Rubriky
Zprávy

Koncert pro Ukrajinu semkl Děčín, vybralo se více než 170 tisíc korun

Více než 173 tisíc korun se vybralo na koncertě pro Ukrajinu v Děčíně. Koncert se konal v neděli 6. 3. na Masarykově náměstí.

Lidé, kteří chtěli podpořit Ukrajinu a válečné uprchlíky měli hned několik možností, jak přispět. Na místě byly kasičky Českého červeného kříže a Charity České Kamenice, dále bylo možné zaslat peníze na speciálně zřízený účet města nebo si zakoupit charitativní tričko BK Děčín. Z výtěžku prodeje přispěl také Prosecco bar a Coffee and Books. Celkem se podařilo vybrat částku 173 191 korun. Během koncertu se podařilo nashromáždit i velké množství materiální pomoci, například dětské pleny, výživu či toaletní potřeby.

„Mám opravdovou radost z toho, jak se akce povedla a že jsme celkem vybrali přes 173 tisíc. Krásná částka, která půjde na pomoc potřebným. Pomáhat lidem v nouzi je základ lidskosti. Ukrajina byla napadena a jako suverénní evropský stát si zaslouží naši pomoc. Jak říkal Václav Havel: „Lhostejnost k druhým a lhostejnost k osudu celku je přesně tím, co otevírá dveře zlu.” Jsem tedy opravdu hrdý na to, že jsme se jako město jasně postavili za Ukrajinu. Děkuji Jakubovi Burešovi a Janě Víchové za společnou organizaci a hlavně všem, kteří jakkoli přispěli a i nadále pomáhají zmírnit tuto lidskou tragédii,” řekl Martin Pošta, náměstek primátora pro školství, sport a kulturu.

Vybrané peníze budou rozděleny mezi Český červený kříž, Charitu Česká Kamenice, Člověka v tísni a ukrajinskou zoo.

„Moc si vážím všech lidí, kteří si zakoupili triko na pomoc Ukrajině. Opět se semkla celá naše republika a já věřím, že nám to vydrží o něco déle, než tomu bylo v době covidu,“ říká Jakub Houška z BK Děčín.

Během šestihodinového koncertu se na pódiu vystřídalo 23 interpretů a hudebních těles a 20 řečníků. Všichni bez nároku na honorář. Všem účinkujícím, organizátorům a těm, kteří se jakkoli zapojili, patří veliké poděkování.

Děčín pomáhá Ukrajině i jinak, rada města například rozhodla poslat na pomoc jeden milion korun. Částku budou ve čtvrtek schvalovat zastupitelé. Město navíc zřídilo krizové linky, připravuje ubytování či pomáhá převážet uprchlíky do registračního centra v Ústí nad Labem.

Zdroj: Magistrát města Děčín