Rubriky
Zprávy

Na zimní údržbě město významně ušetřilo

Nejen mírná zima, ale i zásadní změny v systému ušetřily Děčínu na zimní údržbě stovky tisíc korun. Její systém totiž prošel před touto zimou velkou proměnou.

„Předchozí zima nám ukázala, že plán zimní údržby nebyl dobře nastavený. Například úroveň úklidu chodníků byla naprosto nedostatečná. Jednou z mých priorit byla proto zásadní změna. Po této zimě můžeme říci, že se nám osvědčila,“ pochvaluje si náměstek primátora Tomáš Brčák (ODS).

Od této zimy se o komunikace ve městě staraly Technické služby, a.s., chodníky pak čistilo od sněhu Středisko městských služeb. Prioritou byla i vyšší rychlost a větší péče v okrajových čtvrtích, kde v minulosti ležel sníh na chodnících i několik dní. Město svoji organizační složku kvůli tomu vybavilo potřebnou technikou.

„To, že chodníky uklízela naše organizace, nám ušetřilo na nákladech stovky tisíc korun oproti placení extérní firmy. Díky tomu, že tento rok nebyla žádná kalamita, jsme se v provozu mohli bez problémů naučit, jak zvládnout i větší objem sněhu v příštích letech a případné problémy odladit za provozu. Do další zimy ještě upravíme rajony. Chtěl bych poděkovat Středisku městských služeb za skvělou práci,“ dodává náměstek primátora.

Podle odhadů město ušetřilo díky novému systému téměř 800 tisíc korun. Naopak bylo nutné investovat do nové techniky.

„Pořídili jsme dva traktůrky, nádoby na sůl, sněhové frézy, pojezdová rozmetadla, benzínové zametače či novou radlici na multikáru,“ popisuje vedoucí SMS Jaroslav Horák s tím, že v příštích letech bude město nakupovat již jen sůl a štěrk. Úspora by tak měla být mnohem vyšší.

Zdroj: Magistrát města Děčín