Rubriky
Zprávy

Ústecký kraj zahajuje kampaň na vyhledávání nových pěstounů

V České republice stále vyrůstá mnoho dětí, které nemohou žít ve své biologické rodině a ocitají se v zařízeních ústavní péče. Cílem Ústeckého kraje je počet takto umístěných dětí co nejvíce snižovat. Tomu by měla pomoci i chystaná novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí, díky které by od 1. 1. 2022 měla být značně omezena možnost umísťování dětí do 3 let věku do ústavních zařízení. Potřeba pěstounské péče tak výrazně získá na významu.

Počet podaných žádostí o dlouhodobou, ale i o přechodnou pěstounskou péči je však každoročně velmi nízký. V Ústeckém kraji se v roce 2020 u dlouhodobé pěstounské péče jednalo pouze o 12 žádostí, v tomto roce bylo v našem kraji dosud podáno 10 žádostí. V případě přechodné pěstounské péče je situace ještě svízelnější. V roce 2020 bylo v Ústeckém kraji podáno pouhých 7 žádostí, v letošním roce teprve 5. Počet dětí nahlášených do evidence náhradní rodinné péče se přitom v našem kraji každoročně pohybuje okolo 200 dětí (pro drtivou většinu z těchto dětí hledá krajský úřad dlouhodobou pěstounskou péči).

Co je pěstounská péče
Pěstounská péče je jednou z forem náhradní rodinné péče. Do pěstounské péče svěřuje soud děti, které nemohou z různých důvodů vyrůstat ve své biologické rodině (děti týrané, zneužívané, děti, které rodiče zanedbávali, děti rodičů, kteří nemají dostatečné rodičovské kompetence z důvodů zhoršeného zdravotního stavu nebo užívání návykových látek, děti rodičů, kteří páchají trestnou činnost a jsou opakovaně ve výkonu trestu odnětí svobody).
Pěstoun je oprávněn a povinen o dítě osobně a řádně pečovat, vychovává ho a stará se o něj stejně, jako v běžných rodinách. Není však zákonným zástupcem dítěte, nemá rodičovskou odpovědnost, práva a povinnosti rodičů vykonává pouze přiměřeně a nemá ani vyživovací povinnost vůči svěřenému dítěti. V České republice je pěstounská péče realizována dvěma formami – jako dlouhodobá pěstounská péče a pěstounská péče na přechodnou dobu (tzv. profesionální pěstounská péče). Pěstounem se může stát každý, kdo má dost sil a chce pomoci potřebnému dítěti a je ochoten projít odborným posouzením krajského úřadu, který rozhoduje o zařazení do evidence.

Kontakty

V případě, že Vás téma pěstounské péče oslovilo a přemýšlíte o tom, že byste se chtěli stát pěstouny, neváhejte a zeptejte se na vše, co Vás v souvislosti s tímto typem náhradní rodinné péče zajímá. Obrátit se můžete Krajský úřad Ústeckého kraje (Odbor sociálních věcí): tel.: 475 657 474, 475 657 976, 475 657 376, e-mail: vejdelkova.m@kr-ustecky.cz nebo na Magistrát města Děčín (Odbor sociálních věcí a zdravotnictví): Mgr. Klára Meisnerová – tel. 412593322, e-mail: klara.meisnerova@mmdecin.cz, Mgr. Iva Stránská – tel. 412593257, e-mail: iva.stranska@mmdecin.cz.

Zdroj: Magistrát města Děčín