Rubriky
Zprávy

Zoo Děčín bilancuje: Rok 2021 jsme ukončili se vztyčenou hlavou

Uplynulý rok nebyl stejně jako ten předchozí nijak jednoduchý. Epidemie coronaviru zasáhla do běhu mnoha institucí a ani děčínská zoologická zahrada nebyla výjimkou. Známé heslo „Otevřeno denně po celý rok!“ protentokrát neplatilo, zoo musela v důsledku proetiepidemiologických vládních opatření zůstat první tři měsíce roku uzavřena. „Obrovský zájem lidí o návrat do „normálního života“ a s ním i touha po výletech do přírody, nás nenechala padnout na kolena, a tak můžeme říct, že rok 2021 jsme ukončili hrdě se vztyčenou hlavou. Podařilo se nám překonat stotisícovou hranici návštěvnosti, a nakonec z toho byl dokonce rok s druhou nejvyšší návštěvností v historii naší zoo. Za zvířaty si našlo cestu celkem 124.446 lidí,“ zhodnotila mluvčí zoo Alena Houšková. Tradičně nejúspěšnějšími měsíci byly červenec a srpen, které počtem příchozích obsáhly téměř polovinu celkové roční návštěvnosti.

V rovině chovatelské přinesl rok 2021 spoustu úspěchů i novinek. „V uplynulém roce jsme například po dvouleté přestávce opět zahájili chov vlků eurasijských. Z Francie jsme dovezli nového chovného samce makaka chocholatého, který se krátce po příjezdu „proslavil“ svým útěkem. V Expozici Rajské ostrovy jsme nově nabídli pohled na bičovce tyčkovitého,“ vyjmenoval vrchní chovatel Petr Haberland. Narodilo se téměř 60 mláďat, radost přinesly například veverky Prévostovy, mláďata lemurů červených vari, kapybar vodních, kozorožců kavkazských, koz šrouborohých nebo vikuní.

V rámci zlepšování návštěvnického servisu byla v zoo zahájena výstavba nových toalet (v provozu od ledna 2022) a také v závěru roku proběhla demolice starého šelmince. Na výstavbu nového pavilónu pro velké kočkovité šelmy se již zpracovává projektová dokumentace.

Nelehký covidový rok pomohli návštěvníci překonat nejen tím, že chodili do zoo, aby ji podpořili, ale také tím, že nakupovali například suvenýry, sponzorské samolepky nebo tzv. dobrolístky na e-shopu zoo nebo si adoptovali zvíře. Počet adopcí v roce 2021 obrovsky vzrostl. Díky nim se zoo podařilo získat více než 800 tisíc korun a poprvé v historii zoo se podařilo získat adoptivního rodiče pro všechna zvířata.

Rok s dvaadvacítkou na konci bude pro děčínskou zoologickou zahradu již sedmdesátou třetí návštěvnickou sezónou. Vedení zoo doufá, že i tento rok přinese zajímavé odchovy, příznivé počasí a návštěvníkům mnoho hezkých zážitků mezi zvířaty.  Dění v zoo mohou návštěvníci sledovat na webových stránkách www.zoodecin.cz, případně na facebooku.

Alena Houšková
Zoologická zahrada Děčín – Pastýřská stěna, příspěvková organizace