Rubriky
Zprávy

Nová platební brána „Děčíňák.cz“ startuje

Město Děčín spouští novou službu obyvatelům města: Platební bránu www.decinak.cz. Každý, kdo má trvalý pobyt v Děčíně, případně mimoděčínští občané, díky ní za pár vteřin zjistí, kolik peněz dluží městu. Rovnou mohou svůj dluh/nedoplatek také uhradit, a to z pohodlí domova. Zabere to jen několik vteřin.

„Služba je koncipována tak, že si lidé na platebním portálu www.decinak.cz prostřednictvím čísla svého občanského průkazu či pasu hned a snadno zjistí své závazky vůči městu. Není potřeba žádná registrace, žádné přihlášení,“ popisuje autor nového systému Martin Strnad, koordinátor Smart City a informačních projektů děčínského magistrátu.

Po zadání identifikace platební brána bleskově prověří veškeré možné platby vůči městu, například poplatek za odpad, psa či přestupky.

Celkem se jedná o 305 druhů různých poplatků. Poté se vám zobrazí, kolik – a za co – městu dlužíte, a to včetně toho, kolik případně dluží i vaše děti. Pomocí své platební karty či Apple Pay nebo Google Pay pak dluh uhradíte. Dokonce si můžete sami nastavit jeho výšku a uhradit ho postupně dle vašich finančních možností.

„Pokud člověk zaplatí tímto způsobem, nebude mu již zaslána složenka a výzva k uhrazení poplatku. Město Děčín tím ušetří značné finanční prostředky za tisk a zaslání složenek. Pro občany města to znamená velké ulehčení,“ dodává Martin Strnad s tím, že je v plánu novou službu na portálu www.decinak.cz rozvíjet. V budoucnu zde například lidé uvidí nejen své dluhy, ale i budoucí poplatky, které je třeba uhradit.

Zdroj: Magistrát města Děčín