Rubriky
Dětem Kultura Sport Turisti Zprávy

První víkend městských slavností láká na ples, trhy či sochaře

Zatímco v minulých letech začínaly městské slavnosti Labefestem a ohňostrojem, letos to bude jinak. První víkend slavností (13. až 15. května), nabídne například novinku v podobě Májového plesu na Střelnici nebo se budete moci vydat na zámek užít si historické trhy.

Májový ples města

Město Děčín obvykle pořádalo ples na začátku roku, kvůli rekonstrukci Střelnice ale ples přesunulo právě na úvod slavností, a to na pátek 13. května. Začíná se v 19 hodin, vstupné je 450 korun. Hostem večera bude zpěvačka Marta Jandová, těšit se můžete i na diskotéku na malém sále či na půlnoční guláš. Hrát bude celý večer orchestr Ladislava Bareše. Vstupenky se dají rezervovat přes portál Vstupenka Děčín. Více informací o Májovém plesu najdete ZDE. 

Trhy na zámku

Letošní historický trh májový se uskuteční v sobotu 14. a v neděli 15. května na zámku. Bohatý program vás zavede do historického románu Alexandra Dumase Tři mušketýři. Na hlavním zámeckém nádvoří se sjedou kejklíři, šermíři a ukázky dobových řemesel. Trhy budou již tradičně v sobotu zahájeny slavnostním průvodem, v zahradách budou gaskoňského šlechtice d´Artagnana provázet jeho přátelé Porthos, Athos a Aramis a během celého víkendu se budete moci zaposlouchat do dobové hudby nebo zhlédnout akrobatická vystoupení.

„Návštěvníkům nabídneme ochutnávku místních specialit, piva i prosecca, stánkový prodej se šperky, keramikou nebo bylinnou kosmetikou. Děti si zahrají ponožkovou bitvu, vyzkouší si řemeslné dílničky a určitě ochutnají spoustu dobrot,“ láká na trhy ředitelka zámku Miroslava Poskočilová.

Vstup pro veřejnost na trhy je z Dlouhé jízdy, od zámecké sýpky a ze Zámecké ulice. Vstupné je jednotné a na celý víkend dohromady stojí 70 Kč/50 Kč, děti do 6 let mají vstupné zdarma. V sobotu proběhne trh od 9 do 19 hodin, v neděli pak od 10 do 17 hodin. Vstup do Růžové zahrady zdarma, snížené vstupné na prohlídky zámku.

Program trhu najdete ZDE

Děčínská kotva

Nedílnou součástí městských slavností je také floristická soutěž Děčínská kotva. Letos se koná 51. ročník, jehož tématem je „Folklor” – návrat ke kořenům, tradicím, osvědčeným přírodě blízkým technikám. Floristé se budou činit již v týdnu, jejich práce si ale budete moci prohlédnout na zámku od pátku 13. května po celý víkend.

Sochaři Děčínu

Na parkovišti u Mariánské louky předvedou v sobotu 14. a v neděli 15. května své umění sochaři. Začátek je v sobotu ve 14 hodin. Tématem je letos „Make love, not war“. Na místě bude připraveno také občerstvení, s sebou vezměte i děti, program je připravený také pro ně. Součástí bude menší hudební festiválek, od 20 hodin se můžete těšit na Evu Vargo, po ní se od 21 hodin představí děčínská formace VIBES, od 22 hodin bude následovat YOUNGSELEKTAZ. Program se postupně aktualizuje, více informací sledujte ZDE.

Jízda na pohodu

Kdo má rád automobilové veterány, měl by v sobotu dorazit na parkoviště u městské knihovny. Proběhne tu Jízda na pohodu.

KOMPLETNÍ PROGRAM SLAVNOSTÍ NAJDETE ZDE.

Zdroj: Magistrát města Děčín