Rubriky
Sport Zprávy

V utkání s Olomouckem štěstí přálo domácím, kteří poprvé v sezóně porazili tým Děčína

Nekompletní Válečníci (chyběli Nichols, Osaikhwuwuomwan a Žikla) sehráli na palubovce Olomoucka další velmi vyrovnanou bitvu, v níž nechybělo mnoho, aby získali i popáté v sezóně skalp svého soupeře. Tentokrát však štěstí přálo domácím, kteří poprvé v sezóně porazili tým Děčína.

Začátek zápasu přinesl ofenzivně laděný basketbal, v němž Válečníci tahali za delší konec provazu. Hned v úvodu se střelecky prosadili Svoboda, Mach i Eudy, který trefil trojku a bylo to 4:7. Domácí ale dokázali odpovídat, a tak skóre poměrně rychle narůstalo. Po čtyřech minutách zvyšoval Mach na 9:13, Olomoucko však vyrovnalo na 13:13. Pak se bodově prosadil kapitán Děčína, Pomikálek, ale následovala domácí šňůra 8:0, takže dvě minuty před první přestávkou platil stav 21:15. Děčané však ukázali tu správnou bojovnost, Pomikálek se Šiškou nejprve trestnými hody snížili na 21:18, následně pak trojky Šišky a Bobka otočily na 21:24. Druhou čtvrtinu bodově zahájil Mach, avšak Olomoucko rychle manko vymazalo a následovala přetahovaná, v níž se oba týmy střídaly ve vedení. Válečníci vedli ještě v polovině této části po trojce Eudyho 35:37, ale konec první půle opanovaly nové posily domácích, McSwain a Bracey, kteří překlopili vedení na stranu svého týmu – 43:38.

Naopak na začátku druhé půle Válečníci manko téměř vymazali, když se bodově prosadili Kroutil, Šiška a Svoboda – 45:44. V dalších minutách se bohužel Děčínu přestalo dařit střelecky a Olomoucko vedlo dvě minuty před poslední přestávkou už dvojciferným rozdílem 60:48. Po trefě Feštra to bylo dokonce 67:53, ale Svoboda upravil na 67:55. Ztrácet dvanáct bodů v okleštěné sestavě a ještě na palubovce soupeře není žádný med, ale Válečníci se nikdy nevzdávají. Poslední periodu zahájila trojka Svobody, domácí ještě několikrát vytáhli svůj náskok přes hranici deseti bodů, takže po třech minutách vedli 73:62. Jenže pak přišly dvě slepené trojky Svobody a rázem to bylo 73:68. Navíc dvě trojky v řadě umí i Kroutil, takže čtyři minuty před koncem se Děčín vrátil zpět do hry – 75:74. Děčín přidal také v obraně a nedovoloval soupeři skórovat. A když si k tomu Kroutil došel pro faul a byl přesný z šestek, Válečníci vedli 75:76. Závěr byl pak velmi napínavý, a pro Děčín velmi nadějný. Necelé dvě minuty před koncem totiž Kroutil se Svobodou zvýšili na 79:82, na druhé straně Kněževič proměnil jen jednu šestku – 80:82. Bohužel, další útok Děčín body nepřinesl, naopak domácí Tomsick trefil trojku a trenér Tomáš Grepl si vzal oddechový čas – 83:82. Po něm si Svoboda vynutil faul na McSwainovi, ale bohužel byl přesný jen jednou – 83:83. Na druhé straně Tomsick z čáry trestných nezaváhal a kouč Děčína opět sáhl po oddechovém času – 85:83. Po něm se Děčínu nepovedlo rozehrát a míč skončil v autu, následně musel Eudy faulovat a domácí McSwain pečetil na 86:83.

Souboj Olomoucka a Děčína opět přinesl další velmi vyrovnaný průběh. Válečníci vyprodukovali více střel než domácí, ovšem tentokrát jim chyběla jistota při střelbě za dva body, kde zaznamenali o deset košů méně, než soupeř. Naopak se jim dařilo za tři body a dali celkem 11 trojek, kdežto domácí jen čtyři. Když sečteme tyto dvě statistiky, dojedeme k průběžnému výsledku 72:73. A tak opět rozhodovaly šestky, kde oba celky shodně zahodily sedm pokusů, ale protože jich domácí stříleli více, vyhráli. Na doskoku vyhráli Děčané 38:43, měli daleko více útočných doskoků, z čehož také pramenila výhra na druhé šance 9:14. Další statistiky byly velmi vyrovnané, Olomoucko však jasně ovládlo brejky (19:9) a vyhrálo souboj laviček (24:10).

Lídrem Válečníků byl tentokrát Matěj Svoboda, který zaznamenal 28 bodů (z toho 5 trojek) a přidal 9 doskoků. Filip Kroutil přidal 13 bodů, Eudy 12 a 10 doskoků, Šiška zapsal 11 bodů + 7 asistencí, ale střelecky to nebylo ono. Mach zaknihoval 9 bodů, narychlo uzdravený Pomikálek dal 7 bodů. Škoda, že děčínští mladíci nebyli plodní jako v Ostravě, jejich body chyběli.

V dresu domácích byl nejlepší Kněževič, autor 20 bodů a 8 doskoků. Tomsick zaznamenal 19 bodů, nováčci Bracey 16 a McSwain 10 bodů. Nejlepším z českých hráčů byl Feštr se 6 body.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Jsme ve složité situaci, máme zraněné a Matěj Svoboda s Ondrou Šiškou se ráno zvedali z postele. Nechtěli jsme ale utkání odložit, protože program soutěže je už tak hodně nahuštěný. Vzhledem k okolnostem jsme podali dobrý výkon, hráče musím pochválit. Jen jsme trošku smutní, protože k výhře nám nakonec scházel kousek. Rozhodovala poslední střela, stejně jako minule. Tentokrát ji Tomsick proměnil, proto Olomoucku gratuluji.”

Miljan Čurovič, trenér BK REDSTONE Olomoucko: „Zase rozhodovala poslední střela, my to snad s Děčínem ani jinak neumíme. Naštěstí se štěstí v tomto případě přiklonilo na naši stranu. Máme pochopitelně máme ze třetího vítězství v řadě velkou radost, mohlo ale být klidnější. Na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny jsme udělali několik chyb a soupeř se vrátil do zápasu. Koncovku ale kluci zvládli, takže to tentokrát až tak moc nevadilo.”

Hráči po utkání 
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Chyběli nám hodně důležití hráči se základní rotace, přesto jsme odehráli slušný zápas. V poslední čtvrtině jsme se vrátili po několika střelách z dálky, dokonce jsme se dostali do vedení. Škoda, že jsem neproměnil v závěru jednu šestku a nevyšla nám poslední akce po rozehrání z autu. Mohlo to dopadnout opačně. Ale Olomoucko hrálo dobře.”

Lukáš Feštr, rozehrávač BK REDSTONE Olomoucko: „Máme velkou radost, jen je škoda, že jsme si to zbytečně zkomplikovali. Dlouho to vypadalo, že máme utkání pod kontrolou a najednou Děčín o bod vedl. Už jsme mysleli na předchozí domácí zápasy, které nám o kousek utekly. V tomto případě jsme to už naštěstí nedopustili. Jsme zase o kousek blíž k záchraně, už by to ale chtělo i nějaký zápas, ve kterém se nebude rozhodovat až v koncovce.”

Základní sestavy
Olomoucko: Tomsick, Feštr, McSwain, Vučkovič, Kněževič
Děčín: Šiška, Kroutil, Svoboda, Mach, Eudy

BK REDSTONE Olomoucko – BK ARMEX Děčín 86:83
Body Olomoucka: Kněževič 20 (8 doskoků), Tomsick 19 (2x 3), Bracey 16 (1x 3, 5 asistencí), McSwain 10, Vučkovič 7, Feštr 6, Halada 5 (1x 3), Sehnal 3, E. Klepač 0, Žák 0.
Body Děčína: Svoboda 28 (5x 3, 9 doskoků), Kroutil 13 (2x 3), Eudy 12 (2x 3, 10 doskoků), Šiška 11 (1x 3, 7 asistencí, 7 získaných faulů), Mach 9, Pomikálek 7 (8 doskoků), Bobek 3 (1x 3), Sertič 0, Rozsypal 0.
Střelba za 2 body 30/53:20/42, za 3 body 4/14:11/32, TH 14/23:10/17. Doskoky 38:43 (útočné 9:16), asistence 19:18, ztráty 11:13, fauly 19:20.

Čtvrtiny: 21:24, 22:14, 24:17, 19:28

Rozhodčí: Scholze Michal, Jedlička Jiří, Melichárek Ivo

Komisař: Latík Zdeněk

Diváci: 482

Zdroj: BK Děčín