Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci nestačili na USK Praha

Válečníci nepřerušili sérii domácích proher v ligovém kolotoči ani na pátý pokus. Tentokrát podlehli v ARMEX Sportcentru celku USK Praha, se kterým sehráli vyrovnaný první poločas, ale ve třetí čtvrtce dovolili získat soupeři příliš veliký náskok, který přes veškerou snahu ve zbytku střetnutí už nevymazali.

Děčín nastoupil do zápasu s několika změnami v kádru, když vedení klubu zareagovalo na nepříznivý vývoj a přivedlo nového Američana, Ty Nicholse. Ten nahradil svého krajana Jamaura Gregga, jenž svými výkony nepřesvědčil.  Tým také opustili Jakub Skalička a Eda Kotásek.

Prvních pět bodů utkání obstaral hostující Štěrba, pak sice Kroutil snížil, ale následně odskočil USK na 4:12. Děčínu se nedařilo příliš střelecky, ale na druhou stranu nedovolil skórovat ani soupeři, a tak v polovině první čtvrtiny to bylo 6:12. Pak sice Kyzlink zvýšil košem a jednou šestkou po technické chybě děčínského trenéra na 6:15, ale následně zaznamenal Svoboda trojku s faulem a tím jakoby vybudil své spoluhráče. Ti v posledních dvou minutách ještě více utáhli šrouby v obraně a postupně vyrovnali na 19:19, o což se zasloužil košem s faulem opět Svoboda. Ve druhé čtvrtce dali prvních pět bodů znovu Pražané, ale domácí zabrali, a v polovině této části Kroutil dvěma body poprvé poslal svůj tým do vedení – 27:26. Pak začala přetahovaná, jež minutu před přestávkou měla po jedné šestce Kroutila, který tak potrestal technickou chybu trenéra USK, podobu 37:37. Poslední body první půle ale zaznamenal Štěrba opět z trestných hodů – 37:39.

O osudu celého střetnutí se rozhodlo v úvodu třetí desetiminutovky, kdy Válečníci polevili v obraně, nechávali Pražanům hodně místa na střelbu, dovolili jim i hodně doskoků a sami se naopak trápili v útoku. Během pěti minut prohrávali 39:55, po další trojce Westa to bylo 43:63, a dvě minuty před poslední přestávkou zvýšil Švec na 46:67. Pak se děčínská defenzíva i ofenzíva trochu vzpamatovaly a Sertič s Doddem a Šiškou, který v posledních vteřinách trefil trojku, snížili na 55:69. Poslední periodu zahájil dalšími dvěma body Sertič, a po trojce Šišky klesla manko na 62:74. Jenže vysokoškoláci vždy dokázali nějaké body dát, čas neúprosně běžel a Válečníci přes veškerou snahu snižovali jen velmi pomalu. Po pěti bodech Žikly se Děčín přiblížil dvě a půl minuty před koncem na 76:83, což ještě skýtalo šanci na drama, ale hosté ho nedopustili. Kyzlink se Štěrbou zvedli náskok na 78:89, poslední body duelu pak obstaral domácí Mach, jenž pečetil na 80:89.

Děčín tentokrát podal solidní výkon, bojoval, rval se, ale nepovedený vstup do třetí čtvrtiny jej stál šanci na výhru. Válečníci soupeře přestříleli ve dvojkách, byli lepší v trestných hodech, ale bohužel dali jen tři trojky oproti devíti USK. Také dobře doskakovali a vyhráli v této statistice 52:45, jenže na druhé šance zvítězili hosté, a to 11:18. Pražané byli také lepší v brejcích, kde vyhráli 8:20, a měli lepší lavičku, jež tu domácí porazila 17:32.
Tahounem Děčína byl rozehrávač Ondřej Šiška, autor 20 bodů (trestné hody měl 8/8), 9 asistencí, 6 doskoků a 7 získaných faulů. Za ním byl se 14 body nováček v týmu, Ty Nichols, jenž se blýskl 14 body a 6 získanými fauly. Bohužel, zápas nedohrál kvůli pěti osobním chybám. Matěj Svoboda dal všechny své body v první půli, ve druhé už žádný nepřidal, za to doskočil další 4 míče a připsal si tak double-double za 13 bodů a 10 doskoků. Na své sezónní maximum 11 bodů si sáhl David Žikla, který proměnil všech pět střel a přidal jednu šestku. Double-double zapsal také Dodd za 10 bodů a 10 doskoků.

Tým USK táhl rozehrávač Nathaniel West, jenž se nebál trojkové střelby a z 12 pokusů nakonec proměnil pět. K tomu přidal 3 koše za dva body, tři šestky a celkově tak nasbíral 24 bodů. Tomáš Kyzlink přidal 17 bodů, kapitán Jan Štěrba zapsal 13 a Švec s Vyroubalem po 10 bodech. Ostrostřelce Mangase ubránili Válečníci na 5 bodech.

Trenéři po utkání 
Joshua Randall King, trenér USK Praha: „Dobře jsme začali, dobře se připravili a nahecovali, ale v první půli nás domácí přebojovali. O poločase jsme si neříkali nic velkého, jen to, že musíme hrát tvrdě. Děčín je těžké místo na výhru, trenér i hráči zde bojují a jsme šťastni, že jsme vyhráli. Myslím, že nejpodstatnější bylo jak jsme vstoupili do třetí čtvrtiny, a pak jak jsme odrazili jejich nápor.“

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Rozhodl opět začátek třetí čtvrtiny a náš klasický výpadek, který nás stál zápas. Něco jsme si řekli v poločase v kabině, ale pak dostaneme šňůru 0:9, máme nula faulů, chyběla nám agresivita a vlastně jsme se nezúčastnili obrany našeho koše. A USK má šikovné hráče, kteří umí toto potrestat. My jsme dnes odvedli relativně bojovný výkon, chvílemi to vypadalo tak, jak by to mělo vypadat pokaždé, ale nejsme bohužel odměněni za tvrdou práci vítězstvím. A to proto, že jsme nepracovali celých čtyřicet minut. Bez toho to nepůjde a budeme vyhrávat jen velmi těžko. Hrajeme oslabení, teď se zase sehráváme s novým hráčem, ale pořád nějakou kvalitu máme a musíme to už konečně prodat. Věřím, že když budeme pracovat tak jako dnes, brzy to zlomíme.“

Hráči po utkání
Jan Štěrba, křídlo USK Praha: „Řekl bych, že my jsme byli lepší v první a třetí čtvrtině, naopak domácí ve druhé a poslední, kde se nám přiblížili. O výhře rozhodlo to, že jsme si ve třetí čtvrtce udělali veliký náskok, který už pak domácí nedokázali stáhnout. Celou sezónu se chceme prezentovat celoplošným presinkem, chceme točit všechny hráče a tlačit na soupeře, protože tohle vydrží jen málokdo.“

David Žikla, pivot BK ARMEX Děčín: „První poločas byl z naší strany lepší, než v minulém zápase, ale opět se nám nepovedl nástup do třetí čtvrtiny. V  poločase to bylo jen mínus dva, pak ale dostaneme devět bodů v řadě a následně se rozdíl vyšplhal na dvacet bodů. Pak zabereme, začneme to dohánět, ale už nám chybí síla na otočení. V příštím zápase si musíme dát pozor na třetí čtvrtinu a nenechat si soupeře takhle utéct. Myslím si, že kdyby nám ten vstup do třetí čtvrtky dnes neutekl, hráli bychom s USK vyrovnanou partii a porazili bychom je. Musíme se vyvarovat těchto blackoutů.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Svoboda, Gregg, Dodd
USK: West, Vyroubal, Bátovský, Štěrba, Fuxa

BK ARMEX Děčín – USK Praha 80:89
Body Děčína: Šiška 20 (2x 3, 6 doskoků, 9 asistencí, TH 8/8), Nichols 14, Svoboda 13 (1x 3, 10 doskoků), Žikla 11, Dodd 10 (10 doskoků), Kroutil 6, Setič 4, Mach 2, Bobek 0.
Body USK: West 24 (5x 3), Kyzlink 17 (1), Štěrba 13 (1x 3, 10 doskoků), Vyroubal 10, Švec 10, Bátovský 8 (1x 3), Mangas 5 (1), Fuxa 2, Vlk 0Petružela 0, Máchač 0.
Střelba za 2 body 26/53:21/42, za 3 body 3/20:9/26, TH 19/26:20/28. Doskoky 52:45 (útočné 18:17), asistence 17:13, ztráty 13:12, fauly 25:26.

Čtvrtiny: 19:19, 18:20, 18:30, 25:20

Rozhodčí: Hruša Petr, Salvetr Rudolf, Jeřáb Jan

Komisař: Šikner Roman

Diváci: 490

Zdroj: BK Děčín