Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci získali už čtvrtý skalp Olomoucka v této sezóně

Válečníci získali už čtvrtý skalp Olomoucka v této sezóně, a to přesto, že jejich sestava dostala další trhliny. Po Davidu Žiklovi, který absolvoval operaci kyčle a sleduje zápasy jen zpoza reklamních bannerů, se do hry na delší dobu nezapojí ani Ty Nichols, jenž v utkání s Ostravou utrpěl zlomeninu ruky. Jejich spoluhráči ale nechali na palubovce všechno a dokázali nepříjemného soupeře porazit.

Duel začal stylově kapitán Děčína, Tomáš Pomikálek, a to dvěma trojkami, poté přidal Osaikhwuwuomwan smeč a Válečníci vedli 8:2. Jenže hosté rozhodně necestovali takovou dálku, aby jen sledovali domácí rejdy, a brzy vyrovnali na 8:8, po odehraných šesti minutách dokonce vedli 12:16. Proti zvyšování manka byli však Eudy s Machem, kteří otočili na 17:16. Pak ještě rozehrávač soupeře, Tomsick, poslal svůj tým dvakrát do vedení, ale nakonec Pomikálek z trestných hodů uzavřel první čtvrtinu na 21:20. Tu druhou zahájil Osaikhwuwuomwan trojkou, Pomikálek si zasmečoval, ovšem během dalších dvou minut nedali domácí ani koš a Olomoucko otočilo na 26:27. Hosté větřili šanci na úspěch a srdnatě bojovali, navíc si pomáhali trojkami, které zaznamenali Vučkovič a Tomsick, takže tři minuty před poločasem to bylo 33:37. Ale také Válečníci ukázali, že umí za tři body, ke Svobodovi se přidal Eudy, který pak po útočném doskoku vrátil domácím vedení – 40:39. Závěr první půle patřil Svobodovi, jenž v rychlém sledu dal šest bodů, naopak na druhé straně trefil Kněževič jen dvě šestky ze čtyř a Děčín tak vedl po dvaceti minutách 46:41.

Vstup do druhého dějství se povedl Válečníkům opět na jedničku, když po koši Macha a trojkách Kroutila se Svobodou zvýšili své vedení na dvojciferný rozdíl 54:44 a Olomoucko si vzalo oddechový čas. Ten evidentně pomohl, protože následně trefil Tomsick dvě trojky, Kněževič přidal dva body a rázem bylo opět téměř vyrovnáno – 54:52. Naštěstí Svoboda odpověděl další trojkou, na pět bodů exděčínského Feštra pak odpověděli Šiška trojkou a Bobek dvěma body, takže domácí si stále udržovali mírné vedení – 62:57. V závěru se Eudymu podařilo dát koš s faulem, následně dopíchl do koše střelu Kroutila a Pomikálek přidal další dva body. Poslední slovo měl ale Sehnal, jenž upravil na 71:65. Poslední perioda začala oboustranně  dost nepřesně, takže první bod padl až po dvou minutách z ruky Halady, který proměnil jednu šestku. Na druhé straně rovněž Šiška byl úspěšný z trestných hodů jen napůl, naopak následně Halada po nesportovním faulu Svobody byl z šestek přesný a Kněževič se pak prosadil zpod koše – 72:70. Navíc Tomsick získal míč při dalším útoku Děčína, ale svůj brejk nezakončil přesnou trojkou. A to mělo hosty mrzet. Vzápětí totiž Kroutil dal koš a Svoboda přidal trojku – 77:70. Děčín k tomu přidal dobrou obranu, která dělala hostům problémy, takže v polovině této části to bylo 81:72. Ovšem Válečníci v závěru duelu předvedli několik zbrklých útoků, které neproměnili, naopak soupeř se trefil a snížil na 81:77. Jenže Pomikálek následně proměnil obě šestky, Kroutil se blýskl důležitou trojkou a Pomikálek smečí zvedl rozdíl na 88:77. Ani za tohoto stavu ale Olomoucko nesložilo zbraně a Vučkovič, Kněževič a trojka Tomsicka snížily  na 90:84. Tečku za zajímavým zápasem pak napsal Eudy – 92:84.

Zápas přinesl zajímavý a napínavý průběh, v koncovce si ale Válečníci zkušeně pohlídali své zasloužené vítězství, když neprohráli ani jednu čtvrtinu. Výhru získali především díky lepší střelbě za dva body (58%), dali také o jednu trojku více, než soupeř. Ten naopak těžil z šestek, kterých ve zbytečně úzkostlivě vedeném duchu házel 29, ale proměnil jich jen 20 (Děčín to měl 13/18). Válečníci byli lepší na doskoku i asistencích, kde zářil Ondřej Šiška, jenž zapsal skvělých 14 a je na 3. místě v top výkonech sezóny. V dalších statistikách to už bylo poměrně vyrovnané, jen v jedné – body laviček – jasně vyhrálo Olomoucko, a to poměrem 23:46.

Válečníky tentokrát táhl Matěj Svoboda, autor 28 bodů, ke kterým přidal 8 doskoků, 7 asistencí a 3 zisky! Kapitán Tomáš Pomikálek zapsal 20 bodů a 6 doskoků, na soupeři si vynutil také 7 faulů. Zatím bodově nejlepší zápas v děčínském dresu odehrál Eudy, když proměnil všech pět střel za dva body, dal jednu trojku z jednoho pokusu a zahodil jen jednu šestku ze tří. To mu vyneslo 15 bodů, k nimž přidal 7 doskoků. Kroutil odvedl standardně dobrý výkon v obraně a navíc zapsal 8 bodů + 6 asistencí. Rozehrávač Ondřej Šiška tentokrát opravdu řídil svůj tým, nehrnul se do střelby (dal 4 body)) a připsal již zmiňovaných 14 asistencí. Dobrý zápas odehráli i Osaikhwuwuomwan s Machem, hodně prostoru dostal Bobek na rozehrávce a také nezklamal.

Na straně Olomoucka se dařilo Tomsickovi, který dal šest trojek a celkem zapsal 24 bodů. Kněževič si odváží double-double za 19 bodů a 12 doskoků, Vučkovič přidal 17 bodů. Další borci už zůstali pod hranicí deseti bodů.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Dnes jsme se museli vyrovnat s absencí Nicholse, který byl pro nás velmi platným hráčem. Jenže chybět bude s největší pravděpodobností delší dobu, takže někteří hráči to museli dnes vzít do svých rukou. A udělali to perfektně. Chtěl bych vypíchnout výkon Ondry Šišky, který odtáhl ten zápas tak, že omezil svůj útočný apetit a místo toho měl čtrnáct asistencí, což je absolutně skvělé číslo. Dnes opravdu hrál jako rozehrávač. Klíčové dnes bylo, že jsme v první čtvrtině dovolili Olomoucku doskočit v útoku sedm míčů, ale ve zbytku utkání už jen tři. Tohle bylo hodně důležité, že jsme vyrovnaný zápas dokázali zvládnout. Chci ale dát kredit také Olomoucku, které to nezabalilo a bojovalo až do konce. My jsme mu navíc pomohli v závěru nezkušeným řešením některých situací, ale nakonec jsme zajímavý zápas zvládli.”

Miljan Čurovič, trenér BK REDSTONE Olomoucko: „Diváci, kteří dnes přišli na zápas, toho určitě nelitovali, protože to bylo fajn utkání a obě mužstva hrála s plným nasazením. Po většinu zápasu se vedení střídalo a bylo to vyrovnané. Mrzí mě, že v závěru, za stavu 72:70, nedal Tomsick trojku z rohu, poté jsme zahodili tři, čtyři šance zpod koše. Naopak na druhé straně jsme dostali laciné koše z protiútoků a domácí získali zasloužené vítězství.”

Hráči po utkání 
Lukáš Bobek, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Zajímavý zápas a pro nás velmi důležitá výhra, která nám snad už zajistí devátou příčku, ze které chceme vyrazit do předkola play-off. Dnes jsem dostal hodně času na hřišti, mohl jsem ho samozřejmě využít lépe, ale jsem rád za každou odehranou minutu. Dnes asi rozhodla naše lepší týmový obrana a také to, že jsme dokázali přibrzdit Tomsicka, byť nám nějaké body dal. Bylo vidět, že nám dnes hodně chyběl Ty Nichols, a to především v útoku.”

Filip Halada, křídlo BK REDSTONE Olomoucko: „Přijeli jsme do Děčína s tím, že zde chceme uhrát co nejlepší výsledek, porvat se o vítězství. Náš cíl je teď jasný, a to udržet ligu. Bojujeme s Jindřichovým Hradcem o desáté místo, které znamená vyhnutí se baráži. Děčín ale dnes podal famózní výkon, neustále roste a držím mu palce, aby prošel přes předkolo play-off. Opravdu klobouk dolů, jeho výkon je lepší každý zápas. Děčín dnes ukázal, že je zkušenější tým a jeho lídři, Pomikálek, Šiška a Svoboda, předvedli, že nehrají ligu první rok. My jsme naopak udělali některé stupidní chyby, možná nám trochu chybělo štěstíčko pod košem. Přesto si myslím, že se nemáme zač stydět.”

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Osaikhwuwuomwan
Olomoucko: Feštr, Sehnal, Halada, Vučkovič, Dragovič

BK ARMEX Děčín – BK REDSTONE Olomoucko 92:84
Body Děčína: Svoboda 28 (4x 3, TH 4/4, 8 doskoků, 7 asistencí), Pomikálek 20 (2x 3, 6 doskoků, 7 získaných faulů), Eudy 15 (1x 3, 7 doskoků), Osaikhwuwuomwan 9 (1x 3), Kroutil 8 (2), Mach 6, Šiška 4 (1x 3, 14 asistencí), Bobek 2, Sertič 0.
Body Olomoucka: Tomsick 24 (6x 3), Kněževič 19 (1x 3, 12 doskoků), Vučkovič 17 (1x 3), Feštr 9 (1x 3, 5 asistencí), Halada 7 (5 asistencí), Sehnal 5, E. Klepač 3, Žák 0, Dragovič 0.
Střelba za 2 body 23/39:17/39, za 3 body 11/31:10/24, TH 13/18:20/29. Doskoky 41:37 (útočné 11:10), asistence 29:19, ztráty 15:14, fauly 22:20.

Čtvrtiny: 21:20, 25:21, 25:24, 21:19

Rozhodčí: Scholze Michal, Vondráček Marek, Vávrová Veronika

Komisař: Hlaváček Pavel

Diváci: 540

Zdroj: BK Děčín