Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín vs SK Slavia Praha – 83 : 75

Válečníci skončili v letošním ročníku Federálního poháru na 9. místě, protože vyhráli oba zápasy děčínské skupiny, kde se hrálo o 9. až 12. místo. Nechybělo však mnoho a mohli skončit o příčku hůře, protože o vítězství nad pražskou Slavií, nováčkem Kooperativa NBL, rozhodli až v prodloužení.

Děčínu se opět povedl vstup do střetnutí a hned při prvním útoku Slavie ubránili 24 vteřin. Navíc Kroutil otevřel skóre trojkou, poté Nichols přidal jednu šestku a AJ Walton po zisku zvýšil na 6:0. To byl signál pro hosty, kteří si raději vzali oddechový čas. Po něm se Pražanům začalo dařit o trochu více v útoku, přesto první čtvrtku prohráli jasně 21:12. Jenže hned v úvodu té druhé se slávistům povedlo šňůrou 0:5 přiblížit na 21:17, přidali také v obraně, což spolu se střeleckým trápením Válečníků z větší vzdálenosti, a někdy také z malé, když neproměnili několik „šoupáků“, znamenalo vyrovnání průběhu duelu. Naštěstí domácí si pomáhali dobrou obranou, z níž vyráželi do efektivních brejků a snadno skórovali. Poločasový výsledek zněl 35:28, a to po dalším brejku, kdy AJ Walton přihrávkou přes celé hřiště našel Svobodu, jenž nabídkou nepohrdnul.

Druhý poločas otevřel trojkou Pavel Pumprla, Pražané se začali zvedat a po útočném doskoku a koši Jelínka vyrovnali na 37:37. Pak se dokonce dostali do vedení 39:41, a protože Válečníkům se stále střelecky příliš nedařilo, přestože AJ Walton parádně zakončil brejk po zisku Nicholse a Mach trefil trojku, skončila třetí čtvrtka jejich vedením 48:50. V poslední periodě si Slavia udržovala po většinu času mírné vedení, které se ale děčínským hráčům podařilo v závěru vymazat, a zdálo se, že se nadechli k závěrečnému a rozhodujícímu náporu, když Svoboda s Pomikálkem otočili na 64:61, poté Nichols upravil na 66:63. Jenže následně se představil ve výborném světle Rožánek, který nejprve zapsal koš s faulem a poté dalekonosnou trojkou otočil na 66:69. Trenér Grepl tak sáhl po oddechovém času, po jehož vypršení se míče chopil Nichols a těžkou trojkou poslal zápas do prodloužení – 69:69.
V něm jako první skóroval s chutí hrající Svoboda, jenže Děčínu se vyfauloval AJ Walton, Slavia opět zabrala a otočila na 71:75. To však byly její poslední body. Válečníci opět utáhli šrouby v obraně, navíc Svoboda trojkou snížil na 74:75 a Josipovič šestkou (byl to jeho jediný bod v utkání) vyrovnal. Pak si vzal hlavní slovo Nichols, který dvakrát chladnokrevně proměnil své střely, poté byl přesný na čáře trestných hodů a Děčín tak vedl 81:75. Slavii se nedařilo proměňovat své útoky, a tak Pomikálek dvěma šestkami pečetil na 83:75.

Děčín bodově táhl Matěj Svoboda, jenž proměnil 10 ze 14 dvojkových střel, k tomu přidal jednu trojku a dvě šestky, což znamenalo 25 bodů. Také zapsal důležitých 6 doskoků. Zachráncem Děčína byl ale Ty Nichols, který zaznamenal 20 bodů, k nimž přidal 4 asistence a 4 zisky. Dvojciferným střelcem byl ještě AJ Walton, autor 13 bodů, 7 asistencí a 8 doskoků. Těsně pod hranicí deseti bodů zůstal Kroutil, Pomikálek dal 8 bodů a měl 10 doskoků.
Slavie se mohla opřít o Róberta Rožánka, jenž v závěru pálil opravdu přesně a nastřílel 21 bodů (k tomu měl ještě 8 doskoků). Rozehrávač Dworsky zapsal 11 a Páleník 10 bodů. Pivot Bruner dal 6 bodů a měl 13 doskoků.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Takhle budou vypadat naše zápasy, když nám nepůjde střelba. Musíme to pak zkrátka ubojovat. Musíme být na podobný průběh připraveni, protože liga bude vyrovnaná a rozhodovat budou maličkosti. V závěru nás trápil Rožánek, který trefoval těžké střely. Sice je dal, ale na druhou stranu byly opravdu těžké, což svědčí o naší dobré obraně. Příště se na něj vytáhneme ještě výš, protože už víme, že umí dát trojku dva metry za obloukem. Celkem jsme dostali sedmdesát pět bodů, což vzhledem k prodloužení není špatné. Přidali jsme na intenzitě v obraně, ale trochu tím pak trpěl náš útok. Musíme tohle lépe vybalancovat. Slavia ukázala, že to rozhodně není nezkušený tým, navíc má na lavičce Pavla Beneše, který dokáže z hráčů vytáhnout maximum. Bude to jistě velmi nepříjemný soupeř.“
Pavel Beneš, trenér Slavia Praha: „V první čtvrtině jsme byli výrazně horší, na hráčích byla patrná únava ze včerejšího utkání, kde jsme měli malou rotaci. Pak jsme se ale do utkání postupně dostali, něco jsme změnili v obraně a kluci přidali celkově. Měli jsme samozřejmě také štěstí v tom, že domácím tolik nepadala střelba z delší vzdálenosti, přestože měli otevřené střely. V koncovce jsme si schválně vzali time-out, abychom se poradili a dvakrát faulovali. Jenže jsme nefaulovali ani jednou, dostali jsme trojku a nakonec prohráli v prodloužení. Když to vezmu celkově, asi jsme prohráli zaslouženě, protože domácí byli o chlup lepší, měli osmnáct útočných doskoků a dali nám pětadvacet bodů z rychlých protiútoků. To se pak vyhrává blbě. Přesto jsem na kluky hrdý, protože odehráli se silným Děčínem výborné utkání.”

Základní sestavy
Děčín: Walton, Nichols, Kroutil, Pomikálek, Josipovič
Slavia: Dworsky, Rožánek, P. Pumprla, Jelínek, Bruner

BK ARMEX Děčín – SK Slavia Praha 83:75 po prodl.
Body Děčína: Svoboda 25 (1x 3, 6 doskoků), Nichols 20 (1x 3, 4 asistence, 4 zisky), Walton 13 (1x 3, 8 doskoků, 7 asistencí, 4 zisky), Kroutil 9 (1x 3), Pomikálek 8 (1x 3, 10 doskoků), Macháč 4, Mach 3 (1x 3), Jisipovič 1, Rozsypal 0, Žikla 0.
Body Slavie: Rožánek 21 (4x 3, 8 doskoků), Dworsky 11, Páleník 10  (2x 3), Pavel Pumprla 9 (1), Kheil 8 (2), Jelínek 8, Bruner 6 (13 doskoků), Radek Pumprla 2.
Střelba za 2 body 27/53:20/33, za 3 body 6/26:9/35, TH 11/17:8/14. Doskoky 52:36 (útočné 18:6), asistence 14:13, ztráty 12:12, fauly 17:20.

Čtvrtiny: 21:12, 16:18, 13:22, 21:19 – 14:6

Rozhodčí: Kučírek Martin, Kec Jakub, Vávrová Veronika

Fotografie z duelu Děčín – Slavia Praha ZDE.

 

Královští Sokoli – NH Ostrava 80:88

V prvním sobotním utkání porazila Ostrava tým Královských sokolů 88:80 a obsadila tak celkovou 11. příčku ve Federálním poháru. Fotografie z toho duelu ZDE.

Konečné pořadí děčínské skupiny: 1. BK ARMEX Děčín, 2. Slavia Praha, 3. NH Ostrava, 4. Královští sokoli.

Zdroj: BK Děčín