Rubriky
Sport Zprávy

Královští sokoli – BK ARMEX Děčín 87:79

Děčín nezvládl důležitý zápas na palubovce Královských sokolů, kde se mohl v případě úspěchu dotáhnout na domácí v počtu výher a opět se přiblížit vytoužené skupině A1.

Válečníci vstoupili do zápasu jako do nějaké noční můry. Sice vyhráli úvodní rozskok, ale své první dvě střely neproměnili, a následně žádnou po dobu téměř čtyř minut. Ano, tak dlouho čekal Děčín na první body! To domácí stihli za tento časový úsek kromě jiného tři trojky a utekli na 13:0. Teprve pak Svoboda jednou šestkou snížil na 13:1, následně stejný hráč trefil trojku a Válečníci začali manko trochu umazávat. Po koši s faulem v podání Šišky to bylo 17:11 a zdálo se, že by hosté mohli zapomenout na nepovedený start. Jenže Hradečtí nedovolili další snižování rozdílu, naopak jejich balkánská divize Pešakovič, Pavlovič a Vujovič zvedla náskok do konce první čtvrtky na 28:15. Druhou desetiminutovku zahájil košem Nichols, jenže Pavlovič sedmi body v řadě posunul náskok Sokolů na 35:17. Pak se Děčínu ale podařilo přibrzdit domácí ofenzívu, naopak sám udělal šňůru 0:9, takže v polovině této části to bylo po koši Kroutila nadějných 35:26. V tu chvíli ale domácí opět zabrali, a do konce poločasu utekli na 47:32.

Ani vstup do druhé půle nebyl v podání Válečníků povedená a Sokolové díky koši Pešakoviče a trojkám Pavloviče a Vujoviče zvýšili svůj náskok na 55:32. Děčínu se opět nedařilo střelecky a první body v této pasáži zaznamenal znovu až po čtyřech minutách, kdy Šiška proměnil obě šestky. Pak se hosté přece jen začali v útoku trochu lepšit, ovšem domácí si pomohli několika trojkami a před poslední čtvrtinou vedli o 21 bodů – 68:47. Poslední perioda začala dalším trápením Válečníků, kdy Prahl si dvakrát doskočil svoji nepřesnou střelu, ale nakonec neproměnil ani jeden pokus, následně fauloval na druhé straně a Sedmák zvýšil na 70:47. To bylo už moc na Šišku, který se zdravě naštval a trefil dvě slepené trojky. K němu se pak přidal dvojkou Prahl, Šiška následně zaznamenal tříbodovou akci a snížil na 72:58. Hradec ale znovu odskočil, a to na 76:58 a trenér Grepl si vzal oddechový čas. Po něm začali Válečníci konečně být v útoku opravdu nebezpeční a náskok Sokolů se začal krátit. Jenže se krátil i čas utkání. Pomikálek dal pět bodů v řadě, Šiška trefil trojku, pak přidal dvě dvojky Svoboda a Kroutil přihodil trojku – 82:73. Po šestkách Svobody to bylo už jen 84:76, stejný hráč pak necelou půl minutu před koncem zaznamenal svoji druhou trojku a snížil na 85:79. Poslední slovo měl ale domácí Stamenkovič, jenž trestnými hody pečetil na 87:79.

Prohry je veliká škoda a zrodila se hned v prvních minutách, kdy Královští sokoli utekli na 13:0 a svůj náskok si pak kontrolovali 35 minut. V závěru sice Děčín přidal, ale na obrat mu nestačil čas. Hostům se tentokrát nedařilo v obraně ani střelecky. Ve dvojkách sice proměnili více střel než domácí, přesto měl horší úspěšnost. V trojkách se dlouho trápili a až v samém závěru si tuto statistiku trochu vylepšili, přesto Hradec zaznamenal o pět úspěšných střel více. A nešlo to ani na čáře trestných hodů, kde nedali devět šestek. Děčín sice vyhrál na doskoku 36:44, měl dokonce 16 útočných doskoků, ale ty přetavil pouze v 8 bodů z druhých šancí. V brejcích vládli Válečníci, kteří z nich dali 27 bodů proti 7 bodům domácích. Ti naopak byli lepší v asistencích (17:6) a jejich lavička porazila tu děčínskou 34:10.

Děčín bodově táhl rozehrávač Šiška, autor 27 bodů, v závěru si polepšil Svoboda na 17 bodů, Pomikálek přidal 15 bodů a 7 doskoků. A to bylo vlastně vše. Kroutil zaznamenal 9 bodů, Američané Prahl a Nichols zapsali 5 bodů, Osaikhwuwuomwan jen jediný. Z mladých hráčů dostal šanci jen Žikla, ale za deset minut se bodově neprosadil.
Výhru Hradce Králové zařídili především jeho cizinci. Chorvat Pavlovič zaknihoval double-double za 23 bodů a 12 doskoků, Srb Pešakovič dal 14 bodů, stejně jako Ondřej Peterka, další Srb Vujovič přihodil 11 bodů a srbský rozehrávač Stamenkovič zaznamenal 9 bodů a 7 asistencí, tedy více, než celý Děčín dohromady. Své odehráli i Sedmák, Goga a Šoula.

Trenéři po utkání 
Lubomír Peterka, trenér Královští sokoli: „Já jsem hrozně rád, že jsme to zvládli po těch nepříjemných porážkách, protože s Děčínem je to vždy nejen fyzické utkání. Ale tentokrát to bylo i nepříjemné na nervy, protože už jsme potřebovali vítězství. Ale výborný začátek, v podstatě celý zápas jsme vedli, maximální vedení o dvacet tři. Na konci nám už trošku došly síly, takže Děčín to zkorigoval, ale zasloužená a pro nás důležitá výhra.”
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Hodnocení je naprosto jednoduché. Začátek zápasu, když jsem dostali úsek 13:0, rozhodl celé utkání. A to nás vlastně stálo úspěch v zápase.”

Hráči po utkání 
Tomáš Pomikálek, forward BK ARMEX Děčín: „Tak, my teď bohužel sice vyhráváme, ale trápíme se s tím, že nám utíká třeba jedna čtvrtina, kterou prohrajeme o patnáct bodů, a pak se celý zápas to snažíme stahovat. Dneska to bylo jako přes kopírák proti Brnu. Jen samozřejmě s Brnem jsme to dotáhli do prodloužení a tam ten šťastný konec se přetočil k nám. Ale nemůžeme spoléhat na to, že když prohráváme o dvacet v poslední čtvrtině, tak že v tu chvíli teprve stačí zapnout. Bohužel, Hradec dneska za mě zaslouženě vyhrál. My jsme nebyli schopní trefit nic a od toho se to odvíjelo. A ve chvíli, kdy zapneme, tak poslední čtvrtinu jsme vyhráli, já nevím, o deset nebo o dvanáct bodů. Bohužel nehrajeme čtyřicet minut souvisle, takže se nám to vrací v tom výsledku.”
Peter Sedmák, pivot Královští sokoli: „Jsme velmi rádi, že jsme vyhráli, protože Děčín změnil tým a má kvalitní hráče. Ale myslím, že jsme super začali. To bylo velmi důležité. Vytvořili jsme si nějaký náskok, a vlastně i když nám už trochu docházely síly na konci, tak jsme z toho náskoku těžili. Nakonec jsme šestkami dotáhli zápas do vítězného konce. Šťastná „sedmička“ dnes, takže jsem rád a doufám, že budeme takto pokračovat. A konečně po té pauze, kterou jsme měli kvůli koroně a reprezentační pauze, jsme se trochu nakopli a ty výkony půjdou nahoru.”

Základní sestavy
Hradec Králové: Stamenkovič, Pešakovič, Goga, Peterka, Vujovič
Děčín: Šiška, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Prahl

Královští sokoli – BK ARMEX Děčín 87:79
Body Hradce: Pavlovič 23 (2x 3, 12 doskoků, 6 získaných faulů), Pešakovič 14 (2x 3), Peterka 14 (3), Vujovič 11 (1), Stamenkovič 9 (1x 3, 7 asistencí), Sedmák 6, Šoula 5 (1x 3), Goga 5 (1), Kantůrek 0.
Body Děčína: Šiška 27 (3x 3, 4 asistence, 7 získaných faulů), Svoboda 17 (2x 3, 6 doskoků), Pomikálek 15 (7 doskoků), Kroutil 9 (1x 3), Nichols 5, Prahl 5 (8 doskoků), Osaikhwuwuomwan 1, Žikla 0.
Střelba za 2 body 20/32:24/45, za 3 body 11/29:6/27, TH 14/19:13/22. Doskoky 36:44 (útočné 5:16), asistence 17:6, ztráty 15:16, fauly 22:23.

Čtvrtiny: 28:15, 19:17, 21:15, 19:32

Rozhodčí: Kučírek Martin, Scholze Michal, Baudyš Petr

Komisař: Andrle Petr

Diváci: 124

Zdroj: BK Děčín