. Tentokrát byl ale náš výkon v obraně dobrý, povedlo se nám zastavit, kromě Svejcara, který ale ty body dá vždycky, perimetrové hráče Ústí, což byl obrovský krok k tomu, abychom tu vůbec mohli pomýšlet na úspěch.“

Jan Šotnar, trenér Sluneta Ústí n. L.: „Od nás velice hořký vstup do sezóny. Důvod porážky je naše impotence v útoku, kdy se nám nedařilo proměňovat volné střely. Na trestných hodech jsme měli úspěšnost menší, než třicet procent, což je málo i v žácích. Nepomohli jsme si ani trojkami, kterých jsme dali pouze šest. Na nás je šedesát čtyři bodů málo, protože my budeme tým, který bude spíš útočně laděný, a pokud si dovolíme takovouto střeleckou impotenci, budeme mít problémy. Musíme se na to utkání podívat a připravit se na další.“

Hráči po utkání 
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Pro nás důležitá výhra. Myslím, že bylo vidět, že oba týmy chtěly vstoupit do sezóny úspěšně, povedlo se to nám. Měli jsme skvělý nástup do třetí čtvrtiny, řekl bych, že ve druhé půli už z nás spadla i taková ta nervozita z úvodu sezóny. Jsme hrozně rádi za toto vítězství, myslím, že jsme si ho zasloužili.“
Spencer Svejcar, křídlo Sluneta Ústí n. L.: „Evidentně těžký zápas, dělali jsme spoustu chyb jak v útoku, tak v obraně. Máme toho hodně, na čem ještě pracovat. Děčín dá do každého zápasu hodně energie a nám to dnes nevyšlo, hledali jsme se hlavně v útoku.“

Základní sestavy
Ústí: Callahan, Svejcar, Haney, Pecka, Johnson
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Josipovič

Sluneta Ústí n. L. – BK ARMEX Děčín 64:73
Body Ústí: Svejcar 22 (2x 3), Pecka 13, Martin 8 (1), Johnson 7 (14 doskoků, 5 asistencí), Haney 6 (2x 3), Callahan 4, Nábělek 2, Karlovský 2, Haiblík 0, Maděra 0.
Body Děčína: Pomikálek 16 (2x 3, 15 doskoků), Nichols 14 (1x 3, 9 doskoků)), Svoboda 11 (1x 3, 8 doskoků, 5 asistencí), Walton 9 (1x 3, 6 asistencí), Josipovič 8, Kroutil 6 (1x 3), Mach 6 (2), Macháč 2, Žikla 1, Bobek 0.
Střelba za 2 body 21/42:19/41, za 3 body 6/27:8/25, TH 4/14:11/16. Doskoky 44:47 (útočné 9:8), asistence 13:18, ztráty 14:12, fauly 20:18.

Čtvrtiny: 13:17, 27:20, 12:18, 12:18

Rozhodčí: Hruša Petr, Kurz Vlastimil, Karafiát Kamil

Komisař: Hlaváček Pavel

Diváci: 1 391