Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci slaví druhé vítězství v sezóně

Po sérii tří domácích ligových proher, po kterých byli na předposlední příčce, dokázali ve veledůležitém duelu porazit nováčka soutěže, poslední Jindřichův Hradec. Oba celky provedly před zápasem několik změn v sestavě. Domácí propustili nevýrazného rozehrávače Keithe Smith a Thomase Faustku a naopak se posílili 206 cm vysokého amerického pivota Diaga Quinna. Další novou tváří soupisky GBA je Antonio Williams, ten ale do zápasu nezasáhl. V týmu Děčína se představil pivot Brett Prahl, čerstvě sedmadvacetiletý Američan měřící 206 centimetrů, jemuž se premiéra povedla.

Oba celky si byly vědomy důležitosti tohoto zápasu, i možná proto byl úvod hodně nervózní a hráči se netrefovali. První body padly až po minutě a půl, kdy se trestným hodem prosadil kanonýr Dorn, Válečníci si na první body počkali ještě o minutu déle, kdy obě šestky proměnil Nichols. Tento nováček v děčínském dresu byl v úvodu vůbec hodně aktivní, když smečí zvyšoval na 1:4 a následně asistencí vybídl Dodda ke skórování – 1:6. Hosté si pomáhali v dalších minutách dobrou obranou, nepouštěli domácí do jednoduchých zakončení, a tak po sedmi minutách měl soupeř na svém kontě stále jediný bod! Ani Děčínu se ale v útoku příliš nedařilo, nedával tutovky z pod koše, přesto zvýšil na 1:10. První čtvrtka pak skončila i díky trojce Kroutila 6:15. Zajímavostí bylo, že všechny body Hradce dal Dorn. Ve druhé desetiminutovce už bylo vidět, že z Válečníků spadla nervozita a začali svůj náskok navyšovat. Stále si pomáhali solidní obranou, neúspěšné střely domácích si doskakovali, využívali i nepřesných přihrávek soupeře a během dvou minut vedli už 8:23. Pak přišly dvě hradecké trojky, které snížily na 16:27, po oddechovém čase Válečníků ukázal svoji přesnou ruku Svoboda a slepenými trojkami poslal svůj tým do vedení 18:35. Následně se košem s faulem představila nová akvizice Děčína, Brett Prahl, Kroutil přidal trojku a když se znovu prosadil Prahl, bylo to 22:43. Účet první půle pak uzavřely dvě šestky Dorna – 24:43.

Třetí čtvrtiny nejsou zatím silnou zbraní Válečníků a v předchozích dvou zápasech zde ztratili šanci na výhru. Tentokrát nebyl jejich výpadek tak veliký, přesto domácí dokázali z manka dost ubrat. Start čtvrtiny byl v pořádku a Děčín zvýšil své vedení díky košům Dodda a Svobody a trojce Nicholse na 26:50. Pak ale Hradec začal být agresivnější, zlepšil střelbu za tři body a tažený svým lídrem Dornem se dotáhl půl minuty před poslední přestávkou na 50:61. Naštěstí v závěru přidal Svoboda svojí třetí trojku a upravil na 53:64. A hned v úvodu poslední periody dokázal Svoboda odpovědět na koš Quinna další trojkou a pak přidal dvě šestky – 55:69. Tím se Válečníci uklidnili, znovu převzali otěže zápasu do svých rukou a díky šesti bodům Kroutila v řadě zhasli domácí naděje – 55:75. V posledních pěti minutách už děčínský tým dominoval, Prahl a Nichols si výrazně vylepšili svůj bodový zápis, mezi střelce se pak zapsali i Mach se Sertičem, který uzavřel na 66:94.

Válečníci vyprodukovali v utkání o jedenáct střel více než domácí, ale především zvedli svoji procentuální úspěšnost. Ve dvojkách to bylo 50%, v trojkách 36% a v šestkách, kde minuli jednou, měli dokonce 90%. Děčín byl lepší na doskoku, kde vyhrál 42:47, ve druhých šancích ale byli lepší „bankéři“ (15:4). V asistencích zvítězili hosté 11:28, měli méně ztrát a více zisků (6:13). V této statistice dominoval Nichols, jenž sám získal 7 míčů! V souboji laviček to bylo také jednoznačné pro děčínský tým, který vyhrál 8:35.

Po chladnějším úvodu se nejlepším střelcem Děčína stal opět Matěj Svoboda, jenž nasbíral 20 bodů a 5 doskoků. Utkání se hodně povedlo Nicholsovi, který zapsal 18 bodů, 6 doskoků, 7 asistencí a 7 zisků. Také si vynutil 6 faulů. Filip Kroutil nastřílel své dosavadní sezónní maximum, když dal 16 bodů. Nováček Prahl se blýskl 13 body a 7 doskoky, Šiška se mohl věnovat dirigování týmu, což mu vyneslo 10 asistencí a 11 bodů. Dodd přidal 8 bodů a 13 doskoků!

Domácí táhl Dorn s 23 body a 8 doskoky, druhým dvojciferným střelcem byl Welsch s 11 body. Quinn zaznamenal 9, Linhart 8 a Stegbauer 7 bodů.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Jeli jsme do Jindřichova Hradce s velikým respektem, protože v dosud odehraných zápasech byli domácí až do koncovek zápasů vždy vyrovnaným soupeřem. Proto jsme hrozně rádi, že se nám podařilo toto venkovní utkání vyhrát. Velmi dobře se nám uvedli noví hráči, kteří nám pomohli k tomu, že náš tým měl dvacet osm asistencí, což u nás není obvyklé. To mě kromě vítězství těší na zápase nejvíce.“
Gilbert Abraham, trenér GBA Fio banka Jindřichův Hradec: ”Toto byl zdaleka nejvíce fyzický zápas, jaký jsme hráli. Děčín odvedl skvělou práci v používání faulů a intenzity v obraně a my jsme neodpověděli tak, jak jsme chtěli. V zápase byly dobré momenty ze strany našich mladších hráčů. Musíme se dál zlepšovat.”

Hráči po utkání
Marek Welsch, rozehrávač GBA Fio banka Jindřichův Hradec: „Do dnešního zápasu jsme vstoupili hodně laxně. Hodně špatně jsme hráli především v obraně, špatně jsme přebírali hráče a špatně doskakovali. Děčín měl snad každý útok tři, čtyři střely. To byl kámen prvního poločasu. Ve třetí čtvrtině se nám dobrou obranou povedlo vrátit zpět do zápasu, ale pak jsme zase polevili a Děčín udělal rozhodující bodovou šňůru.“

Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Jsme rádi za druhou výhru v sezóně. Jindřichův Hradec má silný tým a několik skvělých individualit v podobě zahraničních hráčů, které dobře doplňují zkušení čeští hráči. Do zápasu jsme chtěli jít především s dobrou obranou, protože jsme věděli, že hra domácích je spíše založena na útoku. Částečně jsme tento úkol splnili a šedesát šest inkasovaných bodů je dobrá vizitka na venkovním hřišti. Myslím si, že jsme odehráli super utkání, jedinou chybu vidím opět ve třetí čtvrtině, se kterou máme stále problémy. Naštěstí jsme to ubojovali a zápas dotáhli do pohodlné koncovky.“

Základní sestavy
Jindřichův Hradec: Welsch, Dorn, Linhart, Stegbauer, Quinn
Děčín: Šiška, Nichols, Svoboda, Mach, Dodd

GBA Fio banka Jindřichův Hradec – BK ARMEX Děčín 66:94
Body J. Hradce: Dorn 23 (8 doskoků, 8 získaných faulů, TH 9/12, 6 ztrát), Welsch 11 (2x 3, 3 asistence), Quinn 9 (10 doskoků), Linhart 8 (2x 3), Stegbauer 7 (1), Gregory 5, Novotný 3 (1), Steere 0, Borovka 0, Ikegwuruka 0.
Body Děčína: Svoboda 20 (4x 3), Nichols 18 (1x 3, 6 získaných faulů, TH 5/5, 6 doskoků, 7 asistencí, 7 zisků), Kroutil 16 (2x 3), Prahl 13 (7 doskoků), Šiška 11 (1x 3, 10 asistencí), Dodd 8 (13 doskoků), Žikla 4, Mach 2, Sertič 2, Bobek 0.
Střelba za 2 body 17/40:30/57, za 3 body 6/28:8/22, TH 14/23:10/11. Doskoky 42:47 (útočné 14:13), asistence 11:28, ztráty 21:15, fauly 15:23.

Čtvrtiny: 6:15, 18:28, 29:21, 13:30

Rozhodčí: Baloun Jan, Linhart Tomáš, Melichárek Ivo

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

Diváci: 315

Zdroj: BK Děčín